Sådan vælger du vinterdæk, der ikke slipper dig

Hvorfor har vi overhovedet vinterdæk?

Vinterdæk adskiller sig fra sommerdæk, og det er ikke kun slidbanemønsteret. Fabrikanter afhenter den kemiske sammensætning for et bestemt temperaturområde, så med udgangen uden for sine grænser mister dækene deres egenskaber. Ved lavere temperaturer bliver sommerdækene mindre elastiske og kan ikke længere give et godt greb på vejfladen, minimum stopafstand og andre indlejrede egenskaber.

I modsætning til popular tro er alle sæson dæk ikke designet til vinteren.

De er designet til moderate vejrforhold og højkvalitets vejflade, som normalt er tør og kun lejlighedsvis bliver våd. På en god måde kan de kun bruges i lavsæsonen som et supplement til vinter- og sommerdæk.

Derfor er du nødt til at skifte dæk afhængigt af sæsonen. Det anbefales som regel at skifte maskine til vinterdæk, hvis luften i løbet af ugen ikke stiger over 5-7 ° C. Normalt er dette slutningen af ​​oktober eller begyndelsen af ​​november.

Som i sommerdæk skal du vælge vinteren, idet der tages hensyn til flere vigtige kriterier og nuancer. Lad os prøve at forstå dem sammen.

Hvilken type dæk skal du vælge

Der er to hovedtyper af dæk: besat og friktion. Sidstnævnte er igen opdelt i dæk af skandinavisk og europæisk type. Som følge heraf er der kun tre typer vinterdæk, som hver især har sine egne fordele og ulemper og er egnet til visse klimatiske forhold.

1. Studded dæk

På grund af metalskydderne på anti-skidet giver sådanne dæk bedre greb på vejfladen og effektiv bremsning. De er designet til kørsel på hård tør is og bruges i lande med svære vintre. På grund af deres specificitet er denne type dæk ret støjende. Når de kører på tør asfalt, mister de deres fordele og slipper hurtigt af. I nogle europæiske lande er dækdæk forbudt.

Sådanne dæk passer til alle, der bruger meget tid udenfor byen og bor i områder, hvor der er is. Indbyggere i megacities med veje, der regelmæssigt strøges med reagenser, besat gummi er ubrugeligt.

2. Friktionsdæk af skandinavisk type

Lignende i deres egenskaber til studded dæk og for det meste afviger kun fra dem ved fravær af torner. Dæk af denne type er beregnet til drift ved lave temperaturer og store mængder sne og give den nødvendige greb på grund af en flerhed af siveriller på slidbanen, som ekstruderes og sne skorpe. På grund af sin blødhed opfører de skandinaviske dæk sig ikke godt på isen og går også hurtigt væk på tør asfalt, der begynder at svømme.

Skandinavisk type dæk er velegnet til snedækkede områder med lange og kolde vintre. Med disse dæk kan du ikke være bange for snedriver og fiskeri overfald, men bliver nødt til at respektere fartgrænsen, være omhyggelig med indrejse i svingene, og pludselig acceleration og bremsning.

3. Friktionsdæk af europæisk type

Dette er det modsatte af skandinaviske. Sådanne dæk er ideelle til regioner med milde og våde vintre, hvor våd sne og regn er mere almindelige. De er fremragende til at håndtere snegrød og er i stand til at sikre sikkerhed ved kørsel ved højere hastigheder. Men i is og på den rullede sne med sådanne dæk er det nødvendigt at være mere forsigtig.

Velegnet til kørsel i byen, hvor du ofte kan møde snegrød end isen, samt når du kører på ren asfalt ved lave temperaturer.

Sådan læses mærket

Efter at have defineret typen af ​​dæk, kan du gå videre til overvejelse af specifikke modeller fra forskellige producenter. For at sammenligne dæk og vælge den mest egnede, skal du kunne læse de markeringer, hvor funktionerne i et bestemt dæk krypteres. Lad os se på symbolet i et bestemt eksempel.

Sådan læses mærkning af vinterdæk

 • P – type dæk I dette tilfælde er en reduktion fra passagerer, hvilket indikerer et dæk til en personbil.
 • 215 – Profilbredde i millimeter.
 • 65 – profilhøjde i procent
 • R Radial konstruktion.
 • 15 – landing diameter i inches.
 • 95 Belastningsindeks.
 • T Hastighedsindeks.
 • M + S – Mud + Sne, vinter eller hele sæson dæk.
 • Treadwear 220 – Brug indeks (jo højere jo bedre).
 • Traktion A – En indikator for effektiviteten af ​​inhibering. Den har markeringen fra A til C, hvor A er den bedste.
 • Temperatur A – indikator for modstandsdygtighed mod varme Den har markeringen fra A til C, hvor A er den bedste.

Yderligere oplysninger:

 • All Seasons (eller AS) – alle sæson dæk.
 • Snowflake badge – vinterdæk.
 • slangeløs Slangeløst dæk.
 • Maks tryk Er maksimalt tryk.
 • udenfor og inde – udpegning af ydersiden og indersiden på asymmetriske dæk
 • Rotation – Rotationsretning for retningslinjer.
 • Vand, regn, aqua, paraply ikon – modstand mod vandplanlægning

De fleste betegnelser er kun informative efter eget valg, men nogle skal være opmærksomme. Blandt sådanne parametre, profilens bredde og højde, last- og hastighedsindeks samt slitage og bremsevirkning.

Hvordan vælger du en størrelse

Når du vælger størrelsen på dæk, er det værd at smide alle myter og tips fra naboer i garagen, der beskriver fordelene ved lav profil eller øget diameter. Opgiv ikke bilfabrikantens anbefalinger: han har allerede beregnet alt, fundet den bedste løsning og angivet det i manualen.

Hvis du vil spare penge, få et andet sæt hjul til vinterdæk med en mindre landingsdiameter. Køb af sådant gummi koster mindre.

Sådan kontrolleres produktionsdatoen

Før du køber, skal du kontrollere, hvornår dækene er lavet. Det faktum, at producenterne garanterer, at dækkets egenskaber ikke kan besvares i to års opbevaring. Hvis dækene ligger længere i lageret, mister gummien sine kvaliteter, og dækene kan ikke længere håndtere vejfladen og bremse effektivt.

Sådan kontrolleres datoen for fremstilling af vinterdæk
hometyre.co.uk

Find ud af fremstillingsdatoen og forstå, om det er værd at tage et salgssæt af dæk, det er ret simpelt. Fabrikanter peger på siden af ​​dækket med en firecifret kode. De første to betyder en uge, og den anden er frigivelsesåret. For eksempel er 5016 den 50. uge eller midten af ​​december 2016.

Hvad skal jeg overveje?

Og nogle nyttige tips til slutningen:

 1. Nægter at købe de brugte dæk Over tid mister gummi sine egenskaber, som sammen med det eksisterende slid reducerer alle besparelser med nej.
 2. Køb ikke dæk kun på bilens drivaksel. På grund af ujævnt greb på hjulene på forskellige aksler øges risikoen for slidning.
 3. For at udvide dækets levetid anbefales det at omarrangere dem fra forakslen til bagsiden og omvendt hver 8.000 km.
 4. Hvis du bruger et sæt dæk, ikke er det første år, skal du installere det bedste par på bagakslen på bilen for at udelukke muligheden for at glide.
 5. Køb et andet sæt disker specielt til vinterdæk, så du kan selv ændre dine sko og ikke spilde tid i køen til dækmontering.