Как да готвя суши: важни правила и трикове

Избор на съставки

Подготовката на всяко ястие започва с избора на съставки. В суши, в допълнение към ориз и нори водорасли, често се използва:

 1. Риби: сьомга, риба тон, змиорка, скумрия, моркови.
 2. Морски дарове: скариди, раци, раци, миди, миди.
 3. Месо: пиле, бекон.
 4. Пресни зеленчуци: краставици, авокадо, сладки пиперки, зелен лук.
 5. Кремообразно сирене: по правило “Филаделфия”.
 6. Сладки бъркани яйца.

Експериментът с пълненето може да бъде безкраен. Например, за да приготвите монорелсова смес с една съставка, използвайте класически комбинации (сьомга + сирене, рак месо + авокадо + краставица) или измислете своя собствена опция – не е необходимо да ограничавате горните съставки.

Основното нещо е да се уверите в свежестта на продуктите. Това важи особено за рибите. Малкият остров Япония може да си позволи да яде сурова риба, но в нашите географски ширини заплашва хранително отравяне.

Ако все още планирате да използвате сурова риба, следвайте тези правила:

 1. Купете риба, която е била подложена на дълбоко или шоково замразяване. Смята се, че този начин на обработка убива паразитите.
 2. Изберете риба, която няма твърде много лед. Изцеждането е знак, че продуктът е бил замразен няколко пъти.
 3. Обърнете внимание на цвета на рибата. Тя трябва да бъде умерено наситена. Твърде ярка сянка показва, че рибата е била оцветена.
 4. Също така, уверете се, че очите на рибата са мокри и изпъкнали навън, а самият труп е твърд и еластичен.
 5. И вярвайте на носа си. Рибите с ум, без значение колко добре изглеждат, не трябва да се вземат.

Дори ако са изпълнени всички изисквания, суровата риба трябва да бъде подложена на минимално третиране. Или все пак изберете леко осолена във вакуумна опаковка – затова ще бъде много по-надеждна.

Подготовка на съставките

Как да готвя ориз за суши, вече казахме тук. Нека си припомним основните: е подходящ специален или кръгъл зелен ориз, който трябва да бъде ароматизиран с превръзка от ориз от оцет. На опаковката на ориз за суши, обикновено има препоръки за готвене. Придържайте се към тях, за да постигнете оптималния резултат с определен вид ориз.

Суровата риба може да се пусне няколко пъти във вряща вода и след това да се прехвърли в ледена вода. Или го разтривайте със сол (1 супена лъжица на 350 грама риба), добавете лимон и оставете да мариноват за един час. И двете възможности за лечение не гарантират пълна безопасност на продуктите. Поради това у дома е по-добре да се използва риба, която е претърпяла по-дълго солене или топлинна обработка.

Змиорката обикновено се използва като пушена или, като опция, приготвена на скара.

Скариди (свежи или прясно замразени) се поставят върху дървени шишчета и бързо се варят (4 минути) в леко солена вода.

Месото може да бъде пържено в сос Teriyaki, просто пържени или варени.

Японският омлет се подготвя просто. Две чаени лъжички кафява захар, щипка сол, черен пипер (ако е необходимо) и чаена лъжичка соев сос се добавят към двете бити яйца. На затоплен тиган с печени сладки палачинки, навити на ролки и нарязани.

Тайните на готвенето

 1. Рибите за суши трябва да са студени, като ръцете на готвача. Преди да ги подготвите, можете дори да се потопите във водата с лед.
 2. Съставките за nigiri-sushi се нарязват на тънки филийки, за maki-sushi (ролки) – плочи.
 3. За рязане трябва да използвате остър и дълъг нож. Тя, като ръцете, може да се навлажни в слабо решение на оцет оцет (2-3 супени лъжици на чаша вода), така че съставките не се придържат.
 4. За формирането на някои видове земя е необходима бамбукова подложка. Ако не е така, можете да използвате обикновена кухненска кърпа, покрита с хранителен филм.
 5. Не готвайте суши предварително или в резерв. Това ястие, което трябва да се яде веднага, тъй като периодът на съхранение е само няколко часа.

Начини на подготовка

1. Nigiri Sushi

Вземете малко ориз в ръката си и оформете малък бар от него. Поставете го на рамото без силно натоварване, така че оризът да е залепен заедно. Едно парче риба или друг пълнеж от едната страна, смажете wasabi (японски хрян), поставете ориза от тази страна и го натиснете. Ако след това сушито ще загуби някаква форма, просто коригирайте недостатъците с ръцете си.

Как да готвя суши: Nigiri-sushi
blog-wafu.com

Някои видове nigiri-sushi, например с змиорка или омлет, трябва да бъдат увити с тънка ивица от нори. В противен случай те не държат добре формата. За да се фиксира нори е възможно, като натопи връх във вода или оцет.

2. Хосомаки и футомаки

Hosomaki и futomaks са суши от цилиндрична форма (ролки) с нори навън и съответно един или няколко вида пълнежи. За тяхната подготовка е необходимо да използвате бамбукова мат.

Поставете листата на нори върху рогозката с лъскавата повърхност надолу. Направете отгоре оризовия слой. Оставете празнина от 1 см от ръба, който е най-близо до вас и на няколко сантиметра от противоположния край.

Как да готвя суши: Hosomaki и futomaki
wikihow.com

С пръста си направете малък канал в средата на оризовия слой.

Как да готвя суши: Hosomaki и futomaki
wikihow.com

Поставете пълнежа в жлеба.

Как да готвя суши: Hosomaki и futomaki
wikihow.com

Вземете най-близката страна на матката и започнете да опаковате ролката. Направете това бавно и с натиск, така че всички компоненти да са свързани. Изпразнете лентата на нори с оцет или вода и лепило върху ролката.

Как да готвя суши: Hosomaki и futomaki
wikihow.com

Нарежете суши на малки порции и се насладете.

Как да готвя суши: futomaki
wikihow.com

3. Uromaki

Uramaks се различават от предишните ролки, тъй като имат ориз навън. В други отношения принципът на подготовка е до голяма степен идентичен.

Покрийте подложката от бамбук с хранителен филм. Отгоре поставете листата на нори с лъскава страна надолу и покрийте с равномерен слой ориз (в този случай оризът може да покрие цялата повърхност на водораслите).

Как да готвя суши: Uromaki
wikihow.com

Внимателно завъртете детайла с ориз надолу, като държите мат с една ръка, а втората – ориз. Поставете себум върху водораслите.

Как да готвя суши: Uromaki
wikihow.com

Завъртете ролката с рогозка и я стиснете добре една срещу друга.

Как да готвя суши: Uromaki
wikihow.com

Уверете се, че сушито запазва формата, след това го нарязва на парчета.

Това е най-простият вариант, но не и единственият. От едната страна на нерязаната ролка можете също така да поставите тънки филийки риба, да покриете с хранителен филм, да изстискате рибата до суши и след това да я настържете. В допълнение, формираният Uramaki може да бъде поръсен със сусамово семе за декорация.

4. Тема-суши

Темаки-суши са конусовидни ролки.

Разделете листата на нори на две и нарязани с нож. За една temka тя ще отнеме половин лист.

Как да готвя суши: Суши-суши
blog.wafu.com

Поставете ориза в триъгълник, както е показано на снимката. Нагоре с пълнеж.

Как да готвя суши
blog.wafu.com

Завъртете ролката, като започнете с най-близкия празен ръб.

Как да готвя суши
blog.wafu.com

Закрепете шаблоните с няколко оризови зърна.

Как да готвя суши
blog.wafu.com

Други интересни начини да направите суши могат да бъдат намерени в тези видео уроци.

Готлираш ли суши вкъщи? Разкажете ни за вашия опит в коментарите.

Loading...