Annyira ártalmas, hogy minden nap ugyanazt eszi?

Nemrégiben Mark Zuckerberg (Mark Zuckerberg) megkérdezte az egész világot, hogyan öltözködik fel arra, hogy egy rövid szülési szabadságból visszatérjen a munkába? Válasszon ugyanolyan világosszürke ingekből és ugyanazok a sötét szürke pulóverek. A vicc jelentése eléggé nyilvánvaló: egy sikeres ember minden percet értékel, és nem vesztegeti magát hiába.

Természetesen itt van a ruházat és az élelmiszer közötti analógia. Sokan szándékosan egyszerűsítik az étrendjüket, hogy ne zavarja a fejét, és nem sok időt vesz igénybe. És ebben van egy racionális gabona, mert az új receptek keresése, a vásárok a boltokban és a gasztronómiai kísérletekben még mindig az idők gyilkosai. Bár valójában a monoton élelmiszer gyakran társul a szovjet idők élelmiszer-impotenciájának visszhangjához.

És nem lenne semmi, ha a monoton élelmiszer nem tűnt egészségtelennek számunkra.

Miért kell az élelmiszert változtatni?

Minél változatosabb az élelmiszer, annál többet eszel. Képzeljen el egy bőséges svédasztalos ételt, és hasonlítsa össze egy nagy tál salátával. Mit fogsz választani? Az ember telítettség ösztönével születik meg, ezért habozás nélkül lépünk fel a svéd bőségre. És az ösztön akkor is működik, ha a vegetáriánus menüt helyettesíti egy reálisabb egyenértékű gyorsétterem. Emiatt a túlfogyasztás elkerülése érdekében szükséges az élelmiszerek változékonyságának korlátozása.

Susan Roberts (Susan Roberts)

Az emberi genomban egy kötelező utasítást varrunk le: több különböző ételeket eszünk. És van egy jó oka ennek.

A termék nem tartalmazza az összes szükséges tápanyag optimális mennyiségét. Ezért, hogy elegendő mennyiségű anyagot kapjon, az emberek különféle ételeket fogyasztanak.

A sokféleség mellett a Brigham Női Kórház és a Harvard Közegészségügyi Iskola közös tanulmánya is szól. A tudósok 59.038 nõ táplálékát tanulmányozták, hogy nyomon kövessék a hasznos és nem az étel hatásait a várható élettartamra és a konkrét okok miatt bekövetkezõ halandóságra. Kiderült, hogy azok a résztvevők, akik 16-17 hasznos terméket fogyasztottak, a halálozás kockázata 42% -kal alacsonyabb, mint azok, akik akár nyolc ilyen terméket fogyasztottak. Az eredmény egy nagyon érdekes tanács.

A megfelelő táplálkozás befolyásolja a várható élettartamot. Sokkal fontosabb a hasznos termékek számának növelése, mint a kevésbé hasznos munkatársak számának csökkentése.

Egyébként a gyümölcsök, zöldségek, a teljes gabonafélék, a gabonafélék, a hal és az alacsony zsírtartalmú tejtermékek hasznos termékekre utaltak. Kevésbé hasznosak voltak a vörös hús, a finomított szénhidrátok, a cukor, valamint az ételek, amelyek telített zsírokkal rendelkeznek.

A változatos étrend rejtett árnyalata

Másrészt, a tudományos világ információt, hogy a változatos étrend nem annyira hasznos, amikor a microbiome – a lakosság mikroorganizmusok élnek az emberi szervezetben, és támogatja az emésztőrendszert, segít szabályozni az étvágyat, és végrehajtja sok más fontos funkciókat.

A bélben lévő baktériumok diverzitása általában csak előnyös. De azt találtuk, hogy egyes állatokban az ételek keverése csökkenti a bélbaktériumok számát és változatosságát.

Daniel Bolnick (Daniel Bolnick)

Ugyanakkor a tudós figyelmeztet a helytelen következtetésekre. Hiba elhinni, hogy a különféle ételek negatív hatással bírnak. Inkább az egyes termékek kombinációja váratlan következményekhez vezethet.

Még ha tudja, milyen hatással van a termék és a B termék hatása az emésztésre, nem tudja megjósolni, hogy mi fog történni a microbiome, ha eszik, és nem mind egyszerre. Nem kétséges, hogy a modern ember sokkal diverzifikáltabb, mint amilyennel megszokta. De ez jó vagy sem, nyitott kérdés.

Az eredmény

Tehát érdemes minden nap ugyanabból az ételt fogyasztani? Természetesen egy reggelies bagel, egy ebédre szánt szendvics, valamint a vacsorára szánt hús és burgonya a tápanyagok hiányát okozhatja. Ha azonban legalább hatféle zöldséget fogyaszt, nagy mennyiségű hasznos mikrotápanyaggal, akkor semmi köze sincs. Csak győződjön meg arról, hogy az ételek színes zöldségek. A szín általában szabályozza a különböző tápanyagokat. És tartsd távol a keményítőtartalmú zöldségeket, például ugyanazt a burgonyát.

Dr. Roberts a következő napi menüt kínálja, amely a szervezetnek mindenre szüksége van:

  • Görög joghurt friss gyümölcsökkel – reggel,
  • spenót vagy saláta levelek csirke zöldségek alatt – a nap közepén,
  • gyümölcs-dió – a közepes reggeli snack,
  • pirított zöldség barna rizs – este.

Természetesen ez egyike a számos lehetőségnek, és egy menüt hozhat létre oly módon, hogy monotonul, de teljes mértékben enni. Ugyanakkor Susan azt ajánlja, hogy legyen óvatos az egzotikus szuperfoodokkal, ha igazán egészségesnek akarsz lenni.