Как да се определи iTunes 9006 грешка

Обикновено грешка 9006 е придружена от съобщение, че е имало проблем с изтеглянето на актуализацията за iPhone или iPad. Понякога изтеглянето просто завършва със съобщението err = 9006.

Грешка 9006 възниква поради неуспешен опит да се свържете със сървърите за актуализиране на Apple, което от своя страна е причинено от счупено изтегляне.

Най-често е виновен антивирус или защитна стена за всичко това, но понякога проблемът може да бъде свързан с интернет връзка, специален компютър, версия на iTunes или операционна система. За да коригирате грешката 9006, трябва да направите следното:

  1. Проверете мрежовата връзка и се уверете, че сте свързани с интернет.
  2. Напълно завършен iTunes.
  3. Проверете и инсталирайте актуализациите на iTunes и всички актуализации на macOS или Windows, ако има такива.
  4. Рестартирайте компютъра.
  5. За известно време деактивирайте антивирусния софтуер и защитните стени.
  6. Опитайте да свържете iOS устройството към друг USB порт.

По правило деактивирането на защитни стени и антивирусните програми на трети страни по време на актуализацията помага да се избегнат грешки. При по-сложни случаи съществува алтернатива.

Необходимо е да изтриете повредения IPSW файл и след това да го свалите ръчно в интернет и да го замените. Също така можете да опитате да не актуализирате, но да възстановите iOS устройството, като задържите клавиша Опции на Mac и Shift в Windows и след това изберете изтегления файл IPSW.

Търсене на същите фърмуерни файлове е в следните папки:

  • macOS – ~ / Библиотека / iTunes / iPhone Софтуерни актуализации
  • Windows XP – \ Documents and Settings \ username \ Данни за приложения \ Apple Computer \ iTunes \ iPhone Софтуерни актуализации
  • Windows Vista и Windows 7 – \ Users \ username \ AppData \ Roaming \ Apple Computer \ iTunes \ Актуализации на софтуер за iPhone
  • Windows 8 и Windows 10 – \ Потребители \ USERNAME \ AppData \ Roaming \ Apple Computer \ iTunes \

Ако не помогне, и то най-вероятно е проблемът, или връзката с интернет, че може да има ограничения, които не позволяват контакт със сървъра на Apple, или на компютър поради променените настройки във файла с хостове за блокиране на достъпа до сървъра за актуализиране. В този случай трябва да опитате да актуализирате, като се свържете с друга мрежа или използвате друг компютър.