Elsősegély égési sérülések esetén: mit lehet és mit nem lehet tenni?

Hogyan tudok égetni?

Az égések a bőr és a szövetek traumái, amelyek leggyakrabban a magas hőmérséklet hatása miatt következnek be: a forró, a kiömlött forrásban lévő víz a bőrön hevert.

De az égést más módon is meg lehet szerezni. veszélyes:

 • Sugárzás. Ezért napsütés vagy a szolárium túladagolásával szenvedünk.
 • Vegyszerek. Ezért a háztartási vegyszereket biztonságos helyen kell megtisztítani, és védőruházatban kell dolgozni vele: kesztyű, kötény és szemüveg.
 • Súrlódás. Ezért alaposan le kell szállnunk a kötelet.
 • Villamos energia. Ezért az elektromos trauma olyan veszélyes: károsítja a szöveteket mély égési sérülésekkel.

Mi a teendő, ha éget

Bármi legyen az égetés, ugyanúgy kell eljárnia.

1. Állítsa le az égést

Az elsősegélynyújtási tankönyvekben ez a “megállítani a káros tényező hatását”. Ez azt jelenti, hogy a lehető leghamarabb ki kell venni a személyt a forró víz vagy a savas pocsolyából. Nyilvánvalónak tűnik, de a pánik pillanatában minden megtalálható.

Ha valakit segítesz, először ellenőrizd, hogy biztonságban vagy. Vagyis győződjön meg róla, hogy nem érkezik a forró víz alá és egy savanyú pudingban áll.

2. Ha szükséges, hívjon orvost.

Ügyeljen arra, hogy hívjon mentőt vagy mentőt, ha:

 • A sérülést áramütés okozta.
 • Kémiai égés.
 • A harmadfokú égés és több, vagyis amikor a bőr felhólyagosodik, amikor egy nagy, ha az égési zónában a bőr barna vagy fekete, száraz és érzéketlen.
 • A testfelület 10% -ánál nagyobb mértékben égő égések. Annak megítéléséhez, hogy mennyi ez, az áldozat tenyérének méretére kell összpontosítania. Egy tenyér – a testterület kb. 1% -a.
 • Égő gyermek vagy 70 év feletti személy.

Ha az égés könnyű, de több mint öt centiméter átmérőjű, a mentőt nem lehet felhívni. És mégis szükség van a vészhelyzetre. És győződjön meg róla, hogy az orvos égési sérüléseket szenved, ha az arcon vagy a nemi szerveken fordul elő.

3. Hűtsük le az égést

Küldje el az érintett területet hűvös folyóvízzel körülbelül 15-20 percig. A víz nem lehet jeges.

4. Száraz tiszta kötést alkalmazzon az égéshez

Jobb, ha a kötés steril. A méret szükséges, hogy a kötés vagy a géz teljesen átfedje az égést. Alkalmazza a kötést nem túl szoros.

5. Adj fájdalmat

A paracetamolra, az ibuprofennel vagy a nimesulidra alapozott tabletták segítenek az érintett személynek.

6. Adni egy italt

A szenvedőnek minél többet kell inni, mert az égések – akár kicsiek is – csökkentik a keringő vér mennyiségét. Meg kell inni valamit meleg és édes: tea, komposzt.

Mit nem lehet tenni?

Pontosan ne alkalmazzanak kenőcsöket az érintett területre.

Különösen lehetetlen tojásokat, vajat, tejfölt és egyéb eszközöket használni: csak lassítják a gyógyulást és megakadályozzák az orvosokat, akik kezelik a sebet. Emellett a baktériumok tejföllel vagy vajjal juthatnak be a sebbe.

Még akkor is, ha ezek a módszerek a nagymamák és a nagymamák tíz generációi számára dolgoztak, ne tegye meg. Hagyja tisztán a sebet.

Alig várom, hogy kezeljem – klórhexidinnel kezeljem, ha az égés sekély.

Továbbá ne alkalmazzon jeget a seb felszínére, nehogy károsíthassa azt még hidegen is, ha a bőr már sérült.

Mikor orvos nélkül lehet

A kis háztartási sérülések önállóan kezelhetők. Kicsi – ez az, amikor az égés csak vörösödéssel vagy néhány hólyaggal jár, és a sérülés területe nem haladja meg az öt centiméter átmérőt.

Ebben az esetben érzéstelenítést kell szednie, sokat inni és az égést különleges dexpanthenollal permetezni. Ez az anyag gyors gyógyulást eredményez, és permet formájában könnyen alkalmazható a fájdalmas égéshez.

Olvassa el:

 • 10 elsősegélynyújtási készség →
 • 10 elsősegélynyújtási szabály az epilepsziás rohamokra vonatkozóan, amelyeket mindenkinek tudnia kell →
 • 6 olyan stroke jelei, amelyeknél azonnal be kell lépned →
Loading...