Hvor dyb læsning påvirker vores hjerne

En undersøgelse offentliggjort i Journalen for Erhvervsadministration viste, at bøger, som eleverne læser på college, direkte påvirker deres læsefærdighed. Jo mere og hurtigere en person læser, desto bedre kan han udtrykke sine tanker om at skrive. Og det rigtige valg af litteratur betyder meget mere end en permanent skriftlig praksis.

Studerende, der læser videnskabelige tidsskrifter, klassisk fiktion og non-fiktion, bedre i stand til at klare med opførelsen af ​​syntaktisk komplekse sætninger end dem, der læser ukompliceret fiktion (kriminalromaner, fantasy, science fiction) eller udelukkende web-nyhedslæsere som Reddit, Tumblr og Buzzfeed. De højeste karakterer blev modtaget af studerende, der læser seriøse akademiske publikationer, de laveste er dem, der kun læser webindhold.

Forskellen mellem dyb og overfladisk læsning

Dyb læsning er en langsom, tankevækkende læsning af tekster med komplekse moralske spørgsmål, som adskiller sig fra overfladisk læsning ikke kun ved at lære nye ord.

Dyb læsning er kun mulig, hvis du har en tekst, hvor der er mange detaljer, allusioner, metaforer. Så i læsernes hjerne aktiveres de samme områder, som er involveret i at opleve en ny oplevelse.

Derudover hjælper dyb læsning med at øge empati, evnen til at empati. Læseren, der lægger sig dybere ind i læsningen, begynder at reflektere, analysere og prøve på det, han har læst i sig selv og hans oplevelse. Også under læsning af en person opdager, at det – forfatterens teknikker, stiltræk, byggegrund – gør bogen fascinerende og unikke, hvilket betyder, at lære at skrive på et seriøst niveau.

Overfladisk læsning – disse er tekster, som du kan finde i online blogs eller på underholdningssteder (især artikler med lister og gule overskrifter). Sådanne tekster mangler den oprindelige stil, deres eget synspunkt og analyse, hvilket kunne stimulere tanken. Disse er korte korte tekster, hvor du hurtigt glider med dine øjne og glemmer om et par minutter.

Deep reading synkroniserer hjerneafdelingenes arbejde

Dyb læsning indebærer arbejdet i hjerneafdelingerne ansvarlig for vision, hørelse og tale. Ved læsning og skrivning aktiveres følgende tænketanke:

 • Broca Center: giver dig mulighed for at opfatte rytmen og syntaxen, hjælper med at kombinere individuelle talebevægelser til en enkelt talehandling.
 • Wernicke område: påvirker opfattelsen af ​​individuelle ord og mening generelt.
 • Vinkelgyrus: er ansvarlig for sprogets opfattelse og brug.

Disse centre er forbundet af en gruppe fibre, som tilsyneladende hjælper forfatteren til at forbinde og synkronisere sproget med rytmen. Når du læser, føler din hjerne den intonation, der er karakteristisk for komplekse tekster, og søger derefter at efterligne det, når du skriver dig selv.

Der er to måder at bruge dyb læsning til at lære at skrive bedre.

1. Læs digtet

I en undersøgelse, der blev offentliggjort i Journal of Consciousness Studies, rapporterede forskere at finde aktivitet i de områder af hjernen der var ansvarlig for læsning, hvilket manifesterede sig anderledes, når de læste forskellige tekster.

Jo mere følelsesmæssigt mættet teksten, jo oftere reagerede hjerneområderne (for det meste på højre halvkugle), som normalt svarer til musik.

Sammenligning poesi og prosa, forskerne var i stand til at bevise, at læsning af poetiske tekster er aktiveret cortex bageste cingulate og den mediale tindingelappen – en hjerne region er ansvarlig for introspektion.

Når fagpersonerne læste deres yndlingsdigt, var aktiviteten af ​​dele af hjernen, der var ansvarlig for hukommelsen, mere udtalt end de områder, der var ansvarlige for læsning. Det betyder at genlæse dine yndlingsdigt er en slags god hukommelse, der fremkalder stærke følelser. Og stærke følelser er altid gode til kreativ skrivning.

 • Komplet samling af digte af Eduard Asadov →
 • 100 digte, der vil røre de mest alvorlige mænd →
 • Sergey Yesenins Digte →
 • Komplette værker af Alexander Pushkin →
 • Poems og sange af Vladimir Vysotsky →

2. Læs den klassiske fiktion

Forståelse for andres psykiske tilstand er den vigtigste færdighed for at opbygge komplekse sociale relationer, der er karakteristiske for det menneskelige samfund. Og det er det der hjælper forfatteren med at skabe interessante figurer og situationer.

I bevidsthedsteorien er der ikke gjort så meget forskning for at forstå, hvordan vores bevidsthed adskiller sig fra andre menneskers bevidsthed og hvordan vores følelser adskiller sig. Men nylige eksperimenter har vist, at læsning klassisk fiktion hjælper med til bedre at forstå andres følelser, staten, tænkets træk.

Læselitteratur stimulerer udviklingen af ​​kognitive evner mere end læsning af tidsskrifter, interviews og endda populærvidenskabelig litteratur.

 • 10 bøger viser at klassikerne ikke er kedelige
 • 13 bøger, der blev inspireret af CEO af kendte selskaber: Mark Zuckerberg, Bill Gates, Ilon Mask og andre
 • 9 bøger, der ændrer livet til det bedre
 • 100 bøger, der ændrede verden
 • 10 bøger med et dashingly snoet plot, som ikke kommer ud

I stedet for at se tv, fokusere på dyb læsning

Tiden til at se tv-programmer er næsten altid spildt, da hjernens evne til at lære og opfatte næsten øjeblikkeligt falder til et minimum.

Læsning af indlæg på sjove offentlige steder, artikler i underholdningstidskrifter og let fiktion kan være en interessant aktivitet, men for hjernen gør det ikke noget godt. Hvis du er seriøs om at lære at skrive godt, bruge mere tid på den tankevækkende læsning af fiktion, poesi, videnskab og kunst artikler, som bruger komplekse sprog og der gør du tror.