Hogyan kell tanítani egy gyermeket, hogyan kell kezelni a pénzt

Milyen tulajdonságok határozzák meg a gyermek sikerét a jövőben

Hogy a gyermek megtanulja, hogy hatékonyan kezelje a pénzt és sikereket elérni a felnőtt életben, szükség van egy nagyon fiatal korban megtanítani neki két értékes tulajdonságait: a képesség, hogy felszámolja a közvetlen vágy nagyobb jutalom a jövőben, és a képesség, hogy függetlenül járnak el. Vizsgáljuk meg részletesebben ezeket a tulajdonságokat.

Halasztott megfontolás

A késleltetett díjazás a pillanatnyi örömök kezelésére való képesség, és várni egy elhalasztott jutalomra.

A híres Stanford zephyr kísérletbenKognitív és figyelemreméltó mechanizmusok a kielégülés késleltetésében. a gyerekek választási lehetőséget kaptak: most kapni egy kis díjat vagy egy jutalmat egy rövid idő alatt.

A kutatók követték a gyerekeket a kamaszkor előtt, és megállapították, hogy azok a gyermekek, akik hosszabb ideig várhattak a kísérletben, később sikeresebbek voltak. Ez azt mutatta, hogy a díjnyerésre való képesség fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében, a siker és a jólét elérésében.

függetlenség

Ez a minőség biztosítja az önállóság irányítását és a többi embertől független ítéletek készítését. Az idő múlásával minden gyermek elkezdi megmutatni függetlenségét, megpróbálja elkülöníteni magát a szüleitől és önállóan jár el.

Fontos, hogy ne szüntesse meg a gyermek önállóság iránti vágyát, hanem támogassa és irányítsa az út mentén. Azok a gyermekek, akik megtanulják, hogy szabadok, bizonyos szakaszokon átmenjenek, sikeres és eredményes emberekké váljanak.

Az alábbiakban adunk többféleképpen is fokozatosan csepegtetni a gyermek ezen két tulajdonság – a függetlenség és a képesség, hogy feladja az azonnali öröm – az első a játékok és történetek, majd a megfelelő szabályok és tanácsok.

Hogyan taníthatjuk a különböző évek pénzének kezelését?

Mivel a gyermekek fejlődése fokozatos, és minden korszakban szükségünk van saját tanítási módszereinkre és módszereire, több időszakot fogunk megfontolni:

  • óvodai kor (3-7 év);
  • junior iskola (7-11 év);
  • serdülő (11-14 éves);
  • korai ifjú (14-18 éves).

Ezután elmondjuk, hogyan tanítsuk a gyerekeket:

  • megkülönböztetik szükségleteiket a vágyaktól;
  • az elme, hogy eldobja pénzét;
  • nem csak hogy vegye, hanem adjon.

Óvodai kor (3-7 év)

hogyan kell tanítani a gyerekeket a pénz kezelésére: az óvodás kora

Bár az óvodás korú gyermekek nem igazán ellenőrzik spontán viselkedését, még mindig taníthatják őket, hogy gyakorolják a akaraterősséget. Az alábbiakban ismertetett játékok segítenek nekik megtanulni várni egy elhalasztott jutalmat.

A fejlődés ezen szakaszában a gyerekek megvizsgálják függetlenségüket, a szülők gyakran hallják az igényes “Én magam!” Amikor megpróbálják elvégezni a szokásos akcióikat számukra. Hadd ellenőrizzék képességeik korlátait, miközben támogatják és irányítják. Az alábbi stratégiák segítenek a gyermekeknek a választásban.

Különítsék el a vágyak szükségleteit

1. Játssz az “Én akarok és szükségem van”. A játék lényege, hogy megkülönböztesse a kívántakat attól, hogy mit kell tenni. Tegyen fel kérdéseket a szellemében „vacsora – a kívánalom vagy szükség?” Ön tudja játszani ezt a játékot minden alkalommal a gyermek kéri valamit: hogy tartalmazza rajzfilm sétálni.

2. Játssz a “Most kevesebb vagy több ezután”. Amikor a gyermek kér valamit a boltban, próbálja nyújtani neki a választás: vásároljon most egy kis játék vagy cukorkát, vagy várjon, amíg holnap vagy a hétvégén, és kap valami kívánatos és értékes. Ha a gyermek egyetért, mindig ígéretet kell tennie.

3. Mondja el a gyermeknek egy meseot, amelyben problémák merültek fel, mivel a hős sietett. Például, amikor Ivan Tsarevich megégette a béka hercegnő bőrt, ahelyett, hogy várakozást várna, amíg a varázslat el nem telt, és örökre hercegnővé vált. Kitalálhatja saját meseát, amelyben egy fiú vagy egy lány sietett, hogy jutalmat kapjon, így sokkal kevesebbet kaptak, mint amennyit csak tudtak.

Töltsön pénzt bölcsen

1. Mutasd meg a gyereknek, mit menthetsz valami mulatságra. Például néhány napot adhat neki több rubelnek, és ha a megfelelő összeget felhalmozta, akkor menjen el a boltba, és vegyen együtt, amit akar.

2. Ha kártyával fizetsz, beleértve a hitelkártyát is, győződjön meg róla, hogy elmondja a gyermeknek, hogy mire költ pénzt. Tudnia kell, hogy pénzt fizet mindazért, amit vásárol, és ne használjon mágikus anyagot, amelyet a semmiből vesz fel, tehát nincs értéke.

3. Játsszon a boltban. Készítsen pénzt a praktikus dolgokról, tegye az árukat és az árcédulákat papírra. Adj egy kis pénzt a gyermeknek. Hadd menjen el a boltjába, és vásároljon valamit. A szerepeket bármikor megváltoztathatja, de kövesse a szabályokat: csak az eredetileg beszerelt áron vásárolhatja meg.

Nem csak hogy vegye, hanem adjon

1. Készíts egy családi malacka bankot. Tanítsd meg a gyermeket, hogy mentse, de nem a gyors örömért, hanem néhány nagy vásárlásért: ruhák, kerékpár, telefon.

2. Mutassa meg, hogy a pénzt a pénztárnál is készíti. Állítsd be az érmék számát, amelyet a gyermek minden nap dobni fog a malacka bankjába, majd vele együtt, add hozzá 50% -át a malacka bankjához. Meg fogja tanulni a példájától, és meglátja, hogy a fokozatosság függvényei hogyan növelik a teljes értéket.

3. Taníts meg, hogy adjon játékokat. Kérd meg a gyermeket, hogy válassza ki a viszonylag újak közül kettőt vagy háromat, és adjon nekik egy óvodába, vagy dobja be őket egy tartályba, hogy segítsen a rászorulóknak.

Junior iskolás kor (7-11 év)

hogyan kell tanítani a gyermekeket a pénz kezelésére: az iskolás korosztály

Ebben a szakaszban a gyerekeket gyakran lenyűgözik a pénz. Ez egy nagyszerű lehetőség arra, hogy megmagyarázzuk a gyermeknek, hogy mi a bankszámla, és hogy továbbra is ismerkedjen a pénz világával.

Ebben az időben a gyermekek büszkeséget érnek el teljesítményükben és képességeikben. Ez jó alkalom a díjak bevezetésére a házimunkák elvégzésére. Ne fizesse a gyermeket a napi feladatai közé: tisztítószerek, rendezés a szobájába, evés után evés. Azonban adhat pénzt további munkákért: mosó ablakok, takarítás a kanapén vagy szőnyegen, mosogatás az ünnep után.

Különítsék el a vágyak szükségleteit

1. Adja meg a gyermeknek a választást. Például ajánljanak fel egy fagylaltot hetente három napra vagy egy nagy játékot a hét végén. Mutasd meg neki ezt a játékot, magyarázd el, hogy csak akkor kaphatja meg, ha megtagadja a napi élvezetet fagylalt formájában.

2. Hagyja, hogy a gyermek vegyen részt a nagyvásárlással kapcsolatos döntésben. Hívja őt, amikor nagy családi vásárlásokról beszél. Magyarázza el, hogy miért hozza meg ezt a döntést, amely megtagadja a drága tétel megvásárlását, ezért szükséges.

3. Taníts meg, hogyan járuljon hozzá a projektekhez. Ha a gyermeke valamilyen projektet szeretne tenni – eladni az iskolai tollakat, indítani a blogot, eladni egy kézzel készített tárgyat, – megvitatni a hozzájárulását ehhez az ügyhöz. A projekthez szükséges pénz legalább egy részét el kell adni a zsebéből vagy adományozott pénzből.

Töltsön pénzt bölcsen

1. Hasonlítsa össze az ugyanazon termékek árát a boltban vásárlás előtt. Beszélj a gyermekkel arról, hogy miért vásárolod ezt az adott terméket, nem pedig egy másik terméket.

2. Hozzon létre szabályokat a megtakarításokhoz. Ajánlja a gyermeket, hogy elhalassza az egyes bevételek egy bizonyos százalékát, például zsebkiadással vagy ajándékokkal az ünnepekre.

3. Hozzon létre egy fiókot vagy kártyát a gyermeke számára. Most néhány bank lehetőséget biztosít arra, hogy hatéves korú gyermekek számára kártyát nyisson meg. Ez egy további kártya, amely a szülők számlájához kötődik, amelyhez pénzt adhat. A banki alkalmazásban látni fogja a gyermek összes műveletét.

Nem csak hogy vegye, hanem adjon

1. Tanítsd meg gyermekedet, hogy segíts másoknak. Például el tudja adni néhány pénzét vagy játékait a rászoruló gyermekeknek. Magyarázd el neki, hogy olyan családok vannak, ahol a jövedelem túl kicsi ahhoz, hogy gyermekeket játsszon, hogy segítsen valakinek, hogy boldogabbá váljon.

2. Taníts meg, hogy segítsen egy adott személynek. Kiválaszthatja azt a személyt, aki segítségre van szüksége, és megmutatja a gyermeknek, hogyan segítsen neki. Lehet, hogy egy idős ember, akinek a házában megtisztítod a gyereket, vagy egy beteg kölyköt, akinek pénzt részesít majd. Ha egy adott személyt segítesz, az őt megillető előnyök és a gyermeke hozzájárulása sokkal könnyebb és egyértelműbb.

3. Állítsa be a jótékonysági szabályokat. Egyetértés a gyermekkel, hogy egy új játékra (ruhák, jármûvek) egy régi (de nem rosszul megrántott) jótékonysági feladatot ad.

Serdülőkor (11-14 év)

hogyan kell tanítani a gyermekeket a pénz kezelésére: a serdülőkortól

Ebben a korban a gyerekek a függetlenségért küzdenek. Megvizsgálják szabadságuk korlátait, és gyermekkoruktól serdülőkorig mozognak. Ez idő alatt jó a gyermekvállalás szellemének felkeltése: meghallgatni ötleteiket, és lehetővé tenni számukra, hogy felismerjék.

A gyerekek jobban megértik a matematikát – már beszélnek a százalékokról és magyarázzák meg a bankrendszer mechanizmusát. Ráadásul érzékenyebbé és érthetőbbé válnak, felismerik, hogy minden családnak különböző anyagi lehetőségei vannak, így a jótékonysági beszélgetések során összetettebbé válhatnak.

Különítsék el a vágyak szükségleteit

1. Mielőtt vásárolna valamit, tanítsa meg a gyermeket, hogy keressen információt a termékről az interneten. Olvassa el a véleményeket, hasonlítsa össze az áhított vásárlást más márkák árával. Beszéljétek meg, hogy érdemes-e vásárolni most, vagy várakozni egy eladásra, és olcsóbbat rendelni egy hosszabb szállítással.

2. Egyezzen bele egy halasztott fizetéshez. Mindannyian néha impulzív vásárlást hajtunk végre. Egyetértek a gyermekkel, hogy fizetni fog-e az impulzív vásárlásért vagy később adnak-e pénzt.

3. Beszélj egy esős napon a megtakarításokról. Mondd el a gyermeknek, hogy vannak olyan helyzetek az életben, amikor sürgősen pénzre lehet szükség. Ilyen esetben el kell halasztani a tartalékot. Kérdezd meg tőle, hogy jöjjön létre az életében előforduló számos ilyen helyzet.

Töltsön pénzt bölcsen

1. Magyarázza el a reklám és a felülvizsgálat közötti különbséget. Lehet játszani a gyerekkel a játékban “Különböző hirdetési cikk a nem hirdetett vélemény alapján személyes tapasztalat.”

2. Tanítsd meg gyermekeidet a készpénz felhasználására. Az emberek kétszer annyi pénzt költenek, ha készpénz helyett hitelkártyát használnak.

3. Magyarázd el a gyermeknek, hogy milyen különbség van a saját pénzeden történő vásárlás és a hitel vásárlás között. Mondja el, hogy hány százalékot kell fizetnie a banknak, és mennyi lesz a végén ugyanaz a helyzet. Magyarázza el a veszteséges hitelek kockázatát.

Nem csak hogy vegye, hanem adjon

1. Mondja el a gyermeknek a jövedelemegyenlőtlenségről, a hajléktalanokról és a rászorulókról.

2. Tanítsd meg gyermekeidet arra, hogy gondolkodj azon, mire van szükség. Beszéljétek el vele, milyen problémák vannak a mi és más országokban, gondolkodunk azon, hogyan oldhatóak meg ezek a problémák.

3. Együtt dönthet arról, hogy hány órát vagy havi egy hónapot tölthet a gyermek, hogy segítsen másoknak.

Korai ifjúság (14-18 év)

hogyan kell tanítani a gyerekeket a pénz kezelésére: a korai ifjúság

Ez az a korszak, amikor egy személy nem nevezhető felnőttnek, de sokkal jobban megérti a felnőtt világot, és máris része is ennek.

Sok gyerek iskola után, vagy akár középiskolában próbál dolgozni és megkapni az első pénzt. Talán beszélned kell a gyerekkel arról, hogy pénzt takarítanak meg az oktatásért.

Fontos, hogy a gyermeket a súlyos döntések tekintetében szabadon biztosítsák. Téved, tegye meg. Az Ön feladata nem az, hogy megvédje őt a hibáktól, hanem elmagyarázza, hogyan tanulhat meg tőlük.

Különítsék el a vágyak szükségleteit

1. Mondja el nekünk a 24 órás szabályt. Tanítsd meg a gyermeket, mielőtt egy nagy vásárlásról döntene, hogy 24 órát várjon. Ez védi a spontán hulladéktól.

2. Beszéljétek meg, miért akar valami drága terméket vásárolni. Kérdezd meg, miért akarja megvásárolni, úgy gondolja, hogy a drága beszerzések boldoggá teszik.

3. Tanítsd meg a gyermeket, hogy rangsorolja. Mondja el neki, miért kell időt adni a tanulmányokra, a sportra, a tanórán kívüli tevékenységekre, még akkor is, ha meg kell áldoznia a szórakozást. Az elsőbbségi képesség lehetővé teszi a pénz kezelését a jövőben.

Töltsön pénzt bölcsen

1. Tanítsd meg gyermekeidet a költségvetés megtervezéséhez. Együtt készítsen egy hónapos költségvetést, és az időszak végén ellenőrizze, hogy a tervek egybeesnek-e a valósággal.

2. Bemutassa a gyermeket a befektetési eszközökbe. Mondja el, hol és miért érdemes befektetni.

3. Meséljen nekünk a kölcsönökről. Gyermeke először találkozhat a várakozással arra, hogy pénzt kölcsönözzen vagy kölcsönözzen barátainak. Mondja el nekünk, hogy az adósságok tönkretennék a barátságot, amikor érdemes kölcsönbe adni, és hogyan tagadhatják meg a jó kapcsolatot.

Nem csak hogy vegye, hanem adjon

1. Tudja meg, milyen terület ihlette a gyermeket, és együtt gondolkodjon azon, mit tehet a fejlesztésért és a segítségért ezen a területen.

2. Ha a gyerek nem tudja, mit kell tennie, segítsen neki megtalálni a hobbit, és folytassa az osztályok keresését ezen a területen.

3. Segíts megtalálni az egyensúlyt. Gyermeke nagyon szeretheti a problémát. Segíts neki megtalálni az egyensúlyt: most már képes valamit tenni, és valamit el kell halasztani a jövőre nézve.


Az emberek fokozatosan megtanulják értékelni a pénzt, senki nem születik ezzel az érzéssel. Ezeket a módszereket alkalmazva segítesz a gyermeknek egy felelős és sikeres felnőtté válni, aki felismeri a pénz értékét, ezért intelligenciával és óvatossággal tölti őket.

Nehéz lehet kezdeni, különösen akkor, ha nem volt megfelelő neveltetés gyermekkorában, de fokozatosan megszokja, és talán kezdi kezelni a pénzt intelligensebben.