4 tapaa voittaa luova kriisi

Olet päättänyt kirjoittaa jotain, he istuivat työpaikalla, avasi kannettavan ja tekstieditori, mutta inspiraatio yhtäkkiä jonnekin salakavalasti haihtunut. On ollut hyvä puoli tuntia, mutta silti edelleen istua edessä täysin tyhjälle sivulle.

giphy.com
giphy.com

Ei ole väliä, mitä yrität kirjoittaa: kirja, artikkeli blogille tai jotain. Kirjoittajan lohko tai luova umpikuja on todella todellinen asia, joka hidastaa työtäsi ja ikävyyksien mahdottomuutta.

On epätodennäköistä, että kukaan meistä voi ehdottomasti taata, että joka päivä kaikissa sääolosuhteissa ja pystyy vapaasti antaa pois yksi kerrallaan, ja jopa muutama ihanteellinen tekstejä.

Inspiraatio on oudon ja epämääräinen asia, joten sinun täytyy pystyä kirjoittamaan odottamatta sitä. Alla tarkastele neljä yksinkertaista vinkkejä, joiden pitäisi auttaa tässä tilanteessa.

1. Käytä “lastentarhan” temppuja

Muista, että kun olit lapsi, opettajat luultavasti pyysivät sinua tekemään tehtävän useammin kuin kerran, jolloin oli tarpeen täyttää aihiot puuttuvilla sanoilla. Jotain tällaista:

Lempiväri on ________.
Äitini nimi on ________.
Kun minä kasvaisin, haluan tulla ________, koska ________.

On epätodennäköistä, että olet kokenut erityisiä vaikeuksia tämän tehtävän suorittamisessa, eikö? Tietoja luovista lohkoista ja puheesta ei mennyt. Syy tähän yksinkertaisuuteen on, että aihe oli jo ennalta määritetty ja kaikki, mitä teiltä vaadittiin, on yksinkertaisesti sanojen kirjoittaminen oikeisiin paikkoihin.

Tästä syystä työssä olevien aukkojen täyttäminen pidetään helpoin tapa voittaa kirjoittajan lohko. Yksityiskohtainen toimintasuunnitelma auttaa sinua. Mitä enemmän yksityiskohtia ja hienouksia voit ajatella ja henkisesti laittaa vielä kuvitteelliseen tekstiisi, sitä helpompi on kirjoittaa lopulta.

Tänään, ennen kirjeiden vastaamista oikeille ihmisille, vietin viisi minuuttia kuvaamaan jokaisen ajatuksen, jonka haluaisin välittää. Siksi, kun oli aika kirjoittaa itse kirjaa, minun tarvitsi vain “täyttää aihiot” jokaiselle kirjaimelle, laajentaa jokaisen idean pisteillä. Kirjeiden kirjoittaminen ei kesti paljon aikaa: kirjeen lajittelu kesti vain puoli tuntia. Menin niin nopeasti, koska minun ei tarvinnut tehdä mitään päätöksiä. Ei ollut sellaista, että istuin juuri siellä ajattelemalla: “Hmm, mitä minun pitäisi kirjoittaa tänään?”

Brandon Turner

Työn vaikein asia on päätöksentekoprosessi. Siksi, jos hallitset tätä tehtävää etukäteen, tee elämästäsi paljon helpompaa. Älä vaikeuta: kun ymmärrät, että et voi siirtyä kuolleesta pisteestä, muista vain tämä naiivi päiväkodin menetelmä.

2. Ota esimerkki ammattilaisilta

Oletko koskaan nähnyt kuinka ammattimainen golfaaja valmistautuu kuljettamaan palloa reikään? Ovatko he kiinnittäneet huomiota siihen, kuinka koripallo pelaaja ymmärtää vapaan heiton? Tai miten baseball-syöttäjä kohtaa palloa?

luova kriisi - ota esimerkki urheilijoilta
playbuzz.com

Kun urheilijat aikovat tehdä tempun, joka on tehty miljoonalla kertaa, he lähes aina noudattavat jotain ennalta määrättyä järjestystä. Tee esimerkiksi kolme vaihetta oikealle, selaa pallo kädessä tai lyö hänet lattiasta. Heillä kaikilla on pieni rituaali, joka edeltää rutiinitoimintaa.

Miksi he tekevät tämän? Esikäsitelty järjestys auttaa virittämään toiminnan oikeaa suoritusta ja vahvistaa erikoista “menestyksen ajattelua”. Samat säännöt toimivat kirjailijoille. On aika kehittää pari rituaalia itsellesi.

Kun Brandon Turner kirjoitti ensimmäisen kirjansa, hänen päivittäinen rutiini oli hyvin yksinkertainen:

Nouse ylös klo 5.30.
Juo lasillinen vettä.
Tee viiden minuutin maksu.
Pieni istua sohvalla (aina samassa paikassa).
Avaa kannettava tietokone.
Katso ennalta suunniteltu toimintasuunnitelma.
Aloita aihiot täyttämällä.

Brandon väittää, että hän seurasi tätä aikataulua päivittäin sata päivää eikä koskaan joutunut luovaan kriisiin. Selkeän päivän järjestelmän ansiosta hän siirtyi välittömästi töihin, rajoittaen kaikkien häiriötekijöiden vaikutuksia, jotka voisivat johtaa tehokkuuden menetykseen.

Seuraavassa on muutamia suosituksia, joiden avulla voit nopeasti päästä työurheiluun:

  • Kirjoita samalle paikalle.
  • Kirjoita samaan aikaan.
  • Kuuntele sama kappale ennen töitä.
  • Käytä samaa tekstieditoria kirjoitettaessa.
  • Kirjoita joka päivä. Mikään ei tappaa vakiintunutta järjestystä nopeammin kuin viikonloppu.

3. Lisää jotain outoa

Tämä kohta voi tuntua hieman villi sinulle, mutta Brandon sanoo, että tämä on yksi parhaista tavoista voittaa vaikeudet, joita voi syntyä kirjoitettaessa.

Ensinnäkin päätä kenelle kirjoitat. Ei, älä keksi sukupuolen, iän tai ammatin abstraktia luonnetta. Etsi todellinen, todellinen henkilö, jolle kirjoitat.

Selaa ystäviesi sosiaalisia verkostoja ja valitse yksi henkilö. Ehkä se on äitisi, jotain muuta sukulaista tai tuntematonta kaveria, jonka kanssa olet opiskellut lukiossa.

luova kriisi - kirjoittaa tietylle henkilölle
giphy.com

Kun löydät onnekas kaveri, tulosta hänen valokuva (kyllä, tämä on hetki, jolloin kaikki alkaa saada outoa). Älä tulosta valtavaa muotokuvaa, rajoittakaa itsellesi pieni valokuvakortti. Aseta se lähelle työpaikkaa (sinun ei tarvitse tarttua siihen).

Nyt kaikki mitä tarvitset on kirjoittaa tälle henkilölle. Miten selität aiheen hänelle? Kuinka kerrot kertomuksestasi? Tuloksena on, että kirjoittaessasi jotain tuntematonta lukijaa kirjoitat tietyn henkilön puolesta. Yllättäen tämä pieni trilli todella toimii.

4. Kirjoita niin paljon kuin mahdollista

Usein syy luova umpikuja ei ole inspiraation puute, mutta banal itsekritiikki. Aloitat kirjoittaa, sitten uudelleen, ja hetken kuluttua sinut hukutetaan täydellisellä tyytymättömyydellä itsesi kanssa. Ainoa kysymys, jota kysyt itseltäsi tässä hetkessä, on: “Kuka kirjoitti tämän perkeleen ollenkaan?”

Sen sijaan vain hidasta. Pysähdy, ota tauko. Olet nyt liian hämmentynyt siirtyäksesi, olet epäillyt kirjoitusosaamista. Siksi olet pysähtynyt.

Kun kirjoitan, kirjoitan vain. En muokkaa, älä katso takaisin, älä yritä tarkistaa jokaista lauseesta. Jos minusta tuntuu, että olen jumissa, kirjoitan vielä enemmän. Vielä enemmän. Ja sitten hieman enemmän. Kun kirjoitan päiväkirjan, voin palata tekstin korjaamiseen hieman, mutta en anna itsekritiikkiä paremmin. Jatka kirjoittamista – tämä on paras tapa minulle.

Brandon Turner

Jos sinusta tuntuu, ettet voi kirjoittaa, älä paniikkia. Voit voittaa luovan kriisin yrittää soveltaa mitä tahansa näistä vinkkejä käytännössä.

Loading...