Zašto bi cijelo zrno brašno trebalo biti pohranjeno u hladnjaku

Od integralnog brašna razlikuje se od konvencionalnog brašna

Žito zrna sastoji se od ljuske, endosperma i embrija. U procesu prerade zrna u uobičajeni brašno uklanjaju se omotnice i embrij, ostavljajući samo protein bogat endospermom. U integralnom brašnom, ljuska (mekinja) i embrij ostaju u cijelosti ili djelomično.

U meki i klicu su puno ulja i hranjivih tvari, tako da se takav brašno može pogoršati, to će okusiti neugodne. Osim toga, brašno od cjelovitog zrna ukusno je predjelo za kukuruzne bušotine.

Integralni brašno se čuva samo nekoliko mjeseci, za razliku od pročišćenog, rok trajanja koji doseže dvije godine.

Zašto bi cijelo zrno brašno trebalo biti pohranjeno u zamrzivaču

Zamrzavanje će zaustaviti proces kvarenja brašna i, naravno, izbjeći pojavu grešaka. Možete pohraniti i samo u hladnjak, ali ne kao čeznuti kao u zamrzivaču. U svakom slučaju, brašno treba uliti u zapečaćeni spremnik ili vrećicu s patentnim zatvaračem.

Čak i ako planirate peći palačinke od cjelovitog pšenice u idućih nekoliko dana, ipak uklonite brašno u hladnjaku. Ne znate, pod kojim uvjetima brašno je bilo pohranjeno prije u trgovini, a hitan projekt može vas odvratiti od kulinarskog plana. Bolje je sakriti brašno u hladnjaku i biti siguran u njegovu sigurnost nego pronaći jedan dan da je pogoršan ili da ste na polici uzgajali gomile bugova.

Rancid miris brašna znači da se ulja koja se nalaze u njoj počela pogoršavati. Koristite ovaj brašno za kuhanje, u principu, ne možete dobiti otrov, ali pečenje će imati neugodan okus.

Kako ispeći zamrznuti brašno

Kada se smrznu, svojstva brašna ne mijenjaju, ali uporaba hladnoće može utjecati na rezultat. Na primjer, tijesto će ustati za dugo vremena. Stoga, kad počnete kuhati, najprije izmjerite brašno i ostavite je na sobnoj temperaturi. Najvjerojatnije će imati dovoljno vremena za zagrijavanje dok pripremate ostatak sastojaka. Ako je brašno još uvijek ohlađeno, zagrijte vodu ili mlijeko koje se koristi u receptu radi uravnoteženja temperature prilikom miješanja.