Πώς να πάτε στον προϋπολογισμό της Ισλανδίας: προσωπική εμπειρία

Visa

Για να ανοίξετε μια ισλανδική βίζα δεν έχει νόημα: είναι ακριβό, άβολο και άβολο. Μπορείτε να πάτε στο δρόμο μου.

Άνοιξα τη βίζα μέσω της ισπανικής πρεσβείας. Όλα γίνονται γρήγορα και καθαρά. Μου δόθηκε ένα multivisa για 90 ημέρες. Στην πραγματικότητα, όλη η Ευρώπη και οι χώρες Σένγκεν είναι ανοικτές σε μένα. Λίγοι γνωρίζουν ότι η Ισλανδία δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά επισυνάπτεται στη Συμφωνία Σένγκεν, πράγμα που σημαίνει ότι η θεώρησή σας είναι κατάλληλη για διαμονή στο νησί.

Μεταφορές και στέγαση

Μπορείτε να πετάξετε στο νησί με ένα LOUKOSTER της Wizz Air ή της Ryanair. Δεδομένου ότι προτιμώ Wizz Air, έφυγα από το πολωνικό Γκντανσκ: άνοιξε πρόσφατα αυτή την κατεύθυνση.

Μεταφορές στην Ισλανδία

Από το αεροδρόμιο Keflavik στο Ρέικιαβικ περίπου 55 χιλιόμετρα. Μπορείτε να πάτε με το λεωφορείο, το τρέξιμο κάθε 30 λεπτά (18 ευρώ), να πάρετε τα δικά σας δύο ή να ενεργήσετε σαν κι εμένα. Πήγα στο πάρκινγκ κοντά στο αεροδρόμιο, όπου βρήκα ένα αυτοκίνητο, το επόμενο ευθεία στον ξενώνα μου.

Παρά το γεγονός ότι το Ρέικιαβικ είναι η πρωτεύουσα, οι άνθρωποι σε αυτό όπως σε μια μικρή πόλη – 118 840. Η υποδομή αναπτύσσεται. Μετρό, φυσικά όχι, αλλά υπάρχουν λεωφορεία που δεν ανταγωνίζονται. Πηγαίνουν σε οποιοδήποτε μέρος της Ισλανδίας.

Το κεντρικό σημείο για αυτούς είναι ο σταθμός λεωφορείων Hlemmur, που βρίσκεται στην καρδιά της πρωτεύουσας. Είναι αρκετά μικρό και δεν λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο, οπότε αν δεν έχετε πουθενά να μείνετε, δεν θα λειτουργήσει στον σταθμό.

Σταθμός λεωφορείων Hlemmur

Η Ισλανδία είναι πολύ κοινή στάση, περιμένω κυριολεκτικά για 5-8 λεπτά το πολύ. Αν συμφωνείτε στο δρόμο με τους ντόπιους που έχουν το δικό τους αγρόκτημα, μπορείτε να πάρετε μια στέγαση νύχτα και φαγητό, πεισματικά για αυτή την επιχείρηση που έχει εργαστεί προς όφελος του αγροκτήματος.

Visa στην Ισλανδία

Εάν πετάτε το καλοκαίρι, τότε η επιλογή με μια σκηνή θα λάβει χώρα, αν σε άλλες εποχές – κρατήστε τον ξενώνα. Βρήκα τη δική μου μέσω του Booking.com στην ενότητα “Ειδικές προσφορές” για μόνο 18 ευρώ.

Με την προπόνηση στην Ισλανδία, είναι πιο δύσκολο από ό, τι στην Ευρώπη, επειδή ο τοπικός πληθυσμός δεν χρησιμοποιεί ενεργά την υπηρεσία του Couchsurfing.com. Εάν θέλετε να συνδέσετε το ταξίδι σας με λεωφορείο, τότε αναζητήστε το συμβαλλόμενο μέρος τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν την αναχώρηση, ή ακόμα και νωρίτερα.

Τιμοκατάλογος

Στην Ισλανδία, όλα εισάγονται, επομένως οι τιμές για τρόφιμα και άλλα αγαθά είναι υψηλές. Στα 12 ευρώ ήμουν σε θέση να αγοράσω φθηνά ρολά χάμπουργκερ, τυρί κρέμας, ζαμπόν, σοκολάτα και γάλα σοκολάτας. Όλα αυτά, παρεμπιπτόντως, ήταν για τη δράση!

Τιμές στην Ισλανδία

Προϊόντα που αγόρασα στο μπόνους αλυσίδας σούπερ μάρκετ, το οποίο είναι πολύ δημοφιλές με τους ντόπιους. Εάν πετάτε από την Πολωνία ή τη Λιθουανία, αγοράστε αμέσως και φαγητό, αρκετά φθηνά στα πολωνικά σούπερ μάρκετ Żabka και Biedronka. Τα περισσότερα προϊόντα που εισέρχονται στα ράφια των ισλανδικών καταστημάτων εισάγονται από την Πολωνία. Για παράδειγμα, το ίδιο μπουκάλι νερό θα σας κοστίσει στην Πολωνία 1 PLN, και στην Ισλανδία – 5 PLN.

Ρούχα

Φροντίστε να φροντίσετε τα ρούχα. Το νησί κυριαρχεί περιοδικά. Οι κάτοικοι είναι συνηθισμένοι σε αυτό, αλλά για τους κατοίκους ενός πιο μαλακού και ξηρού κλίματος θα είναι κάτι με κάτι.

Το κλίμα στην Ισλανδία

Κοινά πράγματα όπως τζιν, σακάκια και αθλητικά παπούτσια δεν είναι κατάλληλα. Αναφέρετε σχολαστικά την επιλογή των αδιάβροχων ενδυμάτων, άνετα και ανθεκτικά, καθώς και παπούτσια. Τα πάνινα παπούτσια με αδιάβροχο στρώμα είναι ιδανικά.

Άνθρωποι

Οι άνθρωποι στην Ισλανδία είναι φιλόξενοι, μιλούν άπταιστα αγγλικά. Ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο σταματούν σε ξενώνες. Αν πιάσετε τη στιγμή και την υπερβολική συστολή, μπορείτε να τους μιλήσετε για ενδιαφέροντα θέματα: πού να πάτε, πώς να φτάσετε, πού να μείνετε και ούτω καθεξής. Ίσως ακόμη και να ταξιδέψουν μαζί στο νησί.

Ταξίδι στην Ισλανδία

Χρήσιμα μικρά πράγματα

Η Ισλανδία απαγορεύεται αυστηρά! Οι φτωχοί Ισλανδοί και έτσι ζουν ανάμεσα στις πέτρες και τον πάγο, επομένως φροντίστε το μέλλον τους. Με την ευκαιρία, τώρα ασχολούνται με το γεγονός ότι φυτεύονται κωνοφόρων. Ελπίζω ότι σε 10-15 χρόνια, εάν ένα μεγάλο μέρος του νησιού δεν γεμίσει έναν παγετώνα που λιώνει, θα είναι δυνατό να παρατηρηθεί το δάσος.

Ισλανδία

Αυτή η χώρα έχει ένα μάλλον ασταθές τραπεζικό σύστημα. Υπήρξε μια περίπτωση κατά την οποία η τράπεζα δεν μπορούσε να δώσει τα χρήματά μου επειδή “το νησί δεν έχει καμία σχέση με την ήπειρο”. Επομένως, πάρτε μετρητά (κατά προτίμηση δολάρια) και μια κάρτα. Στο αεροδρόμιο υπάρχει ATM, δίπλα από το οποίο είναι και το Duty Free. Έχοντας πληρώσει εκεί την αγορά σε δολάρια, μπορείτε να λάβετε αλλαγή από ισλανδικά κορδόνια.

Καλή διασκέδαση στην Ισλανδία!