Замяна на батерията iPhone 5: това, което трябва да знаете

През септември миналата година започнах да забелязвам, че батерията на моя iPhone 5 стана подозрително бързо заредена. Не придавах голямо значение на това, отнасящо се до износване, но по-късно се оказа напразно.

През есента на 2014 г. новините проблясваха от факта, че Apple е признала закъснението в батерията на някои модели на iPhone 5. По-точно, бракът на модели, продавани от септември 2012 г. до януари 2013 г. Казано е за внезапната загуба на такса от телефона и компанията предлага да замени батерията безплатно в своя iPhone.

Телефонът ми не беше закупен в Русия, затова реших, че няма шанс за безплатно надстройване.

През януари 2015 г. внезапните прекъсвания станаха непоносими. iPhone се зарежда за 3-4 часа неактивна употреба. С екрана включен, можете да гледате процентното падане точно пред очите ви. Телефонът може да покаже 54% от заряда и след секунда то е около 20% и може да се изключи по всяко време при по-малко от 30%.

Като реших да опитам късмета си за безплатна батерия за замяна, отидох на официалния сайт на Apple и намерих програма за подмяна.

Първо трябва да въведете серийния номер и да проверите дали телефонът ви е подходящ за програмата за подмяна. Ако е така, отидете в списъка с оторизирани сервизни центрове и изберете този, който ви харесва най-добре.

Screenshot от 2015-02-03 в 12.50.03

След като дойдете на услугата, давате своя iPhone в добри ръце и просто трябва да чакате. В рамките на няколко дни телефонът ви ще тества тестове, за да се увери, че батерията е наистина дефектна и отговаря на всички параметри. Ако всичко е наред, тогава компанията ще поръча официален модел от Apple и ще го инсталира на вас.

В моя случай цялата процедура отне няколко дни. С iPhone, казах сбогом в петък и поставих всички комуникационни задължения на стар Philips.

Във вторник вечерта на писмото пристигна писмо с готовност и вече в сряда сутринта взех устройството си с нова батерия вътре. Имам iPhone с около 20% такса. Решавайки да извърша зареждане на батерията, го изключих, преди да изключа устройството и се зарежда до 100%. След като бе взето решение да се разгледа работата на място, резултатите бяха удивителни.

IMG_5431

Както можете да видите на скрийншота, за ден на работа все още имам приличен размер на такса. След ремонта казах сбогом на преносимата батерия и спрях да нося с мен USB кабел навсякъде.

Ако имате подобен проблем, не забавяйте и проверявайте дали вашият iPhone е подходящ. Програмата е валидна до март 2015 г., така че няма много време. Лично аз бях доволен от резултата от работата и аз съм благодарен на Apple за възможността да смени батерията безплатно.