Kuinka lopettaa huolta siitä, mitä muut ajattelevat sinua

Miksi me välitämme joku muu mielipide

Jokainen haluaa rakastaa toisia, unelmia olla houkutteleva muiden silmissä. Monet seurataan jatkuvasti heidän Facebook- ja Instagram-sivujaan laskemalla tykkää ja kommentteja. Jotta toinen toivoisi, on halu, joka syntyi kanssamme.

Kun me ikääntymme, opimme erottamaan ajatuksemme ja tunteet toisten mielipiteistä, mutta monet meistä jatkavat etsimistä ja joissakin tapauksissa myös pyytävät toimien hyväksymistä muilta. Tämä voi johtaa vakaviin ongelmiin, erityisesti kun on kyse itsetunnosta ja onnellisuudesta. Viime aikoina tehtiin tutkimus, johon osallistui 3000 henkilöä. 67% vastaajista myönsi, että heidän itsetuntemus riippuu suoraan muiden ihmisten mielipiteistä.

Reagoimme kaikkeen, joka ympäröi meitä. Meillä on pitkään muodostuneita odotuksia siitä, miten maailma olisi järjestettävä ja miten ihmiset elävät sen pitäisi käyttäytyä. Yksi vakiintuneista uskomuksistamme on, että tiedämme, miten muut ihmiset reagoisivat meihin, ulkoiseen ulkonäköömme ja käyttäytymisestämme.

Noin 100 vuotta sitten sosiologi Charles Cooley kehitti teoreettisen peilin “I”, jonka ydin on seuraava:

En ole sitä, mitä ajattelen itsestäni, enkä ole sitä, mitä muut ajattelevat minusta. Olen mitä ajattelen, mitä muut ajattelevat minusta.

Tämä osoittaa jälleen kerran, että meillä on suuri merkitys muiden ihmisten mielipiteille.

Kuitenkin unohdamme, että muut ihmiset tuomitsevat meitä usein heidän aiempien kokemustensa, tapojensa ja tunteidensa perusteella – kaikella, jolla ei ole mitään tekemistä kanssamme. Siksi on hyvin epäluotettavaa perustaa itsetunto muiden ihmisten mielipiteisiin.

Kun luot täysin muiden ihmisten arviointiin, yrität miellyttää heitä kaikin tavoin, nousta silmiin ja lopulta menettää “minä”.

Mutta on hyviä uutisia: voimme lopettaa tämän. Voimme olla itsetuhoisia eikä katsoa taaksepäin toisia ihmisiä mietin, miten he arvioivat jokaisen askeleemme.

Kuinka olla huolissasi jonkun toisen mielipiteestä

1. Muistuta itseäsi, että monet ihmiset eivät ajattele sinua lainkaan

Emme olisi vähemmän huolissamme siitä, mitä muut ajattelevat meistä, jos he ymmärtävät, kuinka harvoin he tekevät sen.

Ethel Barrett, kirjailija

Mikään ei voi olla lähempänä totuutta kuin tämä sanonta. Muilla ihmisillä on tärkeämpiä asioita kuin istua ja miettiä sinua. Jos luulet, että joku ajattelee sinua pahasti, psyykkisesti arvostelee sinua, lopeta: ehkä tämä on mielikuvituksesi peli? Ehkäpä tämä on vain harhakuvitelmä, jota ruokkivat sisäiset pelkosi ja epävarmuustekijät. Jos jatkuvasti harjoittaisit itsesi pilkkoutumista, siitä tulee todellinen ongelma, joka myrkyttää koko elämän.

2. Ajattele päätäsi

Istu alas ja rauhallisessa ympäristössä, ajattele, missä paikassa elämäsi on miehittämässä joku muu mielipide. Ajattele tilanteita, joissa muiden arviot ovat merkittäviä sinulle. Määritä, miten reagoit niihin. Jos ymmärrät, että muiden arvioinnit ja mielipiteet määrittävät oman itsetuntonne, harkitse käyttäytymismallin muuttamista.

Kerro itsellesi: “Sen sijaan, että luottaisin muihin, opetan kuunnella ja kuulla omia ajatuksiani ja ajatella yksinomaan pääni.” Opi katkaisemaan tarpeeton melu, erottakaa vilja kaninrungosta. Mitä enemmän teet tämän, sitä nopeammin se tulee tapana.

Kaiken tämän perimmäinen tavoite on, että emme milloinkaan anna muiden mielipiteitä päättää, millaista henkilöä olet ja miten asut. Ymmärrä, että kukaan ei koskaan voi saada sinut tuntemaan kuin “pieni mies”, jos et anna hänelle tätä valtaa itsellesi.

3. Tuntee – älä yritä tietää, mitä muut ajattelevat sinua

Kun ihmiset alkavat altistaa luomuksiaan yleisölle, esimerkiksi blogiin, he usein kokevat muiden tavoin. He kokevat vielä enemmän, kun he räjaavat ajatuksia, joita muut ihmiset eivät pidä luovuudestaan. Niin kauan kuin he eivät ymmärrä, kuinka paljon energiaa ja energiaa he käyttävät näihin hyödytön kokemuksiin.

Onko sinulla uusi mantra, jota toistat itsestäsi päivästä toiseen:

Tämä on elämäni, valintani, virheeni ja oppitunnit. En välitä siitä, mitä muut ajattelevat.

4. Ota huomioon, mikä on todella tärkeää

Ihmiset aina ajattelevat, mitä he haluavat. Et voi hallita muiden ajatuksia. Vaikka valitset huolella sanojasi ja joilla on erinomaiset tavat, tämä ei tarkoita sitä, että tulet olemaan kaikille hyvä. Kaikki voidaan tulkita väärin ja kääntää ylösalaisin.

Mikä todella tärkeä on, miten arvioit itse. Siksi tärkeitä päätöksiä tehdessäsi yritä olla 100% totta uskosi ja arvojesi suhteen. Älä koskaan pelkää tehdä sitä, mikä luulet olevan oikein.

Aloita sanomalla, että luetellaan 5-10 laatua, jotka ovat sinulle tärkeitä. Esimerkiksi:

  • rehellisyys;
  • itsetunto;
  • itsekuri;
  • myötätunto;
  • keskittyä menestykseen ja niin edelleen.

Jos sinulla on samanlainen lista, sinun on paljon vähemmän todennäköistä ottaa painottamattomat päätökset, sinulla on periaatteellinen järjestelmä ja lopulta sinun on kunnioitettava itseäsi.

5. Lopeta ajattelu, ettet ole kuin joku – se on maailman loppu

Ja jos en pidä niistä? Entä jos henkilö, joka ei ole välinpitämätön minulle, vastaa minulle kieltäytymällä? Mitä jos he pitävät minusta mustavan lampaan? Nämä ja samankaltaiset kysymykset liian usein torjuvat ihmisiä. Muista: jos et pidä joku, ja jos edes henkilö, joka on rakas sinulle, ei tunnu sinusta, tämä ei ole maailman loppu.

Mutta me kuitenkin pelkäämme tämän myyttisen “maailman loppu” ja antavat pelot omaksua meidät jatkuvasti ruokkimalla heitä.

Kysy itseltäsi: “Jos pelkoni ovat perusteltuja ja pahin tapahtuu, mitä teen?” Kerro itsestäsi tarina (ja mieluiten kirjoittaa sen) siitä, miten tunnet jälkeen vika, miten tulette pettymään, ja sitten ymmärtää, että se on negatiivinen mutta yhtä kaikki kokemus, ja siirtyä eteenpäin. Tämä yksinkertainen harjoitus auttaa sinua ymmärtämään, että se ei ole kuin kukaan muu – se ei ole niin pelottavaa.