Как да криптирате валутата и какво е необходимо за това

Какво представлява криптовата валута?

Същността на минното дело (от думата “добив – добив”) е създаването на криптоним по специален алгоритъм. На компютъра се генерира уникален набор от данни (или блок), който потвърждава автентичността на платежните транзакции. Блокът се състои от хеш хедър на предишния блок, хеш от транзакции и случайно число. Веригата, съдържаща всички транзакции, се нарича блок.

За всеки открит блок е необходима награда. Различни валути, това е различно. Например, най-старата и най-скъпата крипто валута – Bitcoins (Bitcoin, BTC) – тя намалява два пъти на всеки четири години. От 2016 г. наградата е 12,5 БТК (около 32 хил. Долара), през 2020 г. ще има следващото й намаление.

Наградата за блока на етерия (Ethereum, ETH) е 5 ETH (около 1 540 долара).

Успехът на минното дело зависи от изчислителната мощност на компютъра, която е на разположение на миньора. Колкото повече, толкова по-голяма е вероятността да получите награда.

Какво ви е необходимо за минната промишленост

1. Събираме оборудване

 • Графичната карта (GPU) е модерна, а не бюджетна. И е по-добре не един, а няколко.
 • Компютър (ферма) с ефективна охладителна система, дънна платка с възможно най-голям брой слотове за инсталиране на видео карти. Процесорът може да бъде всеки, който работи стабилно. Препоръчителна RAM – от 4 GB.
 • Тъй като операционната система най-често използва Microsoft Windows 10 Pro 64-bit. Също така има OS, специално предназначена за извличане на определени валути. Например, etOS за етериума.
 • Интернет с добър пинг.

2. Определете с крипто валута

Изборът зависи от наличната видеокарта. Най-популярните крипто-валути са Ethereum, Zcash, Monero. Bitcoin и Litecoin вече не използват видеокарти: за тази цел има специализирани устройства, например ASIC (Application-Specific Integrated Circuit).

Примери за видеокарти, използвани за добив:

 • Nvidia GeForce GTX 1050 Ti / 1050, както и 1060, 1070, 1080 Ti / 1080;
 • AMD Radeon RX 470/480 и 570/580.

Тук можете да видите основните характеристики на видеокартата, да разберете скоростта на хеширане (важен индикатор за минното дело) и колко бързо да се изплатят.

Средната цена на набор за добив с пет или шест видео карти (като се има предвид рязкото им покачване на цените поради увеличеното търсене) днес е около 200 000 рубли. Към тази сума е необходимо да се добавят разходи за електроенергия (тя ще се консумира непрекъснато), включително и климатизация на помещение, а също и интернет.

3. Избираме басейн (сървър) за добив

Има няколко басейна. Основните характеристики, влияещи върху избора: пинг, сила, защита, лекота-миньор софтуерни настройки, наличието на сървъра в Русия, възможността за контрол на дължината на басейна на комисията (обикновено 1%) и Комисията с превод kriptomonet на портфейла си.

Препоръчва се във форумите на миньорите на басейна: dwarfpool.com, www2.coinmine.pl, nanopool.org, 2miners.com.

4. Избираме фондова борса или чанта, където еквивалентната крипто валута ще бъде копирана

Ето един съвет: да използвате само доказани услуги, за които трябва да изучите обратната информация.

Какво представлява “Облак”?

Това е инвестиция в закупуването или лизинга на оборудването, необходимо за извличане на крипто валута. Физически, тя няма да бъде у дома ви. Настройката, свързването и поддръжката изпълняват специално създадена услуга.

Приходите от извличането на облаци са пропорционални на закупеното или отдадено под наем оборудване.

плюсове:

 1. Вкъщи да се установи не един, но няколко ферми, най-вероятно, няма да работи, тъй като оборудването за минно се затопля много. От разстояние можете да използвате произволен брой ферми. Или можете да направите много малки инвестиции (минималните договори за някои услуги струват малко повече от един долар).
 2. Този метод се препоръчва за тези, които не са технически разбираеми: за тях ще бъде трудно да съберат и оборудват самите съоръжения. Или на тези, които не искат да похарчат за това време и да бъдат свързани с къщата или помещението, където се намира фермата.
 3. По-голяма мощност в сравнение с домашния уред.
 4. Възможност за стартиране на битката, както и за получаване на няколко крипто-валути наведнъж.

минуси:

 1. Рискът е да се превърне в измамници.
 2. Комисията, която е взета от наградата за производство (обикновено включва всички разходи, включително възможни щети на оборудването и т.н.).
 3. Рискът от хакерски атаки на сървъра, в резултат на което можете да останете без нищо.
 4. Силно сходство с финансовата пирамида. Логично, услугите с капацитет са по-изгодни да печелят сами крипто валутата, а не да ги дават на страната, макар и с комисионна. В полза на това твърдение говорете програми за препращане: за привличане на нови клиенти, много услуги на облак минни обещават награда.

Заслужава ли си да се занимавате с добива?

Пиенето cryptocurrency все още неясна, въпреки че тяхната ликвидност (по-лесно манипулиране на “истински” пари – рубли, долари и т.н.) е много висока.

Онзи ден ръководителят на VTB Андрей Костин заяви, че биконинът е “спекулативна валута”. Въпреки че представителите на централната банка вече изразиха желание да създадат национална крипто валута.

Разберете колко ще изплатите разходите за създаване на собствена ферма, е много трудно.

Това зависи от хода на крипто-валутите, нарастващата сложност на тяхното извличане, броят на миньорите, който се променя непрекъснато.

Като цяло изчисленията, направени до момента, показват, че оборудването на стойност около хиляда долара може да се изплати за шест месеца или една година. Ако инвестирате в създаването на ферми 3 000-5 000 долара, може би печалбата ще бъде 50 или повече долара на ден. Но тези данни могат драстично да се променят (особено с увеличаването на броя на измамници).

За да изчислите рентабилността на добива, можете да използвате онлайн калкулатора.

Някои експерти смятат, че минното дело може да се разглежда като възможност за получаване на малък допълнителен доход, но не като начин за бързо и сигурно обогатяване. Вземете го като колекция от златен прах, а не златни късчета.

По този начин, за риск или не, всеки решава за себе си.