Fényes vagy matt: melyik monitor vásárolni?

Amikor laptopot vagy monitort vásárolsz, akkor választani kell: matt vagy fényes? Melyik a képernyő borítója jobb? Az a tény, hogy a napfény alatt “tükörré” alakul, vagy az, amelyiken a színek elhalványulnak?

Reméljük, hogy ez a cikk segít dönteni.

Fényes matt vs

Hol származott ez az ellenzék? Végül is a fényes és a matt monitorok ugyanazokat az LCD paneleket használják.

Mindazonáltal a gyártók fényes és matt monitorokat állítanak elő, és a vevők tapasztalják a választási nehézségeket.

Tekintsük az egyes bevonatok előnyeit és hátrányait.

A fényes kijelzők “fényesebbek”. Intenzív, intenzív és kontrasztív színvisszaadásuk van; különösen a mély fekete szín. Ez plusz.

Ugyanakkor ragyognak a napsütésben. Ez mínusz. Ha gyakran dolgozik a szabadban, vagy a munkahelye az ablaknál van, a vakító hatás zavarhatja Önt.

A matt kijelzőknek antireflex bevonatuk van, amely “eloltja” a káprázást. Ezért a világos mesterséges vagy természetes világítású helyiségekben az ilyen monitorok kényelmesebben működnek.

A matt kijelzők hiánya sivárság. A színek rájuk kevésbé tűnnek.

A fényes és matt monitorok előnyei és hátrányai egyértelműen bemutatják a borítón lévő fényképet. A bal oldalon egy matt Dell, a jobb oldalon egy fényes Apple.

Mit válasszon?

Mindez a céloktól függ.

Ha szüksége van egy monitor egy asztali PC, és a szoba nem túl erős fény, akkor valószínű, hogy lesz a megközelítés egy magas fényű élénkebb színeket.

Ha vásárol egy laptopot és tervezik, hogy gyakran dolgozik a szabadban (napsütéses napon egy teraszon), akkor keressen egy matt kijelzőt. Hasonlóképpen, amikor egy asztali számítógép képernyőjének megvásárlása nagyon jó fényben történik (az asztal az ablakban, erős lámpák). De ne feledd: AR bevonatú matt kijelző nem véd meg a vakító 100%, de lesz egy kicsit kevésbé feltűnő, mint egy fényes kijelző.

Természetesen nem teremthet ideális feltételeket a képernyő teljes élettartamára (különösen ha laptop). Ma az asztalod távol van az ablaktól, és holnap áthelyezték az irodába, napfényben. Ezért fényes vagy matt kijelző választása esetén mindenképpen kompromisszumra kerül.

Laptopok fényes és matt kijelzőkkel
Laptopok fényes és matt kijelzőkkel

(A kép nem csak notebook matt (balra) és a fényes (jobbra) bevonatot, hanem a különböző modellek különböző generációk. Kérjük, ne lehessen közvetlen összehasonlításokat.)

Ha lehetne olyan monitort készíteni, ahol az ujjlenyomást követően a matt bevonat fényesre változik (és fordítva), sokan boldogok lennének. Végül is, ez lehetővé tenné a monitor “meghatározott” feltételekhez való hozzáigazítását. De ez lehetetlen.

Ezért valószínűleg az ellenzék “fényes vagy matt” folytatódik. Végtére is, hány ember, annyi vélemények.

Felajánljuk, hogy megoszthatja véleményét a megjegyzésben erre a bejegyzésre. Melyik monitor – fényes vagy matt – választotta, és miért?