A Microsoft Office 365 és az Apple iWork összehasonlítása. Mit válasszon?

Egy évvel később, miután a csomagot Apple iWork szoftver szabad lett az új eszközöket „alma”, a Microsoft, törölte a fizetett előfizetési az Office 365 Mostantól kezdve, a Word Mobile verziók, Excel és PowerPoint ingyenes iOS-, akkor nem csak néző, hanem dokumentumok szerkesztése. Tiszteletére ezt a boldog esemény, úgy döntöttem, hogy telepítse a híres Microsoft alkalmazások iPad, hasonlítsa össze őket a társaik az Apple, válasszon az árusító és irodai programcsomag megosztani veletek a gondolataimat.

Úgy gondolom, hogy az első olyan kritérium, amellyel azonosítani fogom azokat az alkalmazásokat, amelyek megfelelnek nekem, a hely lesz. A 32 GB-os iPad 4-et szinte megverték a szemgolyók, így egy “könnyű” készlet azonnal vezetővé válhat. Azonban senki sem tudta kedvencévé válni: mindkét irodai csomag körülbelül 1,3 GB-ot foglal el.

Egy kis felmelegedés után itt az idő, hogy összehasonlítsuk a homlok homlokát. Kezdetben szövegszerkesztőket, majd megoldásokat fogok használni a táblázatokkal és a legvégén – a prezentációk létrehozására szolgáló programokkal.

Szavak és oldalak

Az első dolog, ami elkapja a szemed, a kész oldalak nagy száma a Pages-ban. Számuk meghaladja a Szóban majdnem háromszorosát! Természetesen a sokszínűségük nem valószínű, hogy sok gyakorlati hasznot hozna, de az a tény, hogy sokan vannak, kellemes.

Fénykép 18.11.14, 15 00 29

Mind a szerkesztő, mind a másik funkció teljesen összehasonlítható. Csupán néhány funkciót, mint például behelyezése szünetek, változások követése, és további stílusok és árnyékok, rendelkezésre állnak a prémium előfizetés Office 365 Ha figyelembe vesszük, hogy ez nem is olyan kulcsfontosságú elemeket is, amelyek azt kifizeti a különbség a Word és lapok ez a terv szintén nem létezik. Az egyetlen fontos dolog, hogy ez hogyan jelenik meg a felhasználónak. És itt, véleményem szerint a Microsoft terméke nagyobb, mint a versenytársa. Abszolút mindent főszerkesztő készült a felső panel és csoportosítani lapok.

18.11.14. Kép, 15 02 27

A Oldalakban ezzel ellentétben a szöveg tulajdonságainak megváltoztatására szolgáló eszközök szinte a billentyűzet fölött helyezkednek el. A diagramok, táblázatok, fejlécek és listák beillesztésére szolgáló menü névtelen gombok mögött található. Talán, az iWork alkalmazásinterfész tervezője szerint ez a fajta gomb elrendezés a lehető legjobb, de úgy tűnik számomra, hogy ez egyáltalán nem hűvös.

Fénykép 18.11.14, 15 01 17

Néhány szövegparaméter teljesen duplikált mind az alsó, mind a felső részen. Miután a Word-ben dolgozik, az Oldalak kezelőfelülete nagyon rossznak és üresnek tűnik számomra, de máris ígéretes. Én, mint sokéves tapasztalattal rendelkező Windows-felhasználó, valószínűleg csak a Microsoft-alkalmazások logikájára és struktúrájára használatos.

Diákként a fizika és a matematika karán gyakran találkoztam olyan dokumentumokkal, amelyek egyszerűen őrült bonyolult képleteket tartalmaztak. A hanyagságom, amikor a Csíkokat másoltam a Pages-ban az iPhone-on, nem is olyan régen megnehezítette számomra, hogy elhaladjak a vizsgákon. Az Apple szövegszerkesztője egyszerűen nem tudta elolvasni a szükséges képleteket. Ezért, ha ilyen karakterekkel kell foglalkoznia, a Word az első számú alkalmazás.

Excel és számok

A táblázatokkal kapcsolatos munkák programjai sokkal ritkábban használják a megszokott szövegszerkesztőket. De egy ilyen igény hirtelen felmerülhet, ezért számomra fontos, hogy egy alkalmazás készen áll a dokumentum helyes megjelenítésére, szerkesztésére és továbbítására. A sablonok számával és az MS Office és az iWork interfészprogramok szerkezetével kapcsolatban már rájöttünk. A szokásos fájlok egyszerű grafikonokkal, diagramokkal és képletekkel azonosak mindkét alkalmazásban.

Fénykép 18.11.14, 15 06 22

A “harci” összehasonlításhoz kiválasztottam egy dokumentumot a könyvesboltok statisztikájának kiszámításához, ami lehetővé teszi a valószínűségek, együtthatók és sok más paraméter meghatározását. Az Excel és a Numbers munkája ezzel a fájllal, amely számos képletet tartalmazott, nem okozott semmilyen panaszt. Mindkét program tökéletesen viselkedik, és a felhasználó számára különleges kényelmes billentyűzetet kínál az adatok cellákba való beviteléhez. Kétségtelen, hogy az Excel erőteljesebb alkalmazás, de személyesen nem kell különféle funkciók, ezért ebben a választásban a legfontosabb befolyás csak a személyes preferenciák által lehetséges.

18.11.14. Kép, 15 07 07

De egy dolog, ami a Microsoft oldalán játszik, még mindig megtaláltam. Arról szól, hogy lapozzon a dokumentum oldalain. Az Excel oszlopok sorszámával és betűjével rendelkező panel automatikusan “felpattant” a cellákra a görgetéskor, ami lehetővé teszi, hogy ne fárasszon sokat a munkalap áthelyezésekor. Ez összehasonlítható egy autós ajtóvezetővel egy autóban. Így itt a munkaterület egyértelműen javítható további felhasználói erőfeszítések nélkül. A számoknál ez a funkció egyszerűen hiányzik.

PowerPoint és Keynote

Ha tetszett a lapok és gombok sokfélesége a Word-ben, akkor a PowerPoint felületen feszültek lettek. Nem arról van szó, hogy minden itt radikálisan különbözik, de a szövegírás folyamata nagyon eltér a prezentációs fájlok létrehozásától. A Keynote-ban intuitíven találom meg a gombot egy új dia hozzáadásához. Logikusan ez a gomb a panel alján található, a diák miniatűrjeivel, mivel az elsőtől az utolsóig felülről van elhelyezve. A PowerPointban az áhított gomb szigorúan az ellenkező helyen van. Talán ez felhasználható, de miért kényszeríted magad arra, hogy az eredetileg kellemetlennek tűnik?

Fénykép 18.11.14, 15 07 35

A Keynote másik előnye, hogy az iOS eszköz távvezérlőként működik, hogy vezérelje a diavetítést egy másik Apple mobil eszközön vagy Macen.

Fénykép 18.11.14, 15 08 04

A többiek mindkét program hasonló sablonokat kínálnak, hangokat, képeket és videókat, átmenetek és animációk készletét.

Mit válasszon?

Nehéz összefoglalni, amikor minden egyes csomagból mindhárom alkalmazás különböző becsléseket kapott. A rendes dokumentumokkal foglalkozó vezető, hívom a Word szót. Számok és Excel között nem sok különbséget vettem észre, kivéve a Microsoft által tervezett munkaterület kellemes görgetését. A Keynote és a PowerPoint összehasonlításakor azt a benyomást keltettem, hogy az “alma” program használata egyszerűbb és gyorsabb.

Minden program szinkronizálható a felhő technológiák segítségével. Az iWork esetében ez az iCloud, és az Office 365 esetében ez egy Microsoft-fiók és egy Dropbox-bolt.

Úgy tűnik, hogy a Microsoft programcsomagját választom. Annak ellenére, hogy nagyon élveztem a Keynote használatát, legfeljebb egy év alatt újra használni fogom. Sokkal fontosabb, hogy jó szövegszerkesztő legyen, de itt az előny nem az iWork oldalán van. Az interfész ismerős megszervezése, a PC-verziótól kölcsönzött, az összes panel helyén található összes eszköz elhelyezése, a képletek megfelelő megjelenítése – mindezt meg kellett ízlenie.


És milyen irodai alkalmazásokat használ az iOS-eszközön, és egyáltalán használja? Kommentáld és ossza meg tapasztalatait!