Hogyan javítható a rövid távú memória?

Mi a rövid távú memória és miért olyan fontos?

Ez egy “tározó” a gondolatok és ötletek rövid távú tárolására, amelyet bármikor kiválaszthatunk és alkalmazhatunk a döntéshozatalhoz.

Ha egy kérdésre való felkészülés nélkül választ kell adnunk, a rövid távú memória lehetővé teszi számunkra, hogy egyszerre beszéljünk és szellemileg készítsünk egy tervet a következő állításokról.

Azt is használják, amikor olvasunk. Ahhoz, hogy megértsük az anyag lényegét, emlékeznünk kell arra, amit már olvastunk és összekapcsoljuk azzal, amit tovább fogunk olvasni.

Ráadásul a rövid távú memória segít elkerülni a felesleges információkat, beleértve mindazokat, amelyek elvonítanak minket. De az a képesség, hogy összpontosítson a feladatra, nagyon fontos, különösen a mi korunkban.

Mindannyian szenvedünk az információ túlcsordulásától, a közösségi hálózatoktól és a különféle figyelmeztető jelzésekről éjjel-nappal. Az agynak jelentős erőfeszítéseket kell tennie annak meghatározására, hogy milyen információkra van szüksége, és mit nem. Mindez szorongást és stresszt okoz, és tovább csökkenti a memória kapacitását.

Hogyan készítsünk rövid távú memóriát teljes erővel?

Két lehetőség van.

Először is csökkentse a zavaró tényezők számát, és így csökkentse a stressz szintjét. Ez pozitív hatással lesz nemcsak a memóriára, hanem minden életszakaszra is.

De néha ez csak lehetetlen. Nem tudjuk előre, amikor a főnök sürgős jelentést vár rólunk, vagy amikor közeli hozzátartozói megbetegszik. És az igazat megvallva általában az információs változat tetszik, ami mostantól online.

Ezért marad a második lehetőség – rövid távú memóriájának fejlesztése és megerősítése.

Hogyan tanítsuk meg a rövid távú memóriát

Agyi tréningek

Nevezetesen az úgynevezett “kettős n-back probléma”. Ez alatt a tréning alatt rövid időre tárolja a memóriát, több képet néz és meghatározza, hogy egy adott kép korábban megjelent.

Tanulmányok megerősítették, hogy az ilyen képzés segít a rövid távú memória megerősítésébenJacky Au, Ellen Sheehan, Nancy Tsai. A folyékony intelligencia fejlesztése a munkamemóriában való képzéssel: meta-analízis. . Ez csak az összes javulás instabil. A rövid távú memória, mint például az izmok, állandó képzést igényel. A kutatók azt javasolják, hogy ezt a 25 perces napi felosztást ajánlják.

elmélkedés

A meditáció nem csak csökkenti a vérnyomást és csökkenti a depresszió tüneteit, hanem erősíti rövid távú memóriáinkat is. A kutatók azt sugallják, hogy ez annak a ténynek köszönhető, hogy a meditáció hatással van arra, hogy egy gondolatra összpontosítson, és figyelmen kívül hagyja a többit.

Egy tanulmányban kiderült, hogyD. Quach, K. E. Jastrowski Mano, K. Alexander. Véletlen kontrollált próba, amely megvizsgálja a figyelem hatását. , hogy a mindössze 8 napos rendszeres meditáció után a hallgatók rövid távú emléke jelentősen javult azokhoz képest, akik nem vettek részt a kísérletben. Nem szükséges sokáig meditálni, mindössze napi 8 perc elég.

Súlyemelés

A fizikai gyakorlatok nemcsak a testet, hanem az agyat is egészségesek. Ezt megerősítette Teresa Liu-Ambrose (Teresa Liu-Ambrose) tanulmánya a British Columbia EgyetemenTeresa Liu-Ambrose. Az ellenállóképzés javítja a kognitív funkciókat az idősebb nők körében. . Régóta vizsgálja a fizikai erő és a pszichológiai stabilitás közötti kapcsolatot, különösen az időseknél. Szerint Liu-Ambrose, akik rendszeresen végez erőt gyakorol, a rövid távú memória és a figyelem jobbak voltak, mint azok, akik úgy döntött, aerob edzés.

Ha még mindig közelebb van az aerob típusú testmozgás, ne aggódj: a futás és úszás is pozitív hatást gyakorol a kognitív funkciók. Csak add a szokásos edzés olyan gyakorlatok, mint a halott és a guggolás.

álom

A kutatók azt találták, hogy azok, akik 8 órán át aludtak, 58% -kal jobban teljesítik a rövid távú memória használatával kapcsolatos feladatokatKenichi Kuriyama, Kazuo Mishima, Hiroyuki Suzuki. Az alvás gyorsítja a javítási munkamemória teljesítményét. .

Ezeket a módszereket a reakció sebességének bármely helyzetben tartására használhatja.

Loading...