Πόσο διαρκεί ο καφές;

Η επίδραση του καφέ δεν είναι απεριόριστη. Η μελέτη, που παρουσιάστηκε το 2016 στο συνέδριο των Αμερικανικών Επαγγελματικών Κοινωνιολογικών Κοινοτήτων στο Ντένβερ, απέδειξε ότι η καφεΐνη σταματά να αυξάνει τη δραστηριότητα μας και να βελτιώνει τη διάθεσή μας μετά από τρεις νύχτες έλλειψης ύπνου [1].

«Η μελέτη επιβεβαίωσε επίσης ότι το έλλειμμα του ύπνου – είναι ένα πραγματικό φαινόμενο», – δήλωσε ο Tracy Doughty (Tracy Doty), επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Στρατιωτικού Ινστιτούτου Ερευνών Walter Reed.

Όσο περισσότερο δεν έχουμε αρκετό ύπνο, τόσο λιγότερη καφεΐνη δρα πάνω μας.

Μια εβδομάδα πριν από την έναρξη της μελέτης, 48 συμμετέχοντες στο πείραμα κοιμήθηκαν για δέκα ώρες την ημέρα. Τις επόμενες πέντε ημέρες τα υποκείμενα κοιμούνται μόνο για πέντε ώρες. Κάθε συμμετέχων δύο φορές την ημέρα, στις 8 το πρωί και στο μεσημεριανό γεύμα, δόθηκε είτε 200 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης (το ισοδύναμο δύο ισχυρών φλιτζανιών καφέ) είτε ένα μέρος ενός εικονικού φαρμάκου. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι συμμετέχοντες στο πείραμα υποβλήθηκαν σε διάφορες δοκιμές μέτρησης της ταχύτητας αντίδρασης, της διάθεσης και της υπνηλίας τους.

Στην αρχή, οι συμμετέχοντες που έλαβαν καφεΐνη έδειξαν σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα: αντέδρασαν ταχύτερα και αισθάνθηκαν πιο χαρούμενα. Αλλά μετά από τρεις νύχτες έλλειψης ύπνου, η κατάστασή τους ήταν ίση με εκείνη της άλλης ομάδας. Ήταν ακόμα πιο κουρασμένοι και πιο ενοχλημένοι από τους συμμετέχοντες που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Έτσι, η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η έλλειψη ύπνου – η διαφορά μεταξύ του απαραίτητου και του χρόνου ύπνου – εμποδίζει τη δραστηριότητα σκέψης μας. Τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορούν να βοηθήσουν πρώτα, αλλά σύντομα θα επικρατήσει η έλλειψη ύπνου.

Ο Tracy Doty πιστεύει ότι ένας πιθανός λόγος για αυτό είναι ο νευροδιαβιβαστής αδενοσίνη. Εάν δεν έχουμε αρκετό ύπνο, η συγκέντρωση της αδενοσίνης και των υποδοχέων της στον εγκέφαλο αυξάνεται. Όταν η αδενοσίνη δεσμεύεται στους υποδοχείς της, αισθανόμαστε ακόμα πιο υπνηλία.

Η καφεΐνη είναι ικανή μόνο να εμποδίσει τους υποδοχείς της αδενοσίνης για λίγο, αλλά μόλις η έλλειψη ύπνου αυξηθεί, ο καφές δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Έτσι, αν έχετε μια δύσκολη εβδομάδα μπροστά, προσπαθήστε να κοιμηθείτε για 10 ώρες λίγες μέρες πριν. Έτσι θα γεμίσετε τα αποθεματικά ύπνου σας και θα είστε σε θέση να διαρκέσει ολόκληρη την εβδομάδα εργασίας.


1. D. C. Cooper, Τ J. Doty, Ρ J. quartana, Κ Μ Maguire, Ε.Μ. Bergman, S. Κ Trach, C. J. Έτσι, R. Η Ratcliffe, J. Ε Σελήνης, V. F. Capaldi, Τ J. Balkin. Οι Επιδράσεις της Καφεΐνης στην Ψυχοκινητική Επιτήρηση Εργασιών κατά τη διάρκεια του Περιορισμού του Sleep και της Ανάκτησης.

Loading...