Как да превключите от ненаситен Chrome към бърз Firefox

За целия живот на потребителите на Chrome са успели да се съчетаят с не с най-добра производителност. Но ако от дълго време нямаше истински достойни алтернативи, сега съществува. Това е Firefox Quantum с изцяло нов CSS двигател и усъвършенствани памети. Отидете в него с Chrome е много проста.

Инсталирайте Firefox Quantum

Изтеглете браузъра за Windows, MacOS или Linux от официалната страница и следвайте инструкциите. Това ще отнеме само няколко кликвания.

Прехвърляйте отметки и настройки

След инсталирането можете да започнете с чист лист или да преместите от Chrome всички настройки, отметки, история и пароли.

За да направите това, отворете библиотеката (Ctrl / Cmd + Shift + B), кликнете върху “Импортиране и архивиране на копия” и изберете “Импортиране на данни от друг браузър”. Ще видите помощник, в който ще трябва да изберете Chrome и да посочите какво искате да импортирате от него.

Импортиране на настройки и данни

Вижте новия интерфейс и функции

Квантовата по отношение на интерфейса е малко по-различна от предишните версии на Firefox, така че ще ви е необходимо малко време, за да свикнете с него. Сега можете да въведете заявки за търсене в адресната лента. Също така в това поле се появи бутон, маркиран с три точки: дава бърз достъп до функции като отметки, екранни снимки, изпращане на връзки по пощата и изпращане на отворен раздел към синхронизираното устройство.

Можете да персонализирате основната лента с инструменти, като отворите менюто вдясно и кликнете върху “Редактиране”. Тук можете свободно да добавяте и премахвате различни елементи, включително низа за търсене.

Персонализиране на лентата с инструменти за

Също така има възможност да се промени темата на дизайна. Има няколко стандартни, включително и тъмна тема. Допълнителни могат да бъдат изтеглени от официалния магазин.

За да запазите промените, кликнете върху “Готово” в долната част на страницата.

Quantum има няколко нови полезни функции, като инструмент за създаване на екранни снимки, с които можете да заснемете цялата страница или всеки желан елемент от нея. Инструментът се стартира чрез меню с три точки в адресната лента. Изображението може лесно да се споделя, изтегля или поставя в клипборда.

Създаване на скрийншота в Firefox Quantum

Браузърът има вградена Pocket Lazy четене. Всяка страница може лесно да бъде запазена, за да я видите по-късно. Трябва само да кликнете върху отметката в адресната лента и да въведете веднъж.

Синхронизиране на настолни и мобилни браузъри

Firefox е налице в iOS и Android, а заедно с тях можете да синхронизирате пароли, отметки и история от версията за настолни компютри. Освен това е възможно да изпратите всяка активна страница от компютъра в телефона, като изберете съответната опция в контекстното меню.

За да активирате всичко това, отворете главното меню на Firefox и кликнете върху “Вход за синхронизиране”. Създайте си профил и след това го въведете в браузъра на телефона.

Изберете начална страница и страница за нов раздел

По отношение на новите раздели и началната страница, Chrome и Firefox са идентични. Отворете менюто, изберете “Настройки” и посочете необходимите параметри в секцията “Основни”.

Изберете начална страница в Firefox Quantum

За да персонализирате поведението на нови раздели, кликнете върху “+” върху лентата с разделите, или да използвате комбинацията Ctrl / Cmd + T. Ще видите списък с “най-добрите сайтове”, от които са свободни да се премахне всичко, което не е нужно.

След това кликнете върху зъбното колело в горния десен ъгъл, за да активирате или деактивирате допълнителни функции: лента за търсене, любими страници и бележки с кратки новини.

Водещи сайтове в Firefox Quantum

Инсталирайте най-необходимите добавки

Не всички разширения за Chrome имат еквиваленти на Firefox, но почти всеки в магазина за добавки може лесно да намери заместител.

LastPass е удобен безплатен мениджър на пароли.

Импулсът е красив фон за нов раздел с часовник и списък със задачи, които могат да подобрят производителността.

OneTab събира всички раздели в едно, изчиства паметта и създава удобна директория с необходимите връзки.

AddtoAny – изпращане на страници до Facebook, Twitter и други социални мрежи.

Pushbullet – сайтове за препращане, текст и файлове между вашия компютър и мобилни устройства.

Направете Firefox Quantum браузъра по подразбиране

Когато всичко е конфигурирано за вас, отворете главното меню за настройка, а отгоре кликнете върху “Задаване по подразбиране”. Сега всички връзки от програми на трети страни ще се отварят в Firefox и можете да забравите за Chrome.

Loading...