Nabokovs anbefalinger: Hvilke bøger skal du læse, og hvilke bøger du skal læse

Fans af Nabokovs arbejde udarbejdede en liste over hans anmeldelser af forskellige forfattere på grundlag af samlingen “Strong Opinion.” Han talte om nogle med stor begejstring, nogle følte ligegyldighed og endda afsky. Lifkhaker valgte fra denne liste bøger, der alvorligt hængte Nabokov – både godt og dårligt.

10 bøger, som Nabokov kunne lide

1. “Molloy”, Samuel Beckett

Hans favoritværker af Beckett Nabokov kaldte på forskellige tidspunkter romaner “Molloy”, “Malone dies” og “Unspeakable.” Forfatteren selv fik et meget tvivlsomt kompliment: Nabokov hedder Beckett “forfatteren af ​​charmerende romaner og ubrugelige skuespil.”

Køb på Litres.ru

2. “Petersburg”, Andrei Bely

Nabokov værdsatte Bely for hans “fremragende fantasi.” Og hans hovedarbejde kaldte den tredje mest betydningsfulde roman af hele XX århundrede.

Download gratis på Litres.ru

3. “Forstæder mand”, John Cheever

Cheever skrev historier om middelklassen af ​​amerikanere, hvorigennem han viste hele livet for livet i hele landet og tjente Nabokov ros for “overbevisende konsistens”. Han betragtede Chevera en af ​​de “mest elskede” forfattere.

Køb på Litres.ru

4. “Ulysses”, James Joyce

Joyce er Nabokovs foretrukne forfatter i en alder af 20 til 40 år. Jeg betragte ham som et ægte geni. Når nogen sammenlignet ham med udtryksmidler Joyce, Nabokov altid ydmygt indrømmede, at hans engelsk, sammenlignet med titlen spillet Joyce – er barneleg “” Ulysses “- den guddommelige kunstværk. Det største mesterværk af prosa fra det XX århundrede. Stiger over alle andre værker af Joyce. Fremragende originalitet, unik tanke og stil. “

Køb på Litres.ru

5. “Transformation”, Franz Kafka

I den personlige vurdering af Nabokov tager denne surrealistiske filosofiske historie et ærefuldt andet sted blandt de store mesterværker i det 20. århundrede.

Køb på Litres.ru

6. Anna Karenina, Leo Tolstoy

Nabokov kaldte Tolstoy et geni, selvom han bemærkede, at ingen var seriøse om hans aktive moralisme. Han roste Anna Karenina for hendes “uforlignelige prosaiske kunstner” og betragtede at være det vigtigste mesterværk af det 19. århundrede. Også blandt Tolstoys værker udpegede han “Ivan Ilyichs død”. Men “krig og fred” tværtimod ikke og betragtede et alt for langt arbejde skrevet til ungdommen til uddannelsesmæssige formål.

Download gratis på Litres.ru

7. “Omkring verden i 80 dage,” Jules Verne

En forfatter, der ifølge Nabokov er værd at læse i sin ungdom. Historien om en excentrisk London opfinder Phileas Fogg, der gjorde en indsats, og gik at turnere rundt i verden, var hans yndlingsbog fra 10 til 15 år. Men ikke længere.

Køb på Litres.ru

8. “Verdenskrig”, Herbert Wells

En anden forfatter, som Nabokov elskede i sin barndom og ungdom. Men selv i voksenalderen talte han altid om Wells og kaldte ham “en forfatter, til hvem jeg har den dybeste beundring.” Bøgerne “Passionate Friendship”, “Anna Veronica” og “Time Machine” betød det bedste i forhold til hvad Wells samtidige kunne skrive. Og romerne “Usynlig mand”, “Verdenskrig” og “De første mænd på månen” blev vurderet “særligt gode”.

Køb på Litres.ru

9. “Lov til Mørket”, Jorge Luis Borges

Nabokov skrev om Borges: “Hvor frit adderer han sine uforståelige labyrinter!” Tanke klarhed, poesi renhed. En mand af uendelig talent. ” Bedre og ikke sige.

Køb på Litres.ru

10. “På jagt efter mistet tid”, Marcel Proust

Nabokov betragtede denne roman Proust det fjerde vigtigste mesterværk i det tyvende århundrede. Sandt, med en reservation: kun hans første halvdel.

Køb på Litres.ru

10 bøger, som Nabokov hadede

1. De Tolv, Alexander Blok

Nabokov talte meget varmt om Bloks sangtekster, og i sin ungdom betragtede ham hans yndlings digter, men på samme tid bemærkede svagheden i hans lange værker. Og digtet “Tolv” modtog generelt en ødelæggende anmeldelse: “Et mareridt. Hun stod skjult i en falsk “primitiv” tone i begyndelsen og med en pap, pink Jesus fast i slutningen. “

Download gratis på Litres.ru

2. Don Quixote, Miguel de Cervantes

Bogen Cervantes syntes tilsyneladende ikke rigtig Nabokov. Selv om han havde læst om det et kursus af foredrag for studerende på Harvard, hvor demonteret alt arbejde lige efter kapitel – men nu og da at levere historien ætsende bemærkninger. Sammendrag af romanen Nabokov gav en entydig: “en grusom og uhøflig gammel bog.”

Køb på Litres.ru

3. “Kriminalitet og straf”, Fyodor Dostoevsky

Nabokov ikke bare ikke kunne lide Dostojevskij, men belønningen for et bjerg af lidet flatterende skældsord “elsker af billige sensationsjournalistik”, “vulgære”, “klodset”, “billige journalist”, “sjusket komiker.” Og hvis “Brødrene Karamazov” tjent en beskeden vurdering “stærkt lide”, den “Forbrydelse og straf” fik over “forfærdeligt tyagomotina”.

Download gratis på Litres.ru

4. “For hvem Bell Tolls”, Ernest Hemingway

Ved sin egen optagelse hadede Nabokov denne Hemingway-roman. Ja, og forfatteren selv værdsatte ikke at sige det meget højt: “Writer bøger til drenge. Selvfølgelig er Conrad bedre. I det mindste har den sin egen stemme. Men jeg skrev ikke noget, jeg ønskede at skrive mig selv. Ved mentalitet og følelsesmæssighed – håbløst umodne “. Selvom Nabokov samtidig betragtede sin historie “Murderers” og historien “The Old Man and the Sea” dejlige.

Køb på Litres.ru

5. “Død i Venedig”, Thomas Mann

Nabokov definerede Mann som “second-rate, efemere og oppustede forfattere.” Han modsatte sig oprigtigt, at “Død i Venedig” kan nogen kalde et mesterværk: Nabokov betragtede dette “en absurd vildfarelse.”

6. Læge Zhivago, Boris Pasternak

En fin digter og en dårlig forfatter – sådan karakter blev modtaget af Pasternak. Ved romanen “Doktor Zhivago” Nabokov afskyede, overvejer det også melodramatiske og ulækkert det er skrevet: “pro-bolsjevikiske, historisk falske, trivielle scener med klodsede og banale tilfældigheder”

Køb på Litres.ru

7. “Aftener på en gård nær Dikanka”, Nikolay Gogol

Nabokov holdning til Gogol tvetydige og selvmodsigende: “Seriously sine mystiske prædikener ingen tager. De værste job i den ukrainske hans nonsens, han – værdiløs, i den bedste -. En enestående og unik ” Men de tidlige værker af Gogol, giver han en ganske klar vurdering: “Når jeg vil, jeg havde et mareridt, jeg forestiller mig Gogol strochaschego i den lille russiske volumen efter volumen” Dikanka “og” Mirgorod “: spøgelser, der strejfer bredden af ​​Dnepr, vaudeville Jøder og dashing kosakker “.

Download gratis på Litres.ru

8. “Stranger”, Albert Camus

Eksistentialister Nabokov er ikke særlig tiltrukket. Men på trods af at han kaldte Camus “et tomt sted, der ikke betyder noget for mig”, gør selve formuleringen det tvivlsomt. Nabokov sagde gentagne gange, at han ikke kan lide Camus arbejde, og gav ham samme karakteristika som Mannu: “Second-rate, efemere, oppustet. Det er forfærdeligt. “

Køb på Litres.ru

9. “Kvalme”, ​​Jean Paul Sartre

Tilbagemeldingen om Sartre er lovende: “Det er endnu værre end Camus.” “Kvalme” kunne især ikke lide “tilsyneladende spændt, men faktisk meget svag skrivestil.”

Køb på Litres.ru

10. “Amerikansk tragedie”, Theodore Dreiser

“Jeg kan ikke lide det. En skræmmende middelmådighed “- i sådanne ord beskrev Nabokov arbejdet i den klassiske amerikanske litteratur.

Køb på Litres.ru