Az a gondolat, amely segíteni fog a szegénység leküzdésében

A hiány mentalitása

Shafir Eldar (Eldar Shafir), a pszichológia professzora a Princeton Egyetemen érdekes tanulmányt végzett kollégákkalA szegénység akadályozza a kognitív funkciókat az indiai termelők között, akik cukornádot termesztenek. A betakarítást követően a teljes éves jövedelem mintegy 60% -át kapják. Ebből következik, hogy az év egy évében a gazdálkodók viszonylagos szegénységben élnek, a másik pedig a relatív gazdagságban. A kutatók megkérték, hogy készítsenek IQ tesztet a betakarítás előtt és után. A betakarítás előtt a legrosszabb eredményeket mutatták. A szegénység életkörülményei 14 IQ-pont veszteséget eredményeztek. Ez hasonlítható az álmatlan éjszakai hatás vagy az alkoholizmus következményeihez.

Ha az embereknek nincsenek valami, akkor rosszabb döntéseket hoznak.

Ebben az állapotban lehetetlen gondolni a hosszú távú kilátásokra. George Orwell, 1920-ban tapasztalt szegénység, azt írta, hogy “elpusztítja a jövőt”. A szegény emberek hülyék döntéseket hoznak, nem azért, mert ostoba maguk. Életük körülményei között bárki is ésszerűtlenül cselekedett volna.

A kiutat a feltétel nélküli alapjövedelem

A modern közgazdászok különböző megoldásokat kínálnak a probléma megoldására. Például segítse a szegényeket papírmunkával vagy üzeneteket küldeni nekik, hogy ne felejtsék el fizetni a számlákat, és nem halmozzák fel az adósságokat. Az ilyen döntés különösen vonzó a politikusok számára: gyakorlatilag nincs szükség arra, hogy pénzt költsenek rá. De valójában csak néhány tünetet szüntet ki, és nem szabadul meg teljesen a problémától.

Akkor miért nem változtatnátok meg a szegények életkörülményeit? Még 500 évvel ezelőtt a filozófus, Thomas More megemlítette ezt az ötletet az “Utopia” című könyvében. Ez egy feltétel nélküli alapjövedelem – a havonta fizetett összeg, amely elég ahhoz, hogy fedezze az alapvető szükségleteket: lakhatás, élelmiszer, oktatás. Mindenkinek ki kell adnia minden feltétel nélkül.

Ez nem a kormány jója, hanem mindenki joga.

Ezenkívül a feltétel nélküli alapjövedelem segít abban, hogy újragondoljuk a munkához való hozzáállásunkat. Most milliók úgy gondolják, hogy munkájuk értelmetlen. A 2013-as felmérés szerint a válaszadók mindössze 13% -a érdekli a munkájuk során. Egy másik felmérés szerint 37% úgy véli, hogy munkájuk egyáltalán nem szükséges.

Kanadai kísérlet

Számos kísérletet végeztek feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésére. Talán a legfontosabb közülük a kanadai Dauphin 1974-ben volt. Öt év múlva a kisváros minden lakosa garantált jövedelmet kapott. A kormányváltással a kísérlet megszűnt, és eredményeit csak 25 évvel később elemezték.

Evelyn Forget közgazdász megállapította, hogy Dauphin lakói nem csak gazdagabbak, hanem okosabbak és egészségesebbek isA város szegénység nélkül . Az iskolások teljesítménye jelentősen javult, a kórházi ápolás mértéke 8,5% -kal csökkent. És az emberek nem adták fel a munkájukat. A munka kevésbé nőtt a kisgyerekekkel és diákokkal. Hasonló eredményeket találtak más országokban végzett kísérletekben is.

Végezetül

Természetesen mindenki kíváncsi, hogy hol kap pénzt az alapjövedelemért. Valójában ez nem annyit jelent, mint amilyennek látszik. Például, a közgazdászok 2013-ra vonatkozó becslései szerint a szegénységből való kivonuláshoz mindazok, akiknek szükségük van Amerikában, 175 milliárd dollárra lenne szükségük – az USA védelmi költségeinek egynegyedével, vagyis a GDP 1% -ával.

A szegénység megszabadulása lehetséges, és mindannyian törekednünk kell erre. Ideje abbahagyni a régi dolgok és játékok küldését a szegényeknek. Például, ahelyett, hogy fizetést fizetnének a tisztviselőknek, akiknek segíteniük kell a szegényeket, miért nem osztják el ezeket a pénzeszközöket közvetlenül a rászorulóknak?