Πώς να καθαρίσετε ένα δίσκο στα Windows: 7 αποτελεσματικούς τρόπους

1. Διαγράψτε τα προσωρινά αρχεία που αποθηκεύονται από τα προγράμματα συστήματος

Καθώς τα Windows χρησιμοποιούνται στο δίσκο, συσσωρεύονται προσωρινά αρχεία προγραμμάτων συστήματος, τα περιεχόμενα του κάδου ανακύκλωσης, οι παλιές εικόνες για ανάκτηση λειτουργικού συστήματος και άλλα δεδομένα. Μπορείτε να τα διαγράψετε.

Κάντε κλικ στον εξερευνητή, κάντε δεξί κλικ στη μονάδα συστήματος (συνήθως μονάδα C) και επιλέξτε “Ιδιότητες” → “Καθαρισμός δίσκου”. Στο επόμενο παράθυρο, επιλέξτε τα στοιχεία που καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο διάστημα, κάντε κλικ στο OK και επιβεβαιώστε τη διαγραφή.

Πώς να καθαρίσετε ένα δίσκο στα Windows: Διαγράψτε προσωρινά αρχεία που συσσωρεύονται από προγράμματα συστήματος

Για να διαγράψετε ακόμη περισσότερο τα προσωρινά αρχεία, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων και ενημερώσεις ξεπερασμένη σημεία επαναφοράς, κάντε κλικ στο «Εκκαθάριση δίσκου» ξανά και κάντε κλικ στο «Εκκαθάριση αρχείων συστήματος.» Σημείωση από τη λίστα που εμφανίζεται πολύ μεγάλο σε μέγεθος αντικείμενα και να τα αφαιρέσετε. Στη συνέχεια, πηγαίνετε στην καρτέλα «Advanced», κάντε κλικ στο κουμπί «Διαγραφή» στο «Επαναφορά Συστήματος και σκιώδη αντίγραφα» και να επιβεβαιώσετε τη διαγραφή.

Πώς να καθαρίσετε ένα δίσκο στα Windows: Διαγράψτε προσωρινά αρχεία που συσσωρεύονται από προγράμματα συστήματος

Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να πραγματοποιηθεί ένας τέτοιος καθαρισμός μετά τις ενημερώσεις, επειδή ο υπολογιστής μπορεί να παραμείνει ένα μεγάλο αντίγραφο ασφαλείας της προηγούμενης έκδοσης των Windows.

2. Ενεργοποίηση δίσκου αυτόματου καθαρισμού (μόνο Windows 10)

Τρόπος καθαρισμού δίσκου στα Windows: Ενεργοποίηση δίσκου αυτόματου καθαρισμού (μόνο για Windows 10)

Στα Windows 10, η Microsoft πρόσθεσε τη λειτουργία “Έλεγχος μνήμης”, η οποία καθαρίζει αυτόματα τη δισκέτα από αχρησιμοποίητα αρχεία. Ενεργοποιήστε το για να αντιμετωπίσετε λιγότερο συχνά προβλήματα με έλλειψη χώρου. Για να το κάνετε αυτό, μεταβείτε στο “Έναρξη” → “Ρυθμίσεις” → “Σύστημα” → “Αποθήκευση” και κάντε κλικ στον διακόπτη “Έλεγχος μνήμης”. Για να προσαρμόσετε τη λειτουργία, κάντε κλικ στην επιλογή “Αλλαγή του δρόμου στον ελεύθερο χώρο” και επιλέξτε τις κατάλληλες επιλογές.

3. Αφαιρέστε ογκώδη παιχνίδια και προγράμματα που δεν χρειάζεστε

Πώς να καθαρίσετε ένα δίσκο στα Windows: Αφαιρέστε τα ογκώδη παιχνίδια και προγράμματα που δεν χρειάζεστε

Σίγουρα υπάρχουν παιχνίδια ή προγράμματα στον υπολογιστή σας που μπορείτε να κάνετε χωρίς. Βρείτε και διαγράψτε τις πιο ογκώδεις. Για να το κάνετε αυτό, ανοίξτε τον “Πίνακα Ελέγχου” και μεταβείτε στην ενότητα “Προγράμματα και δυνατότητες”. Όταν εμφανιστεί η λίστα με το εγκατεστημένο λογισμικό, ταξινομήστε την κατά φθίνουσα σειρά. Στη συνέχεια, καταργήστε τα περιττά προγράμματα και παιχνίδια που θα εμφανίζονται στην κορυφή.

Για να καταργήσετε πλήρως τα προγράμματα χωρίς να αφήσετε ουρές, χρησιμοποιήστε ειδικά προγράμματα απεγκατάστασης.

4. Διαγράψτε τα προσωρινά αρχεία προγραμμάτων άλλων κατασκευαστών

Πώς να καθαρίσετε ένα δίσκο στα Windows: Διαγράψτε προσωρινά αρχεία προγραμμάτων άλλων κατασκευαστών

Τα προγράμματα περιήγησης και άλλα εγκατεστημένα προγράμματα τελικά γεμίζουν το σύστημα με προσωρινά αρχεία. Μερικές φορές αυτά τα δεδομένα μπορούν να πάρουν ένα σημαντικό ποσό αποθήκευσης. Αλλά μπορείτε να καθαρίσετε γρήγορα τον υπολογιστή σας από τέτοια σκουπίδια με δωρεάν βοηθητικά προγράμματα όπως το CCleaner.

5. Βρείτε και διαγράψτε μεγάλα αρχεία που δεν χρειάζεστε

Πώς να καθαρίσετε ένα δίσκο στα Windows: Βρείτε και διαγράψτε μεγάλα αρχεία που δεν χρειάζεστε

Στον υπολογιστή σας μπορεί να υπάρχουν ογκώδη αρχεία που δεν χρειάζεστε και απλά σπαταλάτε χώρο στο δίσκο. Η αναζήτηση τους με το χέρι είναι ένα άχαρο έργο. Επιπλέον, υπάρχουν βοηθητικές εφαρμογές που αναλύουν το δίσκο και εμφανίζουν μια λίστα με όλους τους φακέλους και τα αρχεία στον υπολογιστή, ταξινομημένα κατά μέγεθος. Χρησιμοποιήστε ένα από αυτά για να βρείτε και να διαγράψετε περιττά αντικείμενα.

6. Βρείτε και διαγράψτε τα διπλά αρχεία

Πώς να καθαρίσετε ένα δίσκο στα Windows: Βρείτε και διαγράψτε διπλά αρχεία

Για χρόνια χρήσης του υπολογιστή, συνήθως συσσωρεύει αντίγραφα: εικόνες που έχουν αντιγραφεί κατά λάθος, τραγούδια που έχουν ληφθεί πολλές φορές και άλλα αντικείμενα. Δεν χρειάζεστε αυτά τα αντίγραφα και μαζί μπορούν να καταλάβουν ένα σημαντικό αποθηκευτικό χώρο. Για να αποφύγετε να τα αναζητήσετε μόνοι σας, χρησιμοποιήστε ένα από τα βοηθητικά προγράμματα για να βρείτε και να αφαιρέσετε διπλά αρχεία.

7. Ελευθερώστε χώρο στο δίσκο C συμπιέζοντας αρχεία συστήματος (μόνο τα Windows 10)

Πώς να καθαρίσετε μια μονάδα δίσκου στα Windows: Ελευθερώστε χώρο στο δίσκο C συμπιέζοντας αρχεία συστήματος (μόνο τα Windows 10)

Στα Windows 10 ενσωματωμένο Compact OS χρησιμότητας, το οποίο μπορεί να κάνει το σύστημα μικρότερο. Αυτό οφείλεται στην κατάργηση των προαιρετικών στοιχείων του λειτουργικού συστήματος και στη συμπίεση άλλων δεδομένων. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να ελευθερώσετε μέχρι και 6 GB στην τοπική μονάδα δίσκου στην οποία είναι εγκατεστημένα τα Windows (συνήθως μονάδα δίσκου C). Εάν ενδιαφέρεστε, απλά δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας σημαντικών δεδομένων μόνο σε περίπτωση και χρησιμοποιήστε Compact OS.

Loading...