Συμβουλές Leo Babauta: πώς να απαλλαγούμε από τα σκουπίδια στο διαμέρισμα

Όσο περισσότερο ζει κάποιος σε ένα μέρος, τόσο περισσότερο συσσωρεύει περιττά πράγματα: χαριτωμένα σουβενίρ, κουτιά εξοπλισμού, παλιά πράγματα που πρέπει να ρίχνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα και άλλα σκουπίδια που “μπορεί να έρθουν χρήσιμα”. Ο γνωστός μπλόγκερ Leo Babauta, προπαγανδίζοντας τον μινιμαλισμό ως τρόπο ζωής, υπέφερε επίσης από αυτή την επιβλαβή συνήθεια – για να σώσει τα σπίτια των βουνών των σκουπιδιών, αλλά κατάφερε να το ξεφορτωθεί. Διαβάστε τις συμβουλές του σχετικά με την “προσβολή” του σπιτιού σας και γιατί όλοι πρέπει να το κάνουν αυτό.


Μια από τις αγαπημένες μου συνήθειες, τις οποίες έχω κερδίσει από τότε που άλλαξα τη ζωή μου πριν από εννέα χρόνια, είναι η διατήρηση της τάξης του σπιτιού χωρίς να συσσωρεύονται σκουπίδια. Τώρα καταλαβαίνω ότι πάντα μισούσα ακαταστασία, αλλά δεν επέτρεψα να το σκεφτώ, γιατί τέτοιες σκέψεις ήταν δυσάρεστες.

Η σκέψη ότι έπρεπε να καθαρίσω τόσο πολύ με φοβόταν, και πάντα βρήκα κάποια πράγματα ή ξαφνικά ένιωσα κουρασμένος – γενικά, χρονοτριβεί.

Αλλά τότε αποφάσισα να ξεφορτωθώ τα σκουπίδια μετά από όλα. σταδιακά, ένα σωρό πράγματα σε μια στιγμή, άρχισαν να καθαρίζουν το σπίτι, και όλα βγήκαν. Ήταν απλά μια ανακάλυψη, κυρίως επειδή δεν είχα ιδέα ότι θα μπορούσα να το κάνω μέχρι που το έκανα. Αυτό που είναι ακόμη πιο καταπληκτικό και όμορφο είναι ότι, μαζί με τα σκουπίδια της ζωής μου, ο ερεθισμός και οι καταστροφές έχουν εξαφανιστεί.

Δηλαδή, η τάξη μέσα στο σπίτι σήμαινε όχι μόνο την καθαριότητα, αλλά και μια ειρηνική ζωή στο πνεύμα του μινιμαλισμού. Τώρα περνάω λιγότερο χρόνο στον καθαρισμό, στη διατήρηση της τάξης και στην εύρεση των σωστών πράξεων. Ξοδεύω λιγότερα χρήματα για τα πράγματα και αποθηκεύω λιγότερα πράγματα. Σχεδόν μην συνδεθείτε με τα πράγματα.

Εδώ είναι ένας μικρός οδηγός για όλους όσους θέλουν να απαλλαγούν από τα σκουπίδια στο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Φυσικά, αυτή η διαδικασία δεν θα είναι στιγμιαία, και ακόμη και γρήγορα δεν μπορεί να ονομάζεται – μήνες μπορεί να περάσει πριν το σπίτι σας ξεφορτωθεί τα σκουπίδια. Αλλά αν κάνετε τα πάντα σωστά, η ίδια η διαδικασία θα είναι διασκεδαστική και διασκεδαστική και τελικά θα σας οδηγήσει στην εσωτερική ελευθερία και την ενδυνάμωση.

1. Ξεκινήστε μικρό

Τα βουνά των σκουπιδιών μπορούν να είναι απλά εκπληκτικά, και έτσι αναβάλλουμε το κτύπημα του “για αργότερα”, που δεν έρχεται ποτέ. Το καλύτερο που έχω καταφέρει είναι να επικεντρωθώ σε ένα μικρό σημείο του σπιτιού και να ξεκινήσω με αυτό.

Ένα καλό παράδειγμα είναι ένα σύνολο κουζίνας, τραπέζι ή ράφι. Καθαρίστε τα πάντα στο επιθυμητό σημείο, αφήστε μόνο ό, τι πραγματικά χρειάζεται. Τοποθετήστε απαλά τα απαραίτητα πράγματα και τακτοποιήστε τα υπόλοιπα. Κάτι πρέπει να πεταχτεί, κάτι – να δώσει ή να πουλήσει. Η ταξινόμηση θα σας διαρκέσει μόνο 10 λεπτά και θα δώσει τα πράγματα που δεν χρειάζεστε, μπορείτε αργότερα.

2. Αποσυναρμολογήστε τα εξαρτήματα

Έτσι, έχετε καθαρίσει ένα μικρό μέρος του σπιτιού από τα σκουπίδια. Εξαιρετική, θα νιώσετε υπερήφανος για τον εαυτό σας και την ευχαρίστηση να το κάνετε. Αλλά τι γίνεται με το υπόλοιπο σπίτι; Εξακολουθεί να είναι γεμάτος από σκουπίδια. Δώστε αυτό το μάθημα 10 λεπτά την ημέρα ή περισσότερο, εάν ξυπνήσει ο ενθουσιασμός.

Εάν έχετε ελεύθερο χρόνο το Σαββατοκύριακο, μπορείτε να κάνετε ένα μεγάλο κομμάτι εργασίας και να καθαρίσετε πολύ περισσότερο από τις καθημερινές. Εάν υπάρχει μια επιθυμία, μπορείτε ακόμη και να περάσετε όλο το σαββατοκύριακο για να γκρεμίσουν τα σκουπίδια.

3. Χρησιμοποιήστε μια απλή μέθοδο

Διπλώστε όλα τα πράγματα από ένα μέρος του σπιτιού, για παράδειγμα από όλα τα συρτάρια του τραπεζιού, σε ένα σωρό. Αποσπάστε από αυτό το σωρό ένα πράγμα και ρωτήστε τον εαυτό σας: “Της αγαπώ; Χρησιμοποιήστε το; “. Εάν όχι, στη συνέχεια το πετάξτε με τόλμη μακριά. Το κύριο πράγμα – μην αναβάλει την απόφαση για αργότερα.

Αν η απάντηση είναι “ναι”, βρει ένα συγκεκριμένο μέρος γι ‘αυτήν, το “σπίτι” της. Αν αγαπάτε κάτι ή το χρειάζεστε πραγματικά, αξίζει να πάρετε τη θέση του, στην οποία θα την επιστρέψετε κάθε φορά μετά τη χρήση.

Μόλις αποφασίσετε για ένα πράγμα, πάρτε το επόμενο και επαναλάβετε ξανά. Εάν εργάζεστε γρήγορα και γρήγορα για να λάβετε αποφάσεις, μπορείτε να ταξινομήσετε ένα σωρό πράγματα σε 10 λεπτά (φυσικά, αν αυτό το σωρό δεν είναι τεράστιο).

4. Βάλτε το στο κορμό αμέσως

Πράγματα που δεν χρειάζονται πλέον, πρέπει να εγκαταλείψουν το σπίτι σας το συντομότερο δυνατό. Για να το κάνετε αυτό, τα διπλώστε στην τσάντα και στον κορμό του αυτοκινήτου. Αν το κάνετε, θα το πετάξετε ή θα το δώσετε σε κάποιον. Αν δεν υπάρχει αυτοκίνητο, βάλτε τις τσάντες με περιττά πράγματα δίπλα στην πόρτα, οπότε μην ξεχάσετε να τα πετάξετε έξω.

5. Συζητήστε με τους συγγενείς σας (συγκατοίκους)

Εάν ζείτε με άλλους ανθρώπους, θα εκπλαγούν όταν αρχίσετε να ξεφορτωθείτε τα σκουπίδια. Θα πρέπει να μιλήσετε μαζί τους πριν ξεκινήσετε. Εξηγήστε γιατί το κάνετε αυτό και αφήστε τους να συμμετέχουν επίσης στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα πράγματα.

Μην πιέσετε ή πείσετε, προσπαθήστε να μιλήσετε, να πω, ίσως, να δείξει αυτό το άρθρο. Αν δεν συμφωνούν, είναι εντάξει. Πάρτε τα προσωπικά σας σκουπίδια, μόνο τα πράγματα σας, και δείξτε τα αποτελέσματα. Ίσως, όταν δουν όλα τα οφέλη, θα συμφωνήσουν να αλλάξουν.

6. Παρακολουθήστε την αντίσταση σας

Κατά τη διαδικασία απαλλαγής από τα σκουπίδια, πιθανότατα θα έχετε εσωτερική αντίσταση. Ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιείτε το πράγμα, όταν έρθει η ώρα να το ξεφορτωθείτε, μπορεί να υπάρχει μεγάλη απροθυμία να το κάνετε.

Για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι μια φωτογραφία ενός αγαπημένου προσώπου, ένα δώρο από ένα μέλος της οικογένειας, αναμνηστικά από γάμο ή ταξίδι ή κάτι άλλο. Είναι εκπληκτικό το πώς συνδέουμε αντικείμενα με αναμνήσεις και αγάπη για άλλους ανθρώπους.

Στην πραγματικότητα, σε αυτά τα άχρηστα πράγματα δεν υπάρχει αγάπη – είναι μέσα σου. Έτσι, να απαλλαγούμε από τα σκουπίδια, αφήνοντας μόνο τα συναισθήματα μέσα, είναι μια χρήσιμη πρακτική.

7. Απολαύστε τη διαδικασία

Εάν αρχίσετε να αντιλαμβάνεστε τη διάθεση των απορριμμάτων ως μια άλλη βαρετή εργασία, δεν θα υπάρξει πρόοδος. Με υψηλό βαθμό πιθανότητας, θα βρείτε δικαιολογίες για να απαλλαγείτε από αυτή την προαιρετική ρουτίνα.

Αντ ‘αυτού, σκεφτείτε να ξεφορτωθείτε τα σκουπίδια ως διαδικασία απελευθέρωσης, ένα βήμα προς την εσωτερική πληρότητα και τη σαφήνεια. Χαμογελάστε, ενώ ταξινομείτε και πετάτε τα περιττά πράγματα, εστιάζετε στην αναπνοή, στο σώμα σας, στις κινήσεις σας, στα συναισθήματά σας για τα πράγματα που ξεχωρίζετε. Αυτή είναι μια χρήσιμη πρακτική και σας συνιστώ να το κάνετε αυτό σε κάθε άτομο.

Αυτά τα βήματα δεν θα σας βοηθήσουν να ξεφορτωθείτε τα σκουπίδια για ένα Σαββατοκύριακο. Αλλά μπορείτε να απολαύσετε την ίδια τη διαδικασία, μέχρι να απαλλαγείτε εντελώς από τα σκουπίδια και το σπίτι σας δεν θα μετατραπεί. Θα αγαπήσετε αυτές τις αλλαγές όσο τους αγαπώ.