Hvorfor applikationer til hastighedsaflæsning ikke gør noget godt

Brug din smartphone til at lære at læse hurtigere? Er traditionelle metoder blevet erstattet af populære applikationer? Vi er nødt til at forstyrre dig – denne beslutning var sandsynligvis forkert.

Resultaterne af nyere forsøg viser, at selv en så interessant ting som Spritz ikke kan gøre læsningen mere effektiv. Hvorfor virker denne applikation ikke egentlig? Fortæl nu.

Læs “Krig og fred” fra smarttelefonen er måske ikke den bedste ide, men det er ret realiserbart. En sådan mulighed brugere modtog takket være ansøgningen Spritz. For nylig har det gjort meget støj, især efter Samsungs annoncering af forudinstallationen af ​​applikationen på Galaxy S5.

Spritz-princippet er simpelt: applikationen opdeler teksten i separate ord, og en efter en viser dem til læseren og koncentrerer sin opmærksomhed på midten af ​​ordet. Således er den tid, som i almindelig læsning bruges på øjenbevægelse, minimeret. Denne teknologi er baseret på den såkaldte hurtige visuelle sekvens (hurtig seriel visuel præsentation eller RSVP) metode. Ifølge udviklerne bruger Spritz læseprocessen uden at gå på kompromis med forståelsen. Du får mulighed for at læse op til tusind ord i minuttet. I dette tilfælde er skærmens størrelse ikke ligegyldigt: applikationen er ideel selv for små enheder, f.eks. Klokker.

En ny undersøgelse viste imidlertid, at denne ide er for god til at være sandt. I det mindste, hvis du vil forstå, hvad der er blevet læst. Faktisk er det værd at forsøge at ændre de grundlæggende kognitive processer for nogle gadgets skyld?

Selvom du brugte Spritz blot for at læse tweetet, ville du ikke forstå meddelelsen så tydeligt, som om du læste disse 140 tegn langsomt og omtanke.

Elizabeth Schotter

Elizabeth Schottter, en psykologforsker fra University of California, San Diego, samlede 40 frivillige blandt eleverne og gennemførte et lille eksperiment. Hun observerede, om forståelsesniveauet for teksten ville blive reduceret, hvis øjens ufrivillige tilbagevenden til separate passager blev forhindret – denne proces kaldes regression. Det tager omkring 10-15% af læsetiden.

Resultaterne af undersøgelsen var som følger. Ved normal læsning hos eleverne forblev teksteniveauet identisk, uanset om regression var fast eller ej. Dette bekræfter, at vores øjne nogle gange behøver at se en anden gang på et fragment for sin forståelse. Når ordene hurtigt udskiftede hinanden, og deltagerne i eksperimentet ikke kunne vende tilbage til dem, forværredes forståelsen af ​​teksten. Denne effekt blev observeret, når man læste både meget enkle sætninger og indviklede sætninger. “Resultaterne af vores eksperiment viser klart, at det er meget vigtigt for læsere at kontrollere deres øjnes bevægelser for at forstå, hvad der er blevet læst,” skriver forfatteren.

Funktion af teknologien, der anvendes af ansøgningen Spritz
Funktion af teknologien, der anvendes af ansøgningen Spritz

Spritz er blevet en af ​​de mest talte om forsøg på at bruge RSVP-metoden. Han blev eksperimenteret med siden 1970, men ansøgningen om hastighedsaflæsning begyndte for nylig – på grund af behovet for nye læsemetoder på små skærme. Nu på internettet kan du finde en anden tjeneste med Spritz-lignende funktionalitet kaldet Spreeder.

Repræsentant for firma-udvikleren Spritz Lowell Eschen hævder, at ingen endnu har været i stand til at gengive princippet om denne ansøgning i nøjagtighed. Når alt kommer til alt, vælger kun Spritz det optimale anerkendelsespunkt for hvert ord. Det bliver en slags peger til øjnene og hjælper hjernen til hurtigt at dechiffrere det, den har set. Skaberne af Spritz præsenterer denne teknologi som et nyt kig på læsning. Ifølge dem har teamet arbejdet på det i tre år og kan indsende bevis for deres videnskabelige udvikling.

Elizabeth Scotter, forfatteren af ​​eksperimentet beskrevet ovenfor, tror ikke på disse markedsføringserklæringer. “De siger, at de er involveret i videnskab, men de har faktisk ikke vist det,” siger Schotter. – Skaberne af Spritz gjorde ingen revolution. Måske ændrede de kun lidt RSVP-metoden, men det forbliver stadig ineffektivt. “

Bruger du denne applikation? Kan du kalde det et effektivt redskab til hastighedsaflæsning? Del erfaringer i kommentarerne.