Hvornår skal man svede normalt, og hvornår – nej. Kontroller, om alt er i orden med dig

Det menes, at hvis du sveder uden for løbebåndet, eller siger, gymnastikken er uanstændig. Påstået, fugt indikerer mangel på ordentlig hygiejne. Støtt ikke denne tåge!

At svede er sund (næsten altid), uanset hvilken stavelse i ordet “cool” du lægger en accent. Et andet problem er, at sved er et mangesidet fænomen, med både indlysende plusser og minusser. Og alle disse matematiske tegn bør overvejes. Lad os starte fra begyndelsen.

Hvor kommer sveden fra?

Sved er primært en fysiologisk mekanismeMekanismer og regulatorer af ekkrine sved hos mennesker . Om det samme som det der får øjnene til at blinke voldsomt og vand, hvis de får støv; hud – reagere på ultraviolet ved udseendet af solskoldning; mave – producerer syre, når fødevarer kommer ind i det …

Sved er en del af termoreguleringssystemet. Det udskilles, når de tilsvarende dele af hjernen (det såkaldte termoreguleringscenter) fastsætter en stigning i kropstemperatur eller omgivelsestemperatur.

I sådanne øjeblikke, sender det autonome nervesystem et signal: “Det lader til, at vi brænder!” Svedkirtlerne modtager nerveimpulser, får dem til at trække sig sammen hurtigt kanaler, absorbere fugt fra det omgivende væv og smide det ud. Så på overfladen af ​​huden dannet sved. Derefter fordampes det. Og denne proces reducerer temperaturen i huden og med den gennem blodbanen og kroppen som helhed.

På overfladen af ​​vores krop er fra 2 til 4 millioner svedkirtler ujævnt fordelt. Deres koncentration er højere under armene, i de indinale folder på palmer, fødder og ansigt.

At svede er det nødvendigt for alle. Utilstrækkelig svedtendens (anhidrose), når svedkirtlerne af en eller anden grund bærer for lidt fugt på overfladen af ​​huden, kan det være fyldt med overophedning og varmeslag.

Overdreven svedtendens (hyperhidrose) fra et fysiologisk synspunkt er ikke så forfærdeligt, men medfører alvorlig psykologisk ubehag. Det er især ubehageligt, hvis den overskydende sved stadig lugter.

Hvorfor folk sveder, selvom det ikke er varmt

Intensivering af sveden i varmen eller i tilfælde af fysiske belastninger er generelt forudsigelig og forståelig. Således reagerer kroppen ved overophedning ved kraftigt at reducere temperaturen ved fordampning af fugt fra huden. Der er dog forhold, der ikke forårsager feber, men overdreven svedtendens. Sådan sved, der optræder uden overophedning, kaldes koldt.

Årsagerne til, at vi bliver smidt uden at overophedes, kan være meget forskellige. Her er et par fælles muligheder.

1. stærke følelser eller stress

Om den ubevidste defensive reaktion “hit or run”, skrev Layfhaker allerede. Sterke følelser og oplevelser, vores hjerne behandler som et signal om at nærme sig fare og mobiliserer kroppen: hvad nu hvis du skal engagere dig med nogen i kamp eller flygte?

Selvom du ikke kæmper med chefen eller løber fra planeren, forbereder din krop stadig på øget aktivitet. Forebyggende sved er et af elementerne i dette præparat. Pludselig vil du rive fjenden for hurtigt og straks overophedes? “Nå, ikke-e-em”, siger det sympatiske nervesystem og starter termoreguleringsproceduren i forvejen og belønner dig med en helt rolig, fugtig palme og svedig ryg.

2. Brug af krydret mad

Svedtkirtlerne vokser kraftigt, når der indtages krydderier (sennep, peberrod, rød og sort peber, karry, løg, hvidløg, koriander, ingefær …) retter. Også bliver vi ofte spildt med alkohol. Denne type svedtendens hedder madsvedningSvedtendens (normale beløb): Årsager, justeringer og komplikationer .

3. Nogle sygdomme

Svedtendens ledsager ofte sygdom forbundet med feber. For eksempel ARI, influenza, ondt i halsen, alle former for infektioner. Pludselig virker koldsved kan være en bivirkning, især:

 1. Hypoglykæmi (et kraftigt fald i blodsukkeret).
 2. Optagelse af syntetiske hormoner i skjoldbruskkirtlen.
 3. Tager nogle typer smertestillende medicin, herunder morfin.
 4. Alle slags smerte syndromer.
 5. Kræft.

Af den måde, en vigtig præcisering! Sørg for at besøge terapeuten, hvis du sammen med øget svedtendens observerer følgende symptomer:

 1. Smerter i brystet.
 2. Alvorlig svimmelhed.
 3. Problemer med åndedræt.

De kan indikere alvorlige problemer med hjertet.

Også grunden til obligatorisk konsultation med en medic er konstant sved, som ikke stopper for en dag eller mere.

4. rygning

Ud over andre ubehagelige virkninger, der har på vores nikotin i kroppen, stimulerer den også8 grunde du sveder produktion af acetylcholin. Denne kemiske forbindelse gør også svedkirtlerne mere aktive. Du ryger meget – du sveder mere. Forbindelsen her er entydig.

5. Kvinder – graviditet eller overgangsalder

Hormonale udsving i forbindelse med fødsel og overgangsalderen ledsages også ofte af øget svedtendens. Og det er en naturlig proces.

Hvorfor lugter sveden?

Svedkirtlerne er ikke det samme. Der er to af dem, som udgør en sved af fundamentalt anderledes sammensætning.

Eccrine kirtler

Faktisk termoreguleringselementer. De udgør omkring 75% af svedkirtlerne, er placeret i hele kroppen og har været aktive siden fødslen. Den sved, de producerer, er farveløs og lugtfri, fordi 99% består af vand. På overfladen udskilles det gennem specielle kanaler, der ligner de mindste porerne.

Under normale forhold fjerner ekkrine kirtlerne ca. 0,5 liter fugt hver dag. Men med varme, fysisk aktivitet, stress og så videre, kan mængden af ​​sved nå op til 10 liter om dagen.

Det er takket være ekkrine sveden, at børn, selvom de sveder i varmen og er våde igennem, nemt kan gøre uden antiperspiranter og et brusebad i løbet af dagen. Funktionen af ​​termoregulerings svedtysystem virker fint, men det lugter slet ikke. Om situationen er med følgende slags svedkirtler …

Apokrine kirtler

De er ca. 25% af det samlede antal svedkirtler. De er større end eccrine, og er kun lokaliseret i strengt definerede områder af huden: i armhulen og folderne i den indinale region, på panden og i hovedbunden. Aktiverede apokrine kirtler først efter at have nået puberteten.

Den fugt, der produceres af dem, smides ikke direkte til overfladen af ​​huden, som i tilfælde af eccrine kirtler, men i hårsækkene. Således, ophævelse af hår på huden virker apocrine sved – mælkeagtig flydende klæbemiddel, i hvilket, foruden vand indeholder en dosis indførelse fedtstoffer, proteiner, hormoner, flygtige fedtsyrer og andre organiske forbindelser.

Det menes, at det er denne type sved, der i vid udstrækning bestemmer hver enkelt persons lugt. Forresten er et andet navn for apokrine kirtler kirtlerne af seksuel lugt.

Blandet med bakterier, der lever på overfladen af ​​huden, bliver en god yngleplads for dem, opdager en nærende apokrinsvette (hvis den ikke vaskes) en skarp ubehagelig lugt.

Men selvom du tager et brusebad hvert 20. minut, vil du ikke slippe af med den seksuelle lugt. I det mindste indtil den reproduktive funktion begynder at falme med alderen, sammen med at “lukke” de apokrine kirtler.

Hvad skal man ikke svede

… eller i det mindste ikke svede så meget. Spørgsmålet er presserende, især i den varme årstid. Og svaret til det som helhed er indeholdt i ovenstående oplysninger.

Fuldstændig slippe af med sved, du vil ikke kunne: i det mindste en normal halv liter fordampe fra din hud alligevel skal hver dag. Når varmen, intensiv fysisk aktivitet, infektionssygdomme, mængden af ​​fugt i en naturlig måde er voksende, og at vi skal være glad og ikke at interferere med: fordampning af sved giver din krop til at fungere i en normal temperaturområde. Den eneste handling, der er vigtig at tage i sådanne situationer, er at drikke mere vand for at forhindre dehydrering.

I resten forudsætter forvaltningen af ​​sved først og fremmest en korrektion af livsstil og daglige vaner:

 1. Brug åndbare tøj, der ikke bliver varme.
 2. Undgå stress og overdreven følelsesmæssige reaktioner.
 3. Fjern fra kosten fødevarer og drikkevarer, der aktiverer arbejdet med svedkirtler.
 4. Stop med at ryge.
 5. Hvis overdreven svedtendens forårsager medicin, du bruger eller eksisterende sygdomme, skal du tale med din læge om alternative behandlingsmetoder.
 6. Brug antiperspiranter og gør det rigtigt.

Og husk: Sved er din ven, ikke fjenden. Tag denne fysiologiske karakteristik grundigt og med taknemmelighed.

Loading...