Ние правим перфектни снимки на iPhone: урок от The Verge

The Verge at Work е поредица от статии на уеб сайта на The Verge за това как да направите нещо и да го направите перфектно. Днес това е за това как да създавате зашеметяващи снимки с вашия iPhone. Авторът на тази статия, Йордан Оплангер, предупреждава: всички съвети и решения, които ще бъдат обсъдени, се основават на неговия личен опит и субективни, но винаги можем да обсъждаме спорните точки в коментарите. Приятно четене.

Винаги съм се обожавал да правя снимки и винаги съм вярвал, че най-добрата камера е тази, която винаги е с вас. В ерата на смартфоните, това твърдение е по-релевантно от всякога, защото сега камерата постоянно е в джоба на почти всички. Промених смартфони в продължение на много години и изтеглих много приложения за снимане, а за днес перфектната комбинация за мен е моят iPhone 5S и десетина фото приложения за всички случаи.

В App Store има стотици или дори хиляди приложения за заснемане и обработка на снимки. Аз съм дълго време, “седна” на PhotoForge2 и PictureShow, а след това се премести към SwankoLab и Noir Photo, където има огромни възможности за засенчване (приблизително на платното – .. затъмняване снимки ръбове). Всъщност всяко приложение напълно се справя с една или две задачи, което ме принуждава постоянно да импортирам и експортирам снимки от приложението в приложението. Но резултатът, за щастие, винаги си заслужава.

изследване

Всичко започва със снимките. Можете да регулирате експонацията, да изберете температурата на цветовете и да увеличите рязкостта още в процеса на обработка, но ще бъде много по-лесно за вас, ако снимката е направена правилно от самото начало. Фокусирането и експозицията са вашите основни приоритети. Когато не сте сигурни, че сте фокусирали правилно – преместете фокуса и направете друга снимка. И още един.

Преработен с камера VSCO с предварително зададена стойност

Разбира се, има много приложения – алтернативи на стандартната камера iOS, но мисля, че нейните възможности са доста достатъчни в почти всички случаи. Тук има решетка (включете я, ако още не сте включили: Настройки> Фото и камера> Решетка), което не ми позволява да забравя за правилото на трети. Аз не винаги следя това правило, но това е мрежата, която ми позволява да го наруша съзнателно, не случайно.

Също така, харесвам способността да се фиксира автофокусът и експонацията. Натиснете и задръжте рамката върху определена част от композицията и самото приложение ще изчисли фокуса и експонацията, като не обръща внимание на останалите области. Това е много удобно, ако например направите снимки на силует при залез или макро пред прозореца.

Съществуват и приложения, които предоставят възможност за разделяне на експонацията и фокусиране, за да ги персонализирате отделно. Понякога това може да се окаже полезно, но те губят по скорост. Когато трябва бързо да направите снимка, стандартната камера няма равен.

HDR

IPhone 5S има най-добрата фотоматериала на пазара на смартфони, но е незначителен в сравнение с оборудването на професионалните камери. Това става очевидно, когато iPhone срещне сцена с висок контраст – детайли, сенки и нюанси са изгубени. И тогава HDR влиза в играта. Програмата съчетава две еднакви изображения (не местете камерата!), В една от които експозицията е надценена, а в другата – е подценена. Резултатът е наистина невероятно. Много хора го използват, за да създават нереалистични изображения, но предпочитам да го използвам, за да компенсирам недостатъците на мобилната камера. Стандартната функция не е лоша, но за мен избрах ProHDR от дълго време – това приложение е наистина способно на много.

ProHDR

Процесът е невероятно прост: преди да сте двама бегачи – едно плъзгане до светлина, а другото – към тъмно. Не избирайте максималните стойности, което може да направи снимката твърде контрастна и неестествена. Спрете на 80% и направете снимка. От първия път тя не може да работи, ако например например леко премествате камерата или правите движещи се обекти.

Преработен с камера VSCO с предварително настроена b5

обработване

Преди това това беше истинско изтезание – заостряне в едно приложение, контраст – в друго, а в трето – използване на филтри. Но всичко това остана, когато аз, както мнозина преди мен, превключих на VSCO Cam. Голям избор от опции и най-важното – възможността за избор на интензитет на филтрите. Между другото, много красиви и стилни филтри. Аз буквално се влюбих в това приложение и сега почти всичко, което правя, е в него.

Има всички етапи от снимане до публикуване в интернет. Библиотеката е идеална за внасяне на много снимки наведнъж, заличаване на едни и същи или неуспешни, маркиране на добри и, разбира се, за още по-добра работа.

Изостряне:

остря

Най-често първо увеличавам остротата. Разбира се, това не е най-добрият навик, но това ми дава да разбера как “перспективата” тази снимка. Усилването на 1 или 2 – е достатъчно, но ако сте се провалили с фокус, можете да опитате дори 5 или 6. Опитайте. Колкото по-силно увеличавате остротата, толкова повече шум се появява на снимката и не забравяйте, че това, което изглежда изумително ясно на мобилния екран, може да не оправдае очакванията на дисплея повече.

Изложение:

С експозицията трябва да внимавате – 1 или 2 в посоката, от която се нуждаете – това е максималното. Разбира се, можете да спестите твърде тъмна (или обратното) снимка, но това е по-скоро изключение от правилото.

Температура:

цвят-температура

Температурата на цветята е настройка, която много подценяват. Въпреки това, той може сериозно да подобри резултата. Например снимките, направени при естествено осветление, може да изглеждат естествени, докато не влезете в стаята. При изкуствено осветление те ще изглеждат твърде топло, но регулирайки температурата, можете лесно да го оправите.

Използвайки само тези три настройки, можете значително да подобрите изображението. Те, по мое мнение, са основни. Освен тях има още десетина, но те трябва да се използват внимателно и в случаите, когато това наистина е необходимо.

филтри

В допълнение към безплатно, VSCO има филтри, които трябва да бъдат закупени за пари. Препоръчвам ви да не сваляте и да купувате “стартов пакет”, за да започнете. След като изберете филтъра, отново отивам в “Инструменти”, за да регулирате контраста и наситеността (често трябва да се намалят, така че филтърът да изглежда по-естествен). Понякога поставям сенки в “save shadow”, за да върна подробности, които станаха по-неясни след прилагането на филтър. Когато снимката изглежда така, както искате, трябва само да я импортирате в галерията (освен в ролката на камерата). Можете да изпращате снимки директно от VSCO Cam към Instgram, Twitter, Facebook, Weibo или по електронна поща.

Обработено с камера VSCO с предварително зададена стойност c1

“Фотографски филм 0”

Направихте снимка, обработихте я с няколко приложения и изложихте например в Instagram. Да предположим, в галерията ви има още по-ненужни копия на една и съща снимка? Някои търсят празна кутия за електронна поща, но лично мечтая за празна галерия на iOS.

Много приложения ви обещават да се справите с хаоса във вашите албуми, но никой от тях не може да бъде наречен перфектен. Everpix беше близо до това, но за съжаление вече не е там. Използвам комбинацията от Google+ и Flickr. Google+ автоматично записва всеки кадър, който направих в пълна резолюция, което наистина успокоява и дава увереност, че добра рамка няма да бъде загубена завинаги. Изпращам обработените снимки на Flickr, където един терабайт свободно място е достатъчен за всички. След това изтривам всичко от “Фотографския филм” – чистота и ред.

В заключение, искам да кажа, че начинът, по който правим снимки на нашите смартфони, постоянно се променя. Нови публикации се публикуват всеки ден, всеки теоретически може изцяло или частично да промени целия процес. Освен това излизат нови смартфони. Продукти като Lumia 1020 и Galaxy Camera залагат на снимката и определят бъдещето на мобилната фотография.

Ясна, острена и с вкус обработена снимка.

***

(Via)

Loading...