4 módja a kreatív válság leküzdésére

Úgy döntöttél, hogy írsz valamit, leülsz a munkahelyre, megnyitottam egy laptopot és egy szövegszerkesztőt, de az inspiráció hirtelen elhúzódott. Jó fél óra volt, és továbbra is egy teljesen üres oldal előtt ülsz.

giphy.com
giphy.com

Nem számít, mit akarsz írni: egy könyvet, egy cikket egy blog vagy valami. Az író blokkja, vagy egy kreatív zsákutca nagyon dolog, ami lassítja a munkáját és a bosszantó lehetetlenségét.

Nem valószínű, hogy bármelyikünk teljes mértékben garantálhatja, hogy minden nap, bármilyen körülmények között és időjárási körülmények között szabadon bocsásson ki egy vagy akár több ideális szöveget.

Az inspiráció szeszélyes és állandó jellegű, ezért meg kell tudnia írni anélkül, hogy megvárnád. Az alábbiakban vegyen fontolóra négy egyszerű tippet, amelyek segítenek ebben a helyzetben.

1. Használja az óvodai trükköket

Ne feledje, gyermekkorában a tanárok valószínűleg meghívtak téged egynél több feladat elvégzésére, amelyben hiányos szavakkal kellett kitölteni a hiánypótlókat. Valami ilyesmi:

Kedvenc színem ________.
Az anyám neve ________.
Amikor felnõttem, _______________ ___________ _______________________ ___________ _______________________ ___________ _______________________ _______________________ ___________ ___________ ___________ ___________ ___________ ___________ ___________ ___________ _______________ ___________

Nem valószínű, hogy ezt a feladatot különösebben nehézségekbe ütközött, ugye? Minden kreatív blokkról és a beszédről nem ment. Ennek az egyszerűségnek az oka, hogy a téma már előre meg van határozva, és mindaz, amire csak szükséged volt, egyszerűen beírja a szavakat a megfelelő helyekre.

Ezért az író blokkjának legegyszerűbb módja annak, hogy betöltsük a munkában lévő réseket. Részletes cselekvési terv segít. Minél több részletet és finomságot tudsz gondolkodni és mentálisan beilleszteni az elképzelt szövegedbe, annál könnyebb lesz végül írni.

Ma, mielőtt a megfelelő emberekhez intézett leveleket választottam, öt percet vázoltam fel minden olyan gondolatra, melyet szeretnék közölni. Ezért amikor eljött az ideje írni a betűket, mindössze annyit kellett tennie, hogy “betölti az üres helyeket” minden egyes betűjéhez, kibővíti az ötleteket pontokkal. A levelek írása nem sok időt vett igénybe: csak fél órát vett igénybe a levél rendezése. Annyira gyorsan sikerült, mert nem kellett döntenie. Nem volt olyan, hogy csak ültem ott gondolkodni: “Hmm, mit írjak ma?”

Brandon Turner

A munka legnehezebb pontja a döntéshozatali folyamat. Ezért ha ezt a feladatot előzetesen kezeli, akkor könnyebbé teheti az életét. Ne bonyolítsd: ha megérted, hogy nem tudsz mozogni egy halott pontról, ne feledkezz meg a naiv óvodai módszerről.

2. Vegyünk példát a profi sportolókból

Látta már valaha, hogy egy profi golfozó hogyan készít egy labdát a lyukba? Figyelnek rá, hogy a kosárlabda hogyan realizálja a szabad dobást? Vagy hogyan csinál egy baseballkikötő a labdát?

kreatív válság - példa a sportolókról
playbuzz.com

Amikor a sportolók egy milliószor megtettek egy trükket, szinte mindig betartanak egy előre meghatározott rendet. Például tegyen három lépést jobbra, görgesse a labdát a kezében, vagy legyőzte a padlóról. Mindenkinek van egy kis rituáléja, amely megelőzi a rutin cselekvést.

Miért csinálják ezt? Az előre megtervezett rend segít abban, hogy a cselekvés helyes működéséhez igazodjon, és erősítse a sajátos “sikeres gondolkodást”. Ugyanezek a szabályok működnek az írók számára. Itt az ideje, hogy találjunk néhány rituálét magadnak.

Amikor Brandon Turner írta az első könyvet, a napi rutin nagyon egyszerű volt:

Kelj fel 5: 30-kor.
Igyál egy pohár vizet.
Töltsön öt percet.
Egy kicsit ül a kanapén (mindig ugyanazon a helyen).
Nyissa ki a laptopot.
Lásd egy előre megtervezett cselekvési tervet.
Töltsd be az üres helyeket.

Brandon azt állítja, hogy naponta követi ezt a menetrendet száz napig, és soha nem szembesült kreatív válsággal. A naprendszer világos rendszereinek köszönhetően azonnal elkezdett dolgozni, korlátozva az összes zavaró tényező hatását, ami hatékonysági veszteséghez vezethet.

Íme néhány ajánlás, amelyek segítenek gyorsan belépni a munka ritmusába:

  • Írj ugyanazon a helyen.
  • Írjon egyszerre.
  • Hallgassa meg ugyanazt a dalt a munka előtt.
  • Használja ugyanazt a szövegszerkesztőt az íráshoz.
  • Írj minden nap. Semmi sem gyorsítja meg a megállapított rendet, mint a hétvégén.

3. Adjon hozzá néhány furcsaságot

Ez a pont kissé vadnak tűnhet neked, de Brandon azt mondja, hogy ez az egyik legjobb módja annak, hogy leküzdjék az írás során felmerülő nehézségeket.

Először döntsd el, kinek írsz. Nem, ne találja meg a nem, a kor vagy a szakma absztrakt jellegét. Keress egy igazi, valódi embert, akinek majd írsz.

Keresse meg barátait a közösségi hálózatokon, és válasszon ki egy bizonyos személyt. Talán ez lesz az anyád, egy másik rokon vagy ismeretlen srác, akivel a középiskolában tanultál.

kreatív válság - írj egy adott személyt
giphy.com

Miután megtalálta a szerencsés fickót, kinyomtassa a fényképét (igen, ez az a pillanat, amikor minden elkezd furcsamódni). Ne nyomtasson óriási portrét, korlátozza magát egy kis fotó kártyára. Helyezze el a munkahelyéhez közel (nem kell beillesztened).

Most mindössze annyit kell tennie, hogy írjon erre a személyre. Hogyan magyarázná meg neki a témát? Hogyan mondja el a történetét? Kiderül, hogy ahelyett, hogy egy ismeretlen olvasóra írna, most egy bizonyos személyre ír. Meglepő módon ez a kis trükk tényleg működik.

4. Írjon be minél többet

Gyakran a kreatív ütközés oka nem az inspiráció hiánya, hanem a banális önkritika. Elkezdesz írni, majd újra olvasni, és egy pillanat múlva elszenvedik önmagatokkal való teljes elégedetlenséget. Az egyetlen kérdés, amelyet magadnak kérdezel magadtól, a következő: “Ki írta ezt az ördögöt egyáltalán?”

Ehelyett csak lassítson. Állj meg, szakítson. Most már túlságosan zavarban vagy, hogy továbblépsz, kétséged van az írói készségekkel kapcsolatban. Ezért fékezel.

Amikor írok, csak írok. Nem szerkesztem, ne nézz vissza, ne próbáld meg duplán ellenőrizni minden mondatot. Ha nekem úgy tűnik, hogy elakadtam, akkor csak többet írok. Még több. És akkor még egy kicsit. Miután befejezte a napi díjszabást, vissza tudok térni a szöveg kicsinyítéséhez, de soha nem engedem az önkritika jobbá válását. Folytasd el írni – ez a legjobb módja számomra.

Brandon Turner

Ha úgy tűnik számodra, hogy nem írhatsz, ne essen pánikba. A kreatív válság leküzdéséhez próbálja meg alkalmazni ezeket a tippeket a gyakorlatban.