Πώς να επιλέξετε ένα πολυεργαλείο: ένας σύντομος οδηγός βήμα προς βήμα

Οι αναγνώστες του Lifehacker είναι ήδη εξοικειωμένοι με το πολυεργαλείο. Θυμηθείτε ότι το πολυεργαλείο είναι ένα απαραίτητο εργαλείο που μπορεί να σας βοηθήσει στις πιο απρόβλεπτες καταστάσεις. Η επιλογή του πολυ-τούλι θα πρέπει να προσεγγιστεί προσεκτικά και εσκεμμένα – με την απόκτηση του “όχι σας” superthule, μπορείτε και να μην δοκιμάσετε όλη τη γοητεία της χρήσης του. Ακολουθούν μερικές απλές συμβουλές για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε το σωστό πολυεργαλείο για εσάς.

Βήμα 1. Ας εξοικειωθούμε με συμπαγή πολυεργαλείο

Φανταστείτε: περπατάτε κατά μήκος της παραλίας, απολαμβάνετε τη ζωή και τον ήλιο και στην πιο όμορφη στιγμή των γυαλιών ηλίου σας βγαίνει ξαφνικά μια βίδα. Μην ανησυχείτε, το πολυεργαλείο σας έχει κάθε ευκαιρία να αντιμετωπίσει αυτή την παρανόηση. Παρόλο που σταματάει, ένα λεπτό. Τι πολυεργαλείο; Θα έπρεπε να τον αφήσατε στο σπίτι, απλώς φανταστείτε: ζυγίζει όσο δύο λίβρες, και εκτός από το μαγιό σας δεν υπάρχουν τσέπες.

Ηθική: ένα πολυεργαλείο θα σας κάνει καλή εξυπηρέτηση μόνο εάν είστε έτοιμοι να το μεταφέρετε μαζί σας όλη την ώρα. Φυσικά, είναι δροσερό όταν έχετε 27 εργαλεία “σε ένα μπουκάλι”, αλλά εάν αυτό το όπλο δεν είναι στη διάθεσή σας όλη την ώρα, δεν είναι αρκετά καλό από αυτόν. Το πρώτο βήμα για την απόκτηση ενός πολυεργαλείου είναι να μάθετε ποιο supertule μπορείτε πάντα να παίρνετε μαζί σας χωρίς να αντιμετωπίζετε ταλαιπωρία. Ευτυχώς, στην περίπτωση αυτή υπάρχουν πολλές επιλογές.

Πολυκάναλο: το κύριο πλεονέκτημα είναι ένα συμπαγές μέγεθος. Η μεταφορά του με τον εαυτό σας δεν θα είναι δύσκολη. Το πιο παγκόσμιο παράδειγμα είναι το Leatherman Squirt PS4.

Πολυεργαλείο τσέπης: περισσότερο και βαρύτερο από τον “βασικό του αδερφό”, αλλά εξακολουθεί να ταιριάζει στην τσέπη ή στο πορτοφόλι σας. Ψαλίδια, ψαλίδια, πένσες, πριόνια – αυτό δεν είναι ένα πλήρες σύνολο εργαλείων που αποτελούν μέρος του πολυεργαλείου τσέπης. Συμπαγή και πολυλειτουργικότητα – αυτό χαρακτηρίζει αυτό το όπλο καλύτερα. Ο λαμπρός εκπρόσωπος της οικογένειας των τσέπης είναι ο χυμός Leatherman.

Πολύτιμος χαρακτήρας στη δαντέλα: είναι ένα απόσπασμα από ένα αρχείο, κατσαβίδι, ραμμένο και όχι μόνο. Το κύριο πλεονέκτημα ενός τέτοιου πολυεργαλείου είναι ένας δακτύλιος που βοηθά στη σταθερή τοποθέτηση του πολυλειτουργικού εργαλείου στο καλώδιο. Αυτό θα σας βοηθήσει πολύ αν πρέπει να εργαστείτε σε μια άβολη θέση. Επιπλέον, τώρα σίγουρα δεν θα χάσετε το πολυλειτουργικό εργαλείο σας. Ένα τέτοιο βολικό και αξιόπιστο πολυεργαλείο είναι το SOG, το B61 PowerLock.

Βήμα 2. Ανακαλύπτουμε γιατί χρειαζόμαστε ένα πολυεργαλείο

Aleksandra Kovac / Shutterstock.com
Aleksandra Kovac / Shutterstock.com

Θέλετε να επισκευάσετε ένα ποδήλατο; Επισκευάστε τα γυαλιά σας; Ρυθμίστε το μηχανισμό στο ρολόι; Δημιουργήστε μια λίστα με τις “εργασίες επισκευής” που σχεδιάζετε να εκτελέσετε και σημειώστε επίσης καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στις οποίες μπορεί να σας βοηθήσει το πολυεργαλείο σας. Μην αποκλίνετε από το σχέδιο όταν έρχεστε στο κατάστημα: χρειάζεστε μόνο το supertule, το οποίο θα είναι σε θέση να ικανοποιήσει καλύτερα τα προαναφερθέντα αιτήματά σας.

Βήμα 3. Συγκρίνετε τα εργαλεία πολλαπλών εργαλείων και συμβατικών εργαλείων

Εδώ είναι σημαντικό να καθορίσετε μόνοι σας εάν χρειάζεστε ένα πολυεργαλείο ως μέσο αυτοάμυνας, ως ένα μοντέρνο και όμορφο χαρακτηριστικό ή ως ένα απαραίτητο εργαλείο πολλαπλών χρήσεων στην καθημερινή ζωή. Στην πρώτη και τη δεύτερη περίπτωση, η επιλογή είναι προφανής – το πολυεργαλείο είναι πέρα ​​από τον ανταγωνισμό. Αυτός, χωρίς αμφιβολία, φαίνεται λιγότερο τρομακτικός από ένα πριόνι στο δεξί του χέρι, ένα μαχαίρι κυνηγιού στα αριστερά του και ένα ανοιχτήρι μπουκαλιών στα δόντια του. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος αυτοάμυνας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Ένα πολυ-εργαλείο είναι επίσης απαραίτητο για μοτοσικλετιστές και ποδηλάτες, σε πεζοπορία, ψάρεμα, στη ντάκα. Η λίστα μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αλλά εάν ασχολείστε με μεγάλης κλίμακας τεχνικές εργασίες, τότε σε αυτή την περίπτωση το πολυεργαλείο είναι κατώτερο από τη βαλίτσα του “παππού” με εργαλεία. Να θυμάστε ότι τα πολυεργαλείο είναι ένα είδος “αίθουσας έκτακτης ανάγκης” και βοηθούν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα, αλλά δεν αποτελούν εργαλεία για καθημερινή εργατική εργασία στο εργαστήριο.

Βήμα 4. Αποφύγετε προϊόντα χαμηλής ποιότητας

Δυστυχώς, δεν είναι όλοι οι κατασκευαστές με καθαρή συνείδηση ​​προσεγγίζουν τη διαμόρφωση των πολυεργαλείων. Ορισμένα βοηθητικά εργαλεία στο πολυεργαλείο είναι τόσο χαμηλής ποιότητας που είναι πρακτικά άχρηστα. Ένα φωτεινό παράδειγμα είναι ένας φακός: πολλοί χρήστες σημειώνουν την εξαιρετικά χαμηλή ισχύ του. Και είναι πεπεισμένοι για αυτό, κατά κανόνα, κάπου τη νύχτα σε έναν κωφούς δρόμο, και επιπλέον με ένα σπασμένο αυτοκίνητο.

Υπάρχουν δύο τρόποι εξόδου από αυτήν την κατάσταση. Πρώτον: να απορρίψετε την ψευδή οικονομία και να αγοράσετε έναν φακό που λειτουργεί κανονικά, ο οποίος θα γίνει μια θαυμάσια “ελεύθερη” προσθήκη στο πολυ-σεμινάριο σας. Δεύτερη επιλογή: Αγοράστε επώνυμα πολυ-εργαλεία, των οποίων οι κατασκευαστές αγαπούν την ποιότητα και τη φήμη των προϊόντων τους.

Βήμα 5. Μελετάμε την αγορά των πολυεργαλείων και επιλέγουμε εκείνη που μας ταιριάζει

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά πολυ-εργαλεία, θα σας δώσω μερικά παραδείγματα.

Leatherman MUT – Ένα ιδανικό εργαλείο για ανθρώπους που δεν αδιαφορούν για τα φορητά όπλα. Έχει ένα εντυπωσιακό πακέτο, το οποίο το καθιστά απαραίτητο σε πολλές περιπτώσεις.

Δερμάτινος Μίκρα – ένα πολύ περίεργο πολυλειτουργικό, πολυλειτουργικό, παρά το μικρό του μέγεθος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σετ μανικιούρ: έχει στο οπλοστάσιό του ένα νυχιών και τσιμπιδάκια.

Leatherman Skeletool – γνωστή για το ελκυστικό σχεδιασμό και την ευκολία της, χρησιμοποιείται ενεργά από τους αθλητές.

Leatherman Kick – Εξαιρετική για τους τουρίστες και τους ποδηλάτες: ο δακτύλιος ασφαλείας σάς επιτρέπει να στερεώσετε με ασφάλεια το όργανο, για παράδειγμα, στον ιμάντα ενός σακιδίου.

Φυσικά, μια λέξη δεν μεταφέρει όλη τη λειτουργικότητα των multitools. Για να κατανοήσετε πλήρως τη χρησιμότητά τους, χρειάζεστε τουλάχιστον μία φορά για να χρησιμοποιήσετε τον εαυτό σας. Ή μήπως έχετε ήδη εμπειρία χρησιμοποιώντας ένα πολυεργαλείο; Μοιραστείτε το με τα σχόλια.