С жълтък или без? Как да яде яйца

С жълтък или само протеин? Вероятно, по важност, този въпрос е на второ място само на “Основният въпрос за живота, вселената и всичко това”, но за разлика от втората основната задача за яйцата до последния момент нямаше унифицирано решение.

Всеки човек, независимо дали е атлет или поне малко запознат с темата за храненето, с този въпрос ще каже нещо от следното:

  • Аз ям яйца цяло.
  • Винаги отделям жълтъците и ги изхвърлям.
  • Оставям един или два жълтъка, а останалата част изхвърлям.

Третата тактика може да изглежда като златна дума, но само ако жълтъците наистина са вредни. В противен случай се оказва, че умишлено се лишаваме от тежка част от вкусния продукт. Кой е прав? Нека науката да отговори, имаме доверие.

Liz Wolf, експерт по храненето и автор на книгата “Яжте жълтъците”, вярва, че яйчните жълтъци не водят до повишен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Освен това според нея отхвърлянето на жълтъците може също да навреди на здравето.

История на заблудите

Всичко започна с едно проучване на Николай Аничков. Той изобилствал зайци с холестерол и забелязал, че в артериите им се образували плаки. Естествено, всяка храна (включително яйчен жълтък), богата на наситени мазнини и съдържаща холестерол, падна в позор на учените и след това на обществеността. Въпреки това започнаха да се появяват въпроси и Волф дава пример за такива мисли.

Заекът и човекът имат напълно различни тела. Холестеролът не е включен в естествения хранителен режим на заек.

Въпреки Anichkova орган във връзка с идеите за масова пикап вече е създаден истински “лов на вещици” само жертва е богата на наситени мазнини и холестерол храни.

Снимка: Шест Ел Сид през Compfight cc
Снимка: Шест Ел Сид през Compfight cc

Огънят беше добавен от изследователя Ангел Киз, който установи връзка между храненето и болестите на хората в седем различни страни. Оказа се, че колкото повече в диетата на жител на страната на животински мазнини, толкова повече случаи на сърдечни заболявания в тази страна. Въпреки това надеждността на данните е ниска.

Изследователят сравнява датчиците и статистическите данни за заболяванията, но не доказва, че съществува каузална връзка между тези параметри.

Например, смъртността в същите страни от всички други причини е значително по-ниска и общата продължителност на живота е по-висока.

Светлина в края на тунела

За щастие, с течение на времето, науката е получила по-точни и надеждни данни. През 2010 г. Американския вестник за клинично хранене публикува данни, събрани на базата на 21 проучвания.

Наситените мазнини не са свързани с повишен риск от коронарна болест на сърцето, инсулт и исхемично съдово заболяване.

След известно време списание “Тайм” отказва да дискредитира яйца и други храни, богати на мазнини, публикувани през 1984 г. Те дори насърчават читателите да ядат масло вместо маргарин.

Яйчна истина

Изхвърлянето на жълтъци, всъщност, лишаваме себе си от значителна част от много полезен продукт, който е толкова лесен за подготовка.

Снимка Кредит: jypsygen чрез Compfight cc
Снимка Кредит: jypsygen чрез Compfight cc

Яйчевият жълтък е отличен източник на витамин А, който е от съществено значение за здравето на кожата, както и витамините В. Холинът, съдържащ се в жълтъка, поддържа правилното функциониране на мозъка и мускулите. Липсата на холин води до проблеми по време на бременност.

Наситените мазнини също играят важна роля за правилното функциониране на нашето тяло и техният недостиг може да доведе до намаляване на нивото на тестостерона при мъжете.