15 életnapló Stephen Hawkingből

Stephen Hawking egyik fő érdeme az alapkutatás népszerűsítése. Ő, mint Carl Sagan (Carl Sagan), egyszerű nyelveken igyekszik közölni bonyolult tudományos témákat: az univerzum struktúráját, a tér és idő szervezését, az elemi részecskék kölcsönhatását. A könyveket hatalmas kiadásokban szétszórják a világ minden tájáról.

Sokat kell megtanulnunk a Hawkingtől, különösen azzal, hogy tudjuk, hogy hosszú ideig láncolva van egy kerekesszékkel, és ez a nyomorúság nem jelent akadályt a boldog élet felé vezető úton.

– 1 –

Minden előre meghatározott. De azt feltételezhetjük, hogy nem, mert nem tudjuk, hogy pontosan milyen előre meghatározott.

– 2 –

Jobb törekedni a teljes megértésre, mint a kétségbeesésre, kétségbe vonva az emberi elmét.

– 3 –

Ha úgy érzed, hogy fekete lyukban vagy, ne adja fel. Van kiút.

– 4 –

Egész életemben meglepődtem a legfontosabb kérdésekben, amelyekkel szembe kell néznünk, és megpróbáltunk tudományos választ találni nekik. Talán ezért adtam több könyvet a fizikáról, mint Madonna a szexről.

– 5 –

A korai halál esélye rámutatott, hogy az élet érdemes élni.

– 6 –

Az Einstein állításának “Isten nem játszik kockát az univerzummal”: az Úr nemcsak kockákat játszik, hanem olyan időkben is dobja őket, ahol nem láthatjuk őket.

– 7 –

A tudás fő ellensége nem a tudatlanság, hanem a tudás illúziója.

– 8 –

Alapvető különbség van a dogma alapú vallás és a megfigyelésen és logikán alapuló tudomány között. A tudomány nyer, mert működik.

– 9 –

A tér és az idő nem csak hatással van mindannak, ami a világegyetemben történik, de maguk is megváltoznak mindent, ami benne történik.

– 10 –

A tudományos fantasztika hasznos lehet: serkenti a képzelőerőt és kiküszöböli a jövő félelmeit. A tudományos tények azonban sokkal csodálatosabbak lehetnek. A tudományos fantasztika még csak azt sem feltételezte, hogy olyan dolgok léteznek, mint a fekete lyukak.

– 11 –

Míg a legtöbb tudós túlságosan elfoglalt ahhoz, hogy olyan új elméleteket dolgozzon ki, amelyek leírják, hogy mi az univerzum, és nincs időnk arra kérdezni magukat, hogy miért. A filozófusok, akiknek feladata a “Miért” kérdés feltárása, nem tudnak lépést tartani a tudományos elméletek fejlődésével. A XVIII. Században. a filozófusok minden emberi tudást, köztük a tudományt, tevékenységük területét tekintették, és foglalkoztak olyan kérdések megvitatásával, mint például: A világegyetem kezdete volt? De a számítások és matematikai apparátus a tudomány a XIX és XX században. túlságosan bonyolulttá vált a filozófusok számára, és általában az összes szakember számára. A filozófusok olyan mértékben szűkítették kéréseik körét, hogy századunk leghíresebb filozófusa, Wittgenstein ezt mondta: “Az egyetlen dolog, amely még mindig filozófia marad, a nyelv elemzése”. Milyen megalázás a filozófiához és nagy hagyományaiból Arisztotelészről Kantra!

– 12 –

Az összes rendszer közül, amelyeknek van, a legösszetettebbek a saját testünk.

– 13 –

Az asztrológusok elég okosak ahhoz, hogy előrejelzéseik olyan homályosak legyenek, hogy bármely kimenetelnek tulajdoníthatók.

– 14 –

Az iskolai tudományt gyakran száraz és érdektelen formában tanítják. A gyerekek megtanulják mechanikusan memorizálni a vizsgát, és nem látják a tudomány kapcsolatát a körülöttük lévő világgal.

– 15 –

Nem vagyok biztos benne, hogy az emberi faj még ezer évig is élni fog, ha nem találja meg az utat az űrbe. Számos forgatókönyv létezik arról, hogy az egész élet egy kis bolygón hogyan halhat meg. De optimista vagyok. Határozottan el fogjuk érni a csillagokat.