6 ok, amiért az újoncok jobbak a Linux, nem a Windows

Így történt, hogy az újonnan érkezők, mint első operációs rendszerük túlnyomó többsége rendszerint a Windows-ot választja. Az Apple termékek sajnos nem mindenki számára elérhetőek, és az ingyenes Linux-rendszerek sok olyan súlyosnak tűnnek, hogy még csak nem is nézik őket.

De most olyan érdekes folyamatok tanúi lettünk, amelyek nagyban megváltoztathatják a megalapozott ötleteket. Az Apple számítógépek a legutóbbi gazdasági katasztrófák fényében még drágábbá váltak. A Microsoft globális frissítést indított, ami a Windows 10-et eredményezte, amely a régi rendszerösszeomlások és új ötletek bonyolult labirintusa. És a Linux időközben megszabadult a múltbeli hiányosságoktól, tökéletesítette a felhasználói felületet, és teljes szoftvercsomagot kapott.

Összehasonlítsuk a Windows 10 használatát és a Linux Mint népszerű ingyenes elosztását.

beállítások

A Windows 10 kiadása után az operációs rendszer beállításainak megzavarása nem csak lusta volt. A szükséges opciók többsége az új kezelőpanelen összpontosul, mások a régiben maradtak, és néhányat egyáltalán nem találtak. Igen, a későbbi frissítések során a Microsoft folytatta a konfigurációs rendszert, de még mindig nem könnyű megérteni és megérteni.

Windows 10 beállítások

A Linux Mint rendszerben minden beállítás egyetlen helyen koncentrálódik – egy speciális “Rendszerbeállítások” segédprogramban. Itt megváltoztathatja a rendszer bármely paraméterét szó nélkül, anélkül, hogy egy sor kiegészítő segédprogramot, párbeszédablakot és legördülő menüt kellene átütnie.

Programok telepítése

Maga az operációs rendszer csak a szoftver futtatásának környezetét jelenti. Ezért minden új felhasználónak először telepítenie kell a szükséges programokat. A Windows rendszerben keresni kell a fejlesztői webhelyeket, majd keresse meg a letöltéshez szükséges linket, majd érje át az egyes segédprogramok telepítésének bonyolultságát. Igen, most van egy Windows áruház, amelynek célja az eljárás egyszerűsítése. De a tartalom olyan szűkös, hogy nem minden felhasználó használja a szolgáltatásait, inkább a régi programokhoz való telepítést preferálja.

Linux Mint

A Linux Mintban, mint a legtöbb egyéb ingyenes disztribúcióban, van egy beépített könyvtár a rendelkezésre álló szoftverekről. Csak meg kell adnia a kívánt program nevét a keresősávban, és csak egy gombra kell kattintania – “Telepítés”. Egyszerűen nem tudom elképzelni.

felület

A korai történet arról, hogy a Microsoft először eltávolította a “Start” gombot, majd visszaküldte a “Start” gombot, még mindig izgatja a felháborodott Windows-felhasználók elmeit hosszú ideig. Ez valóban nagy jelentőséggel bír számukra, mivel az interfész ilyen változtatásait csak a rendszerfejlesztők végezhetik. Jó, hogy a felhasználók hagytak legalább arra a lehetőségre, hogy megváltoztassák a panelek színét, és helyezzék háttérképüket az asztalra.

Linux Mint ablak

A helyzet teljesen más a Linuxban. Itt van a saját mestere, és testreszabhatja a munkakörnyezetét pontosan úgy, ahogy tetszik. A panelek, gombok, appletek, menük, eszköztippek elrendezése és megjelenése teljesen az Ön irányítása alatt áll. És ha úgy tűnik, hogy a telepített környezet nem felel meg neked, akkor másik kettőre változtathatod. A Linux Mint felhasználók a kívánság szerint átalakíthatják az operációs rendszer interfészt oly módon, hogy hasonlítanak a Windows vagy a Mac OS operációs rendszerre. És nem tudnak megváltoztatni semmit, mert alapértelmezés szerint itt és minden szép és gyengén gondolkodik.

Biztonság és adatvédelem

A vírusok helyzetéről többször írták meg előttem. Ebben a részben szeretném felhívni a figyelmet a Windows felhasználók általi követésének problémájára. Egy ilyen probléma létezik, és aggodalomra ad okot, a ráruházott cikkek népszerűsége alapján. Igen, a Windows 10 folyamatosan gyűjt adatokat a felhasználókról és elküldi a Microsoftnak. Nehéz nehéz kivonni ezt a leckét, és ez megköveteli a számítógépes ismeretek rendelkezésre állását, különösen mivel minden frissítésnél új kiskapuk állnak rendelkezésre az összegyűjtött információk szivárgásához.

Windows 10 titkosság

Linux alapú operációs rendszerekben ez a probléma nem teljesen megoldott. Ez azt jelenti, hogy szinte bármilyen népszerű elosztást telepíthetsz, és örökké elfelejted, hogy valaki kémkedhet és lehallgat. Ha a magánélet védelme fontos számodra, és a Windows kémprogramok elleni küzdelemhez szükséges idő és erőfeszítés hulladék, akkor a választás nyilvánvaló.

Nincs előírva szoftver

Majdnem minden kezdő felhasználó szereti a játékokat. Még inkább kedvelik a szabad vagy csapkodott játékokat. Ha ez a szenvedély nem kombinálódik legalább minimális számítástechnikai ismeretekkel, akkor nagyon gyorsan az operációs rendszere ki lesz töltve a szemétszoftverrel, amelyet játékokkal és néhány ingyenes programmal együtt installálnak. Mindezek a további panelek a böngészőkben, a hamis antivirusokban, az internetes gyorsítókban és más szemetesekben nagyon gyorsan vezetik a Windowsot a teljes alkalmatlanság állapotához.

Linux Mint Steam

A Linux felhasználók egyáltalán nem ismerik ezt a jelenséget. Programok és játékok telepítéséhez, mint fent már említettem, van egy speciális szoftveres bolt, amelyben minden programot tesztelnek. Ezen felül, a játékok telepítéséhez használhatja a Steamet, amelynek biztonságát senki sem kételkedik.

frissítése

Frissítések a Windows és a telepített szoftverek – ez egy másik probléma, hogy a felhasználók szembesülnek. A rendszerfrissítések gyakran nagyon nehézkesek, hosszú ideig vannak beállítva és újraindításra szorulnak. Ez annyira bosszantó, hogy sokan egyszerűen kikapcsolják az automatikus frissítési rendszert, bár ez semmiképpen sem lehetséges. Ami a telepített programok központosított frissítését illeti, egyszerűen nem érhető el a Windows rendszerben. A fejlesztő gondoskodott a program frissítésének beágyazásáról – nos, ha túl lusta, akkor a régi verziót fogja használni.

Windows 10 frissítés

A Linuxban a Mint telepíti a frissítéseket egyszerűen és szépen. Naponta egyszer egy speciális segédprogram ellenőrzi az új csomagokat az operációs rendszerhez és az összes telepített programhoz. Ha észleli, megjelenik egy kis ikon a tálcán. Csak rá kell kattintania, majd a megjelenő ablakban kattintson a “Frissítések telepítése” gombra, hogy a szoftver a legfrissebb állapotba kerüljön. Nincs újraindítás, nincs várakozás, nincs probléma.

Mint látja, a Linuxon alapuló ingyenes operációs rendszerek modern megjelenése, legalábbis a legnépszerűbb disztribúciók, semmi köze a mítoszokhoz, amelyek gyakran megijesztik a kezdő felhasználókat. Egyszerűek, kényelmesek, gyönyörűek és barátságosak, hogy azok a felhasználók is, akik a számítógépes műveltség minimális szintjével rendelkeznek, képesek megbirkózni velük. Emellett a Linux a legmagasabb szintű megbízhatóságot és biztonságot kínálja, ami különösen fontos a kezdőknek.

Személy szerint kipróbáltam a Linux Mint telepítését a kezdõ felhasználók számítógépére sokszor, és mindig csak pozitív visszajelzést hallottam. És mit gondolsz erről?