Hogyan lehet megbirkózni a fájdalommal?

A fizikai fájdalom valami, amit egy személy rendszeresen él át az egész életen át. De igaz-e, hogy a fájdalomérzés csak a fizikai tényezők függvénye? Végtére is, különböző helyzetekben az emberek különböző módon reagálnak ugyanarra az ingerre. Kiderül, hogy a pszichológiai attitűdök és érzelmek is nagy jelentőséggel bírnak. Hogyan tudsz megbirkózni velük, és mit változtatni a fájdalom küszöb növelése érdekében, vagy egyáltalán nem érezni fájdalmat?

Az életház állapotának ellenére szinte minden nap fájdalmat érzünk – a fog megbetegedett, az ujjával a szekrény sarkához csapódott, a szemcseppet a szemcseppel a szemébe vetették. És ez nem jelenti a véletlen sérüléseket, mint például “csúszott és eltörte a karját” és mindenféle betegséget.

A fájdalmas érzések kellemesek lehetnek, hacsak pszichés betegségekben vagy olyan esetekben, amikor kellemes eseményekhez kapcsolódnak, de általában fájdalmat érzékelnek valami élesen negatívnak. Szerencsére vannak módok a fájdalom csökkentésére tabletták és injekciók nélkül, de először be kell szúrnod a természetbe.

A fájdalom jellege

A belső szervek bőrén és felületein idegvégződések vannak, amelyek szükségesek a test károsodásának felméréséhez. Különösen sok ilyen véget ér a szem szaruhártyáján és a fogpasztákon, ezért a fogfájás az egyik legelhighatatlannak tekinthető.

Általános szabályként a fájdalmat nem érezzük egy adott helyen, hanem “átöntjük” egy hatalmas területre. Az ilyen fájdalmat protopatikusnak nevezik, gyakran súlyos sérülések és belső sérülések esetén.

A protopátiás fájdalom azonban nem az egyetlen fájdalom. Van egy epikritikus is, amely szükséges ahhoz, hogy gyorsan fájdalmas érzést tudjon végezni, és pontos információt szolgáltat a lézió mértékéről. Ez a fájdalom nem különösebben erős.

Ezek a fajták, és lehetővé teszi, hogy az első módja annak, hogy megszabaduljon a súlyos fájdalomtól.

1. Ék ék

Furcsán hangzik, de kiderül, hogy egy kis fájdalom segíthet a súlyos fájdalomban. Ezt a funkciót kétszáz évvel ezelőtt használták fel, amikor a fog eltávolításával a fogorvos asszisztensek a csecsemõt csikogtatták, és elvonják a súlyos fájdalomtól. Az a helyzet az epicritikus fájdalom elnyomhatja a protopátiát.

A neurofiziológusok kísérletei megerősítették, hogy az epicritikus fájdalom gátolja az idegsejtek gerjesztését a protopátiás, súlyos fájdalomtól. Ennek eredményeképpen a protopátiás gerjesztés egyáltalán nem éri el az agyat, ami azt jelenti, hogy egy személy nem érez fájdalmat.

Ez megmagyarázhatja azt a tényt, hogy amikor egy személy súlyos fájdalmat érez, például traumán keresztül, harapja az ajkát, vagy ujjait a kezébe fogja. Legalábbis, így megakadályozhatja magának az orvos érkezését és az érzéstelenítő injekciót.

2. A fájdalom fontossága

A fájdalomérzés közvetlenül attól függ, hogy milyen értékhez kapcsolódik. Például különböző kultúrákban a születési fájdalom fontossága más: a nők a munkájuk végéig dolgozhatnak és végzik munkájukat, és a gyermek születése után újra elkezdik őket.

A nyugati kultúrákban a törzsi fájdalom nagy jelentőséggel bír, és egy nő kezdetben a szenvedés miatt alakul ki, mivel valóban a szülési folyamat során tapasztaltak.

Bizonyított, hogy a fájdalom és a várakozás koncentrációja többször is erősíti a fájdalomérzeteket, és így a következőképpen járunk el, hogy elkerüljük a fájdalmat – próbáld meg nem figyelni rá, és ne adjon erõs jelentést.

Ezenkívül a fájdalomérzés csökken, ha valaki biztos abban, hogy hamarosan minden el fog telni. Például ha a betegek placebót kaptak a vizsgálat során, fájdalmukat csökkentették. A tudósok ezt az endorfinok fejlődésével társítják a korai megkönnyebbülés elvárásaiból.

3. Érzelmi háttér

Nem kevésbé fontos az a személy hangulata, érzelmi háttere, amely fájdalmas érzéseket kísér. Ezt a pozíciót megerősítheti G. Becher orvos kutatása, aki megfigyelte a sebesült katonák fájdalmát a második világháború idején.

Az orvos észrevette, hogy a sebesült katonáknak kevesebb morfinra van szükségük a fájdalom enyhítésére, mint a békeidőben a sebészeti beavatkozások után. Bekher ezt a személy érzelmi állapotának tulajdonította: a katonák boldogok voltak, hogy életben vannak, míg a műtét után általában pesszimistaak és könnyen depresszióba esnek.

Így, a pozitív hozzáállás nagy jelentőséggel bír a fájdalom érzékelésében – egy másik oka, hogy optimista legyen.

4. Önkifejezés és hangulat

Számos kísérlet és kísérlet bizonyítja a pszichológiai attitűdöket egy személy erősen befolyásolja a fájdalomérzetet. Például a sportolók gyakran nem éreznek fájdalmat a versenyeken, mert minden figyelmük a legmagasabb cél elérésére irányul – a győzelem. 

Az Oxfordi Egyetem kutatóinak ismételt vizsgálata bizonyítja a mentális tényezők fontosságát. A kísérletben 12 diák vett részt, köztük katolikusok, ateisták és agnosztikusok. A kísérlet során a résztvevők két képet mutattak be: “A hölgy a hölgy” és a “Madonna”, amelyet Sassoferrato, a 17. század festője ír. Miután bemutatta a képet, a tudósok elindították az elektromos kisülést.

A kísérlet után kiderült, hogy a hívő diákok, miután megnézették Madonna, kevesebb fájdalmat éreztek az elektromos kisülésektől, mint az agnosztikusok és az ateisták. Ugyanakkor, miután a “Hölgyek az Erminnel” figyeltek, a résztvevők ugyanolyan fájdalmat éreztek.

Így megváltozott azoknak a hívőknek a mentális állapota, akik látták a hitük képét, ami lehetővé tette számukra, hogy kevésbé fájdalmassá váljanak. A kísérlet szerzője hangsúlyozta, hogy a meditáció révén ugyanaz az állapot érhető el.

Ebből a következőkből származhat: Minden olyan pszichikai hozzáállás, melynek célja a fájdalom elnyomása, valóban elnyomja azt. Ilyen erőfeszítés lehet az imádság, a meditáció, az érzés, hogy nincs fájdalom vagy leereszkedik, vagy akár olyan gyermeki módszer, mint az, hogy megismételjük magunkat: “Nem fáj”.

Ha saját módja van a fájdalomtól való megszabadulni (nem gyógyszeres), kérjük, ossza meg a megjegyzéseket.

Loading...