Pravilna prehrana: što, kada i koliko

Kada se pokušavamo pridržavati prehrane koju smo odabrali, posvećujemo veliku pozornost na ono što jedemo. Ali u isto vrijeme mi apsolutno ne razmišljamo o tome kada je bolje sjesti na večeru stol, koliko puta tijekom dana trebali jesti i što će se dogoditi ako odlučimo jesti čvrsto prije odlaska u krevet.

Standardni broj obroka dnevno – tri. A ovo ako si sretan. Neki ljudi pogrešno vjeruju da ako prestanu jesti na sve ili ograničiti svoje obroke jednom dnevno, oni će izgubiti težinu dva puta brže. No obično su takvi pokusi beskorisni, osim stresa i zdravstvenih problema.

Preporučljivo je jesti svaka 3-4 sata. To vam omogućuje da poboljšate opskrbu masnoća, spriječite otpuštanje viška inzulina u krvi, dopuštajući leptinu (hormon koji regulira metabolizam energije) kako bi stvorio magiju i kontrolirao apetit i metabolizam. I također kontrolira ravnotežu kortizola – hormona stresa.

Nemojte preskočiti doručak! Naše su bake bile u pravu kada su rekli da bi dan trebao početi s dobrim srdačnim doručkom. To daje energiju za početak dugog, plodnog dana. Ako propustite doručak, vrlo brzo osjećaj gladi vas iznenadi i počinjete prekinuti osjećaj gladi sa svime što vam se približava. A u uredima vojske obično dolazi preko bombona i kolačića.

Nemojte jesti tri sata prije spavanja. Smetnja prije odlaska u krevet povećava tjelesnu temperaturu, povećava razinu šećera i inzulina u krvi, smanjuje proizvodnju melatonina i hormona rasta. Svi ti čimbenici utječu na spavanje i prirodno spaljivanje masti koja se javlja kada spavamo. Osim toga, loš san dovodi do činjenice da možemo jesti sljedeći dan.

Ako se tako dogodilo da je vrijeme za jelo koje ste imali prije odlaska u krevet, poželjno je koristiti laganu hranu s niskom masnoćom, ugljikohidratima i visokim proteinima.

Započnite dan s proteinima. Da bi se poboljšala kontrola apetita, bolje je jesti proteine ​​pri doručku i ostaviti ugljikohidrate za ručak ili večeru. Omlet s rajčicama izvrstan je brzi doručak!

Nikad nemojte početi s treningom snage na prazan želudac. Za takve poslove, vaše tijelo treba energiju kako bi dobili optimalan rezultat. Ali kardio trening može biti učinjeno 30 minuta prije jela.

To ne znači da morate jesti prije treninga. Samo nemojte početi s nastave ako dugo niste ništa jeli i imate osjećaj gladi. Prije samog treninga možete dobiti snack s bananama, orasi ili suhim plodovima – kalorički, brzo apsorbira, daje potrebnu energiju i ublažava osjećaj gladi.

Usredotočite se na hranu. Tijekom obroka nepoželjno je da vas omesti nešto što ne utječe na vašu večeru. Usredotočite se na glavnu okupaciju, osjetite sve okuse okusa, opustite se, konačno i opustite se. Vaš ručak je otok mira i tišine usred olujnog oceana radnog dana.

Prvi su proteini. Kada jedete, najprije jesti protein hranu, a zatim sve ostalo. Proteini šalju signal u mozak da je tijelo puno. Tako ćete jesti onoliko koliko trebate.

Uzmi alkohol nakon jela. Ako odlučite piti malo vina ili bilo kojeg drugog pića za večerom, najbolje je to učiniti nakon što ste jeli, a ne u to vrijeme. Alkohol nakon jela povećava proizvodnju hormona koji kontroliraju apetit i probavu.

I ako odlučite piti bijelo vino u večernjim satima – imajte na umu da to povećava apetit i priliku da želite snack je vrlo velika.

Loading...