Miért nem tudok elaludni és hogyan lehet megbirkózni vele

Mi a teendő, ha nem tudsz elaludni

Ne maradj ágyban hosszú ideig, ha nem alszol. Az agy asszociatív memória. Ha hosszú ideig fekszel az ágyban, akkor az agy ébredésnek és nem alvásnak fogja érezni.

Menj egy másik szobába és olvassa el a könyvet. Ne használj gadgeteket. Csak aludni menjen aludni. Így az agy ismét megtanulja társítani a hálószobát alvással.

Ha nem akarsz másik szobába menni, próbáld meg a meditációs gyakorlatot. Korábban nem hittem, hogy a meditáció segíthet megbirkózni az álmatlansággal. Úgy döntöttem, hogy megpróbálom ezt a módszert magamon, amikor utazás közben szenvedtem a jostlagtól. Kiderült, hogy ez valóban nagyon hatékony módszer.

A meditáció nyugtatja az elmét, elősegíti a fizikai relaxációt és csökkenti az idegrendszer természetes reakcióját (“harc vagy repülés”) a stressz, ami az álmatlanság jelképe.

Lehetséges-e kompenzálni az alváshiányt, ha a következő napon alszol

Sajnos nem tudsz pótolni az elveszett alvást, néhány nap múlva vagy hétvégén próbál aludni. Ha megfosztja magától egy nyolcórás alvást, akkor nem számít, hogy másnap megpróbálja kompenzálni a távollétét, akkor semmit sem tesz. Agyunk nem képes erre. Még ha hosszabb ideig is alszik, a megfelelő alvás hiánya befolyásolja az egészségét.

Megengedhetem-e a tizenévesek sokáig hétvégén aludni?

A szülők gyakran hibáztatják a serdülőket, hogy költséges napokat töltenek le alvás közben. Ez azonban két okból nem megfelelő.

Először is, nem az ő hibájuk, hanem természetük jellemzője. Ő az, aki a tinédzserek elaludt vacsora előtt. Másodszor, ily módon a tinédzser megpróbálja kompenzálni az alváshiányt, miután a korai emelkedést az osztályra emelték. Ezért ideális esetben meg kell változtatnunk az oktatási gyakorlat megközelítését.

Miért van az életkor, az alvás száma és minősége csökken

Minél régebbi a személy, annál rövidebb az alvás ideje. Véleményünk szerint az alvás szükségessége az életkorral csökken. De ez nem így van. 60 vagy 80 év alatt a szervezetünk ugyanolyan alvást igényel, mint 40 év alatt. Csak az agy elveszíti a szükséges mennyiségű alvás létrehozását.

Korral együtt az alvás minősége is romlik. Egy személy gyakrabban ébred éjszakánként fájdalom vagy gyakori vágy miatt, hogy menjen a WC-hez.

Az öregedés folyamatában a lassú vagy mély alvás fázisa zavart okoz. 50 éves korában a mély alvás mennyisége 40-50% -kal csökkenthető, mint például serdülőkorban. És 70 évesen ez a szám valószínűleg eléri a 90% -ot.

Az alvótabletták egészségesek-e?

Sajnos az altatók hamis érzést adnak az alvásnak. Ezek olyan vegyi anyagok széles választéka, amelyek nyugtató hatással bírnak. A természetes alvás különbözik a nyugtatók által okozott alvástól.

A koffein hatása az alvásra

Mindenki tudja, hogy a koffein fogyasztása megakadályozza, hogy az ember elaludjon. Vannak, akik azzal érvelnek, hogy egy csésze kávét is el tudnak inni, mielőtt lefeküdnék és békésen aludnának. Ez azonban nagyon veszélyes gyakorlat: a koffein hatása alatt az alvás nem lesz olyan mély.

Miután lefeküdt a kávé, egy személy fel fog törődni. Aztán újra eléri az ital poharát, nem veszi észre, hogy ennek az állapotnak az oka a koffein tegnapi része.

Hogyan befolyásolja az alkohol az alvást?

Bár az alkoholnak nyugtató hatása van, nem támogatja az egészséges alvást, de éppen ellenkezőleg, rontja. Az alkohol miatt egy személy gyakran felébred az éjszaka folyamán, és reggel nem is emlékszik rá. Talán még csak nem is tudja, mennyire alszik.

Ráadásul az alkoholfogyasztás miatt a gyors alvás fázis időtartama csökken, ami fontos a test normál működéséhez.