9 jednostavnih načina kako stvoriti prostor na iPhoneu i iPadu

Izbrišite nepotrebne aplikacije

Izbrišite nepotrebne aplikacije

Da, ovo je naj banalniji, ali istodobno najučinkovitiji korak. Pogledajte svoj uređaj. Doista mislite da trebate sve one igre ili aplikacije koje se izvode jednom godišnje? Sigurno je da se većina njih može ukloniti bez posljedica. A ako je daljinska aplikacija još uvijek potrebna, lako se može oporaviti od oblaka.

Ponovno instalirajte primijenjene programe od nule

Ponovno instalirajte primijenjene programe od nule

Vjerojatno ste primijetili da neke aplikacije na kraju zauzimaju previše prostora. Najčešće se to odnosi na trenutne glasnike, klijente društvenih mreža i usluge u oblaku. To se događa zbog predmemoriranja podataka. Postoje aplikacije koje vam omogućuju brisanje predmemorije, ali najlakše je preuzeti i ponovno instalirati aplikaciju ispočetka.

Koristite Battery Doctor za čišćenje

Koristite Battery Doctor za čišćenje

Nemojte obratiti pažnju na naziv aplikacije: osim informacija o bateriji, izvrstan je posao za čišćenje smeća. Na kartici Neželjen, možete izbrisati predmemoriju i izbrisati privremene datoteke aplikacije tako što ćete očistiti slobodan prostor na disku. Osim toga, Battery Doctor može izdati RAM, uključujući widget ili ikonu za brzo pokretanje na radnoj površini. Ovo bi trebalo biti korisno za ljubitelje igara.

Postavljanje izvoza fotografija i videozapisa

Postavljanje izvoza fotografija i videozapisa

Svake godine raste kvaliteta fotoaparata na iPhoneu, a time i količina stvorenih fotografija i videozapisa raste. S tim se ništa ne može učiniti, nažalost, to je nemoguće. Ostaje samo na vrijeme za istovar sadržaja “Fotografije” na računalu ili u oblaku. Ako vaša fotografija nema dovoljno prostora u iCloudu, a ne želite kupiti dodatni prostor, možete koristiti Google fotografije neograničenu pohranu ili što god želite.

Stavite glazbu u red

Stavite glazbu u red

S pojavom Apple Music, potreba za pohranjivanjem glazbe u memoriju uređaja nestala je. Međutim, ako želite zadržati neki komad glazbe na lokalnoj razini kako bi imali pristup u odsutnosti interneta, onda se pristupite ovom problemu razumno. Teško vam je potrebna potpuna diskografija vaših omiljenih izvođača – najvjerojatnije se jednostavno možete ograničiti na popis pjesama najpopularnijih pjesama.

Isključite automatsko ažuriranje za podcaste

Isključite automatsko ažuriranje za podcaste

Podcastovi također zauzimaju puno prostora, a kao što znate, s izdanjem sustava iOS 8, aplikacija za njihovo slušanje dio je sustava. Ako ne slušate uvijek podcaste na iPhoneu ili iPadu, trebate onemogućiti automatsko preuzimanje novih epizoda. Osim toga, nemojte zaboraviti omogućiti automatsko brisanje audicija.

Brisanje poruka

Brisanje poruka

Teško je vjerovati, no čak i redovite tekstualne poruke mogu lako uzeti nekoliko gigabajta prostora na disku tijekom vremena. Što možemo reći o iMessage i drugim glasnicima, u kojima, pored teksta, šalju se fotografije, videozapisi i ostali medijski sadržaji.

Izbriši Safari

Izbriši Safari

Sve preglednike pohranjuju povijest, predmemoriju i druge podatke. Mobilni Safari nije iznimka. Učinite to naviku barem ponekad ići u Safari postavke i brisanje povijesti i podataka.

Ponovno postavljanje i vraćanje

Ponovno postavljanje i vraćanje

Pa i naposljetku najnapadnija, ali istodobno djelotvorna metoda. Brisanje i resetiranje cijelog memorije vratit će vaš iOS uređaj u svoj izvorni oblik, ali, naravno, izgubit ćete sve vaše podatke. Stoga prije nastavka postupka obavezno napravite sigurnosnu kopiju na iTunes ili iCloud. Zatim idite na “Postavke” → “Općenito” → “Resetiraj” i kliknite “Izbriši sav sadržaj i postavke”. Dalje, preostaje samo vraćanje uređaja iz sigurnosne kopije (ili je bolje konfigurirati kao novi i ponovno preuzeti sve aplikacije).


Čini se da je to sve. Ako znate za dodatne načine za brisanje mjesta u sjećanju na iOS uređaje, recite o njima u komentarima.