Как да подобрите ефективността на Chrome

По-бързо, по-високо, по-силно! Изглежда, че това е мотото на екипа на разработчиците на Chrome. Браузърът се обновява постоянно, подобрявайки неговите характеристики и добавяйки нови възможности. Но някои реализирани функции просто не са достъпни за потребителите. Те почиват в менюто с експериментални настройки и чакат да бъдат публикувани. Нека да не ги мъчите в затвора! Защо? Активирането на някои експериментални настройки може да ускори любимия ви Chrome.

Читателите на Lifehacker могат да си спомнят, че вече са виждали подобен материал на страниците на блога. И ще имат право. Вече сме споделили с вас скритите настройки за Chrome за Android.

По-старата версия на браузъра и по-младите мобилни компютри имат общ геном, така че ще повторим няколко настройки, но не забравяйте да спомена няколко нови.

Отидете в менюто с експериментални опции

Въведете следното в адресната лента на браузъра си: chrome: // flags. Chrome ще ви пренасочи към скрито меню с много разширени настройки. Не се страхувайте от предупредителния етикет.

хром-флагове
Експериментални настройки за Chrome

В повечето случаи няма да срещнете катастрофи на браузъра или други проблеми, въпреки че никой не може да изключи възможността за проблеми.

Включете се в настройките

Менюто с настройки е обширно, така че при навигация в него е по-лесно с командите за търсене. Натиснете Ctrl + F и въведете един или повече заявки.

макс плочки-за-интереси зона

Всъщност тази настройка определя размера на RAM памет, разпределена от Chrome за изготвяне на страници. Превъртането на страницата трябва да стане по-гладко. Може би ще трябва да експериментирате с предложените номера, за да намерите най-добрата стойност по отношение на производителността и потреблението на паметта.

макс плочки-за-интереси зона
Максимален брой изображения в категорията, представляваща интерес

NUM-растерни-теми

Уморен ли сте от изчакване за изтегляне на изображения? Това ощипване ще увеличи скоростта на изобразяване на изображения на Chrome. Променете максималния брой растерни потоци.

NUM-растерни-теми
Брой потоци от растерни изображения

активирате-spdy4

Протоколът SPDY има за цел да ускори трансфера на данни в мрежата и съответно да намали времето за зареждане на уеб страниците и техните елементи. Тази опция не е полезна за всички сайтове, но само за страници, поддържащи протокола, например Facebook.

активирате-spdy4
Активиране на SPDY / 4

активирате-офлайн режим

Ако връзката ви с интернет има навика да падне, позволете на браузъра да изтегли кешираната версия на страниците.

активирате-офлайн режим
Офлайн кеш режим

позволи-експериментални-платно-функции

Настройката е насочена към ускоряване на зареждането и подобряване на ефективността на платната.  HTML5 елементи, отговорни за изобразяването на растерни двуизмерни изображения, използващи скриптове.

позволи-експериментални-платно-функции
Подкрепа за експериментални функции на платно

сензорни събития

Активирайте опцията, ако използвате едно докосване: iPad, Microsoft Surface или друг компютър със сензорен екран. Това значително подобрява ефективността на Chrome.

сензорни събития
Активирайте докосващите събития

сила-универсален-ускорен-композитни превъртане

Настройката подобрява превъртането на особено дълги страници.

сила-универсален-ускорен-композитни превъртане
Ускоряване на превъртането в контейнери

активирате-бързо разтоварване

Дори баналното закриване на прозорци и раздели понякога отнема “странно” количество време. Активирайте опцията за ускоряване на процеса на затваряне.

активирате-бързо разтоварване
Оставете бързо затваряне на раздели / прозорци

противоречиви модули проверка

Няма нищо по-лошо от браузъра да се разбива в най-неподходящия момент. Активирайте ощипването и Chrome ще провери предварително модулите на трети страни, които могат да доведат до необичайни ситуации.

противоречиви модули проверка
Проверете за открити конфликти с модули на трети страни

Проверете резултатите

За да използвате зададените стойности, достатъчно е да рестартирате браузъра. Съответният бутон се намира в долната част на менюто.

Предложените настройки не ви гарантират зашеметяващ ефект. В някои случаи, напротив, може да има проблеми. Ако срещнете “спирачки” или неправилен браузър, достатъчно е да се върнете към първоначалните настройки. Върнете се в менюто и кликнете върху бутона “Възстановяване на настройките по подразбиране”.

Забелязали ли сте подобрение в Chrome след промяна на настройките? Споделете впечатленията си.