Kako naučiti učiti

Nedavno sam napisao članak o tome kako sam studirao na Coursera i onome što je došlo od toga. Ova me usluga opet dala ljubavi prema obrazovanju, i odlučila sam otkriti što joj je pridonijelo.

Ja sam sljedbenik slijedeće izjave: svi volimo naučiti, a ako činimo sve dobro, trening može postati najdraža okupacija u životu. Ali “činiti sve što je u redu” je prilično nejasan koncept, i ne bi ga povrijedilo da bi se to malo konkretnije.

Razmišljala sam o situaciji i možda shvatila da sam doprinijela činjenici da sam se još jednom zaljubio u učenje. I evo nekoliko savjeta koji će pomoći svakome od vas da naučite učiti i voljeti.

Odaberite svoju omiljenu profesiju

Znam za sebe da ako proučavate nešto što vam se ne sviđa, ništa od toga neće doći. Prvi put sam to osjetio na sveučilištu, a drugi put – kad sam se pokušao prisiliti naučiti kako programirati. Sada ne napuštam ideju, ali to je teško učiniti. I razlog za sve je vrlo jednostavan: ne sviđa mi se ova aktivnost.

Ako možete pronaći zanimanje koje vam se sviđa, novo znanje bit će nešto slično malom odmoru i stvarno želite naučiti.

Izradite plan

Kaotični pokret nije uvijek loš. Ako ste genij ili kreativna osoba, nećete više pročitati ovaj članak. Jedini problem je da, ako se smatrate genijem ili kreativnom osobom, onda ni jedan od vas.

Bez plana, gotovo je nemoguće pravilno izgraditi proces učenja. Što bi trebalo biti uključeno u plan? Prvo, vrijeme koje ste spremni provesti svaki dan na treningu. Nepotrebno je reći da nema gotovo nikakvog smisla studirati 5 minuta dnevno? Imam tendenciju da trening traje barem jedan sat, a sami morate odrediti preciznije uvjete.

Drugo, nastavni plan i program. Ako proučavate on-line, napravite popis izvora, knjiga, stranica, blogova koje ćete proučavati. Glavna stvar – slijedite plan. Ne propustite niti jedan dan, a kada studija postane navika, shvatit ćete zašto je to bilo potrebno.

Zadrži sažetak

Nisam ni znao da bi držanje bilježaka moglo biti lijepo. Ako slušate predavanja, zapišite u njemu kratki opis temeljnih pojmova. Ako čitate knjige, napišite navode, izjave i definicije koje smatrate potrebnima.

Izradite plan
Izradite plan

Nije potrebno napisati sažetak rukom. Koristim Evernote, i apsolutno mi odgovara. Odabirom alata morat ćete sami odlučiti. Moj savjet: pokušajte oba načina. Nekoliko dana napišite sažetak rukom, a zatim ga vodite u nekom programu. Koju metodu omogućuje bolje pamćenje materijala, praktičniji i brži? Odgovarajući na ta pitanja, možete napraviti izbor.

Dodajte praksu

Želite li naučiti kako programirati? Programirajte ga.

Bez obzira na profesiju koju odlučite proučiti, moći ćete pronaći način na koji ćete ga prakticirati, čak i ako nemate priliku dobiti posao. Na primjer, u marketinškim slučajevima marketinških marketinških strategija poznatih tvrtki razmislite kako biste mogli poboljšati marketing određene tvrtke. U dizajnu – nacrtati mjesta, logotipe, redizajnirati izgled poznatih usluga i mjesta. Ako znate kako možete učiniti bolje, to učiniti!

Navodio sam kao primjer zanimanja iz IT sfera, ali mislim da ćete, sve što radite, moći pronaći način vježbanja na ovom području.

Pronađite stručnjake

Nakon što ste pronašli osobu koja bolje razumije struku nego vi, možete znatno ubrzati trening. I imate internet, što znači da čak ne morate napustiti kuću da pretražite.

Pišite e-mailove dobro poznatim i istaknutim stručnjacima i postavite im pitanja. Nemojte biti previše nametljivi, jer takvi ljudi u većini su jako zauzeti. Ali često su otvoreni za dijalog i rado će vam pomoći savjetima.

Postavite ciljeve

Postanite dizajner.

Ali ne takav cilj. Vaš cilj bi vam trebao pomoći da to postignete. Ne postavljajte globalne ciljeve, počnite s malim. Postizanjem njih ćete se sve više željeti uključiti i postići nove ciljeve.

Nemojte pretjerati.

Puno proturječnih savjeta, ali nisam to mogao spomenuti. Poznajem mnoge priče izuzetnih ličnosti koje su sudjelovale u 8 sati dnevno. Ne znam kako su to uspjeli, nakon svega, toliko vremena, lako je razviti averziju učenja i onoga što učite.

Pokušajte pronaći novu liniju koja vam omogućuje da učinite dovoljno da budete produktivni i ne dosadni.

Kakav bi savjet dao osobi koja želi naučiti naučiti? Podijelite ih u komentarima!