Kako ispravno sipati pivo

Kada (ako) pijete jeftino pivo, nije važno kako to ulazi u vašu stakla i hoće li uopće doći. Ali ako ste istinski poznavatelj dobrog piva, trebate biti u stanju pravilno uliti. Pravilno ulijevo pivo omogućava vam da uživate u posebnom okusu i ukusu, a to je dovoljan razlog da naučite malo.

Kako ispravno sipati pivo iz boce, limenki i slavine

Kada ulijte pivo u staklo od 0,5 litara, nije važno odakle dolazi – bocu, staklenku ili slavinu. Također nije važno kakav je oblik stakla. Ono što stvarno utječe na proces punjenja je količina ugljičnog dioksida u pivu.

Na primjer, Bright Indian El (IPA) ili belgijska ale pjena malo više od tamnog piva Stout ili Porter, tako da ćete se morati prilagoditi kako biste dobili prekrasni penis vrh.

Držite staklo pod kutom od 45 stupnjeva

Uzmite čistu staklo i držite ga pod kutom od 45 stupnjeva tijekom punjenja.

Ispunite iz sredine stakla

Započnite punjenje stakla, spuštanjem vrata boca ili slavine tako da pivo izlije u sredinu stakla. Nemojte biti oprezni – ako prelazite pretežno, nećete dobiti pjenušav vrh i neće biti savršenog okusa koji poboljšava okus piva.

Kada se popunite do polovine, okrenite okomito

Kad napunite staklo na pola, okrenite ga uspravno i vidjet ćete kako se formira pjena.

2-4 cm pjene

Kada završite ulijevanje, u staklu će biti oko 2-4 cm pjene – idealna “piva”.

Previše

Ako dobijete previše pjene, to znači da ste prelijevali prebrzo ili nisu izračunali točan kut. Ako na vrhu stakla nema pjene, prelijevate ga polako i previše strmim kutom okrenete staklo u krivo vrijeme.

Tajni način, kako uliti idealnu površinu “tamnog nektara”

Ako ste ikada dobili točenje kvalitetnog piva iz slavine, važno je to učiniti ispravno. Evo šest koraka od profesionalnog pivara Fergal Murray, kako uliti idealnu površinu “tamnog nektara”.

Očistite staklo

alex7021 / depositphotos.com
alex7021 / depositphotos.com

Koristite čistu stakla Weizen Glass – dizajn je posebno dizajniran za ovo piće. U obliku je nalik izduženom krnji kruta s širokim vrhom i uskom masivnom bazom. Weizen staklo savršeno čuva boju, okus i miris piva. Osim toga, pomoći će vam da lakše sipati pivo.

Kako zadržati

Staklo treba držati pod kutom od 45 stupnjeva. Umjesto da natočite do sredine stakla, ulijte pivo dok razina ne dosegne logotip harfe na staklu. Ako koristite obične naočale, to je oko ¾ stakla.

sipati

Kada ulijte Guinness, polako okrenite staklo u ravno mjesto i završite s ulijevanjem na logotip harfe, ¼ s vrha stakla.

braniti

Mjehurići će teći kaskadom prema dolje, dok se pivo podiže i dobiva tamnu boju.

Pjena na vrhu

Dave Shea / flickr.com
Dave Shea / flickr.com

Nakon što se pivo otopilo (minutu ili više), napunite ga odvrštajući ručicu dizalice. Napunite staklo tako da se formira pjena. Ako osjećate zaduženost za kreativnost, možete pokušati sipati djetelinu pjene, kao pravi irski.

Pijte poput čovjeka

Čovjek nikada ne gleda u staklo piva. Fergal objašnjava da kada pijete pivo, lakat bi trebao izgledati prema gore i na stranu, a vaše oči – usmjerene su na horizont. Ako ste pili pivo pravilno, vidjet ćete crte na staklu.

Ulijte pravilno i uživajte u pravom okusu i mirisu omiljenog pića.

Loading...