“ES Explorer” – нов поглед към популярния файлов мениджър за Android

Използвайте само ключовата функция на продукта – това е нормално. Вероятно в тези дни много съществуващи сега чипове “ES Explorer” просто не бяха. Но дори и да бяха такива, изглеждаха ненужни, защото пред мен беше много специфична задача: да направи работата с данни същата като в Windows.

В Windows работата с данни е проста и ясна. Свободно конфигурирана от потребителя структура на папките и файловете, която е удобна за работа. Всичко е отворено, всичко е достъпно. Мога да взема колекции от MP3 или филми, натрупани в продължение на много години и да правя каквото искам с тях. Бързо преместете, копирайте и преустройте големи набори от данни с куп папки, подпапки и множество файлове. И всичко това с постоянното запазване на офлайн достъп, тъй като данните се съхраняват локално, а не на отдалечен сървър, както в случая с облачно съхранение.

Идеята излезе с идеята да се използва Dropbox, но мобилните приложения все още не позволяват да управлявате офлайн достъпа до папки – само за отделни файлове. Това е много странно. Ръчно добавете към любимите няколко стотици или хиляди файлове, които не искам и едва ли искам. “Google Диск” изглежда може да записва в офлайн папки, но всяко съхранение в облак е с ограничен размер.

Мобилният клиент за съхранение на облаци няма да ми позволи да копирам или да премествам данни извън главната ми папка някъде в паметта на устройството. Твърде много ограничения и следователно пълноправен мениджър на файлове най-малко не се намесва и в повечето случаи ще разшири възможностите на потребителя.

Първото ми запознаване с функционалността на приложението “ES Explorer” приключи с елементарното движение и отваряне на файлове и затова го използвах в продължение на няколко години. Копирайте новия сезон на любимите си телевизионни сериали, филм, спукан или тестван APK файл с някакво приложение.

Управление на жестове

Първата стъпка в задълбоченото проучване на приложението беше управлението на жестове. Следвайки интуицията и навика, да работите с папки и файлове, които искате да докоснете и чакате появата на контекстното меню.

Screenshot_2015-08-27-14-23-34

Работил съм по същия начин, но си заслужава да добавите малко движение къмстрани, за да пазите пръста на обекта, тъй като в ъглите на екрана има доста големи икони с най-често срещаните действия. Заличаване на кошчето, споделяне, копиране и изпращане по локалната мрежа – всичко това с един невнимателен жест. Няма касети за насочване на малки елементи на малък екран на смартфона. Те го притиснаха и го изтъркаха в правилната посока. Същият жест работи за преместването на файлове и папки в други папки. Само един метод, който ви позволява да изключите допълнителни тапас от контекстното меню.

Screenshot_2015-08-27-14-23-28

Можете да отидете още по-далеч и да станете гуру на жестове. Във всяко меню “ES Explorer” има полупрозрачен кръг, разположен в центъра на екрана. Това е началната точка за извършване на персонализирани жестове. Формата на жеста е неограничен, възможно е да се създадат фигури с всякаква сложност. Основното нещо е, че си спомняте жеста и събитието, свързано с него.

Screenshot_2015-08-27-14-23-56 Screenshot_2015-08-27-14-25-05

За жеста е приложено всяко действително действие, независимо дали става въпрос за конкретна папка или дори за стартиране на приложение от трета страна.

Контрол на съдържанието

Забележете, че всички тънкости на жестовия контрол, описани по-горе, се разглеждат само на един екран. Това е екранът за стартиране, който се отваря при стартиране на приложението и показва секцията на картата с памет – точно това, което потребителят първо се нуждае (в моя случай картата с памет е емулирана, тъй като устройството за съхранение на данни Nexus 5 е вградено).

Screenshot_2015-08-27-14-25-23

Вероятно това е компетентният избор на началната точка, която потребителят въвежда след стартирането на ES Explorer, е причината да пренебрегнете други функции. Веднага влезте в дясната част, бързо копирайте това, от което се нуждаете, и излезте.

Обърнете внимание на горната част на интерфейса. Иконите на къщата, мобилното устройство и мрежата всъщност са активни раздели. Придвижването между тях може да бъде обикновен svaypami наляво и надясно, както в мобилния браузър, само разделите тук могат да бъдат не само уеб страници и затова се наричат ​​прозорци. Извикването на списъка с прозорци и тяхната конфигурация е чрез съответния бутон “Windows” в долния десен ъгъл на интерфейса.

Screenshot_2015-08-27-14-25-39

Възможността за бързо превключване между прозорци много опростява работата с голям брой файлове и папки. Отваряме два прозореца на Explorer в Windows, когато задаваме ред в много данни и ES Explorer изпълнява същия принцип на работа.

Началната страница “ES Explorer” е център за контрол и мониторинг, където се намира цялата ключова информация за състоянието на паметта на мобилното устройство и съдържанието, разположено в него.

Screenshot_2015-08-27-14-26-39 Screenshot_2015-08-27-14-26-26

Съдържанието автоматично се сортира по тип (изображения, музика, видео и др.), А за някои потребители може да бъде най-добрата функция в файловия мениджър. Харесвам поръчката и винаги се опитвам да съхранявам данните, организирани на рафтовете, но виждам състоянието на вътрешната памет на устройствата на някои хора, понякога сте ужасени. Да го наречеш сметище е много нежно. Благодарение на автоматичното групиране в споделени библиотеки с филтри на ключови параметри, хаосът се превръща в среда, която не се подрежда по местоположение, но е най-малкото подходяща за търсене на необходимите файлове.

Screenshot_2015-08-27-14-41-23 Screenshot_2015-08-27-14-41-28

Персонализация

Колкото повече възможности на “ES Explorer” отваряте, толкова повече време прекарвате в него. Очевидно следващата стъпка, след подробно проучване на интерфейса, е желанието да прецизирате външния вид на себе си. Направете темата по-светла или по-тъмна, променете външния вид на папките, направете видовете файлове по-ясно видими. Персонализирането може да се извърши на отделни елементи чрез вградени инструменти за персонализиране или да изтеглите модула ES Themes.

Screenshot_2015-08-27-14-42-38 Screenshot_2015-08-27-14-42-51

Мрежови функции

В началото на статията обръщах голямо внимание на ограниченията на съхранението в облака, но това не е причина да ги изоставяме. Вместо да се справите с ограниченията на облаците, можете да направите облака част от съхранението на мобилното устройство, използвайки само силните си страни.

В секцията “Мрежа” на контекстното меню “ES Explorer” е елемент “Съхранение на облак”. Оттук потребителят може да свърже вградената памет на смартфона или таблета с действителните облаци.

Screenshot_2015-08-27-14-43-30 Screenshot_2015-08-27-14-43-39

По този начин облачните папки ще станат допълнителни дялове за съхранение на мобилно устройство с един интерфейс за достъп и управление.

За напреднали

В допълнение към облаците, секцията “Мрежа” ви позволява да свържете устройството към локална мрежа, да конфигурирате достъпа до FTP, да прехвърляте данни към Android TV и между устройства с Bluetooth, както и да организирате отдалечен достъп до смартфон или таблет.

Screenshot_2015-08-27-14-44-03 Screenshot_2015-08-27-14-44-50

Ако е необходимо, самият мобилен телефон става FTP сървър.

Screenshot_2015-08-27-14-45-27

Очевидно е, че тези функции ще се изискват само от напреднали потребители, но самият факт за наличието им е допълнение към “ES Explorer” като разширено средство за достъп до данни.

Всичко останало

Screenshot_2015-08-27-14-48-00 Screenshot_2015-08-27-14-47-44

Селективна защита с парола за приложения

ES App Locker е самостоятелен инструмент, който ви позволява да зададете парола за отделни приложения.

App Locker хармонично се вписва в процеса на работа с мобилно устройство и не пречи на използването му. Стартирайте, изберете приложенията, на които искате да зададете парола, и кликнете върху “Блокиране”, както и достъпа до приложения на трети страни.

Screenshot_2015-08-24-12-27-18 Screenshot_2015-08-24-12-27-55

По подразбиране се препоръчва графичният ключ да се използва като парола, тоест връзката на точките на екрана в правилния ред. Графичният ключ може да бъде дублиран с парола от 4-8 цифри. В този случай опцията за въвеждане на парола вместо картина се показва на екрана за заключване на приложението.

Screenshot_2015-08-24-12-31-29 Screenshot_2015-08-24-12-31-44

Защитата може да се активира или след излизане от приложението, или след изключване на екрана на мобилното устройство. Опитните потребители вече знаят, че App Locker може да бъде заобиколен и дори грубо да разбере как да го направи, но разработчикът не позиционира приложението като абсолютен гарант. Това е компромис, удобна допълнителна защита, която не пречи на използването на текущи приложения, но създава достатъчно сложност, за да проникне в личното ви пространство на човек, който не би трябвало да е там.

в общия

Както се оказа, ES Explorer не е просто файлов мениджър. Това е събирач, истинско чудовище, което изпълнява много, може би дори прекалено много функции. Философията на “всичко в едно” може да предизвика противоречия сред потребителите, които са свикнали да работят с мобилни устройства във формата “една функция – едно приложение”.

При пълно използване на “ES Explorer” играе същата роля като съвременните браузъри на компютрите. Ние почти не виждаме интерфейса на операционната система за настолни компютри и прекарваме 90% от времето в браузъра. При подобен подход “ES Explorer” ще се показва на екрана по-често, отколкото всички други приложения за Android заедно.

Loading...