Τι να κάνετε αν τα χέρια σας καίγονται μετά από ζεστό πιπέρι

Η αιτία σοβαρής καύσης είναι η καψαϊκίνη. Αυτή η ελαιώδης ουσία, που περιέχεται σε όλους τους τύπους καυτών πιπεριών. Σε μέτρια ποσά, δίνει το πιάτο μια πικάντικη, ευχάριστα καίει τους γευστικούς πόρους. Αλλά σε επαφή με το δέρμα, η καψαϊκίνη μπορεί να αφήσει ένα κάψιμο.

Πώς να απαλλαγείτε από την καύση

1. Χλωριούχο ασβέστιο + νερό

Σε μερικές οικογένειες για απολύμανση τα πάντα και όλα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν χλωρίνη. Εάν υπάρχει και μια τσάντα στο σπίτι σας, γνωρίζετε ότι ο ασβέστος χλωρίου μετατρέπει την καψαϊκίνη σε υδατοδιαλυτό άλας.

Αραιώστε ένα μέρος του λευκαντικού σε πέντε μέρη του νερού. Κρατήστε τα χέρια σας σε αυτή τη λύση, και στη συνέχεια απλώς πλύνετε με σαπούνι.

2. Σόδα ψησίματος + νερό ή υγρό σαπούνι

Τα έλαια καύσης μπορούν να εξουδετερωθούν με διττανθρακικό νάτριο. Κάνετε έναν πολτό σόδα και νερό, εφαρμόστε στις πληγείσες περιοχές του δέρματος, αφήστε να στεγνώσει και να ξεπλύνετε καλά.

Μια άλλη επιλογή είναι η ανάμιξη σόδας με υγρό σαπούνι. Η προκύπτουσα πάστα, αλέθε τα χέρια σας, στη συνέχεια ξεπλύνετε με ξύδι και ξεπλύνετε με νερό.

3. Αλκοόλ

Η καψαϊκίνη επίσης διαλύεται σε αλκοόλ. Επομένως, οποιοδήποτε καλλυντικό προϊόν που περιέχει οινόπνευμα (λοσιόν, τονωτικό) ή απλή βότκα μπορεί να μειώσει την καύση.

Τρίψτε τα χέρια σας με αλκοόλ, και στη συνέχεια κρατήστε τα κάτω από τρεχούμενο νερό. Εάν ο χυμός πιπέριας καίγεται σε άλλους χώρους του δέρματος, υγρανίστε το αλκοόλ έναν δίσκο και τα επεξεργαστείτε.

4. Φυτικά έλαια

Τα λάδια από τις πιπεριές εξουδετερώνουν τέλεια τους άλλους, πιο ευχάριστες. Για παράδειγμα, το ελαιόλαδο ή το ηλιέλαιο.

Για να απαλλαγείτε από την καύση, τρίψτε το δέρμα με ελαιόλαδο για ένα λεπτό και στη συνέχεια πλύνετε καλά τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι.

Εάν ένα φυτικό έλαιο δεν μπορεί να το κάνει, προσθέστε μια πρέζα ζάχαρης σε αυτό. Πάρτε κάτι σαν θάμνοι.

Και θα είναι ακόμα καλύτερο αν κάνετε τα χέρια σας με ελαιόλαδο, προτού να εργαστείτε με πιπέρι. Το κύριο πράγμα δεν είναι να το παρακάνετε, διαφορετικά το μαχαίρι θα γλιστρήσει από τα δάχτυλα.

5. Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα

Βουτήξτε τα χέρια σας για λίγα λεπτά σε κρύο γάλα, κεφίρ ή άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Προσθέστε κύβους πάγου στο μπολ: αυτό θα ανακουφίσει την κνησμό ακόμα πιο γρήγορα και θα απαλύνει το δέρμα.

Προσθέτοντας αλεύρι στο γάλα, μπορείτε να κάνετε μια μάσκα θεραπείας και να την τοποθετήσετε στα χέρια σας και σε άλλες πληγείσες περιοχές. Όταν η καύση τελειώσει, ξεπλύνετε τη μάσκα με ζεστό νερό.

Εάν το πιπέρι φτάσει στα μάτια σας, ξεπλύνετε τα με γάλα και, στη συνέχεια, συνδέστε τα βαμβακερά επιχρίσματα εμποτισμένα σε αυτό. Εάν πατάτε κατά λάθος το πιάτο και τώρα πάσχετε από μια αίσθηση καψίματος στο λαιμό, χρησιμοποιήστε τις συμβουλές από αυτό το άρθρο.

Μετά από οποιεσδήποτε από τις περιγραφείσες διαδικασίες, τα χέρια πρέπει να λιπαίνονται με μια λιπαρή θρεπτική κρέμα.

Πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας στο μέλλον

Όταν εργάζεστε με καυτερές πιπεριές, χρησιμοποιήστε λεπτές γάντια από λάτεξ. Σε ακραίες περιπτώσεις, βάλτε στα χέρια σας διαφανείς πλαστικές σακούλες και στερεώστε τις με βοηθήματα γραφής. Θα είναι άβολα, αλλά είναι καλύτερο από το άλμα γύρω από το διαμέρισμα με τρομερό πόνο.

Μπορείτε να δοκιμάσετε την αντικατάσταση του επικίνδυνου συστατικού με ένα ανάλογο αν θέλετε να αποφύγετε τέτοιες δυσκολίες και μην σχεδιάζετε να αναδημιουργήσετε ακριβώς το πιάτο από τη συνταγή.

Loading...