Защо компютърът не може да вижда USB флаш устройство или външен твърд диск и какво да правя с него?

Защо компютърът не вижда USB устройството

Обикновено, тъй като заподозрените в този случай са смущения в софтуера, неправилни настройки на операционната система, остарели драйвери, неизправности в USB портовете на компютъра, адаптери или самите устройства.

В зависимост от причините, във всеки случай проблемът се проявява по различни начини. Случва се, че компютърът изобщо не реагира на флаш устройството или твърдия диск. В други ситуации се чува звукът за свързване на ново устройство, но иконата на устройството не се показва в изследователя. И понякога компютърът просто виси веднага след като се свърже с USB устройството.

Какво да направите, ако компютър с Windows не вижда USB флаш устройство или външен твърд диск

Първо, разберете какъв е проблемът с компютъра, адаптера (ако връзката е през кабела) или устройството. Опитайте се да свържете USB устройството през други порта. Ако това не помогне и използвате кабела, опитайте да го замените с резервен. В случай на повреда, проверете дали устройството се отваря на други компютри.

Ако устройството работи на друг компютър или не можете да го проверите

Свържете твърдия диск или USB флаш устройството към компютъра си и следвайте стъпките в ред. Ако първата не помогне, отидете на следващата и така нататък.

1. Използвайте помощната програма на Microsoft за решаване на проблеми с USB. За да направите това, изтеглете програмата от официалния уеб сайт на компанията и я стартирайте на компютъра. След това следвайте инструкциите на екрана, така че програмата ще анализира системата и ще се опита да реши проблема автоматично. В крайна сметка свържете отново устройството.

Какво да направите, ако компютърът не вижда USB флаш устройството: Използвайте помощната програма на Microsoft за решаване на проблеми с USB

2. Проверете настройките на устройството в менюто “Управление на дискове”. Първо отворете прозореца на командния ред (Windows + R клавиши), след което го въведете diskmgmt.msc и натиснете Enter. Внимателно прочетете всички системни предупреждения, за да не форматирате случайно устройството или да промените записаните данни.

Ако виждате диск без етикет за обем в менюто “Управление на дискове”, това може да е причината за проблема. След това кликнете върху диска с десния бутон и му придайте подходяща опция в контекстното меню.

Какво да направите, ако компютърът не вижда USB флаш устройство: Проверете настройките на устройството в менюто

След това рестартирайте компютъра – най-накрая желаният диск може да се покаже в изследователя.

3. Проверете настройките на хардуера в “Device Manager”. За да го отворите, въведете командния ред devmgmt.msc и натиснете Enter. Ако в мениджъра видите счупено устройство (с въпросителен знак или възклицания), актуализацията може да помогне.

Кликнете с десния бутон върху това устройство и кликнете върху “Изтриване”. В горното меню кликнете върху “Действие” → “Актуализиране на конфигурацията на хардуера”.

Какво да направите, ако компютърът не вижда твърдия диск: Проверете настройките на хардуера в

4. Инсталирайте най-новите актуализации за Windows. Без тях – особено за Windows XP – операционната система може да не разполага с необходимите корекции за работа с модерни USB устройства. Освен това няма да е излишно да актуализирате драйверите.

Ако друг компютър не вижда устройството или всички горепосочени съвети не са ви помогнали

В този случай най-вероятно проблемът е в самия диск.

Ако имате флаш устройство, а не твърд диск, можете да използвате специални инструменти за отстраняване на грешки в софтуера. Такъв софтуер обикновено може да бъде намерен на уеб сайта на производителя. Например програмата JetFlash Online Recovery е за Transcend устройства. USB Flash Drive онлайн възстановяване – за флаш дискове марка ADATA. Но имайте предвид, че в процеса на възстановяване тези помощни програми изтриват всички данни от флаш устройството.

Ако никое от гореизброените не помогна, вероятно случаят е във физическата неизправност на твърдия диск или флаш устройството. След това е по-добре да покажете устройството на специалист или да го върнете в магазина под гаранция.

Какво да направите, ако Mac не вижда USB флаш устройство или външен твърд диск

На компютрите на Apple, тестовата процедура е малко по-различна, но се приближава приблизително със същия алгоритъм. Ще предположим, че вече сте опитвали рестартирането на компютъра, изключването и свързването на USB флаш паметта, както и увереността за надеждността на връзката. Ако това не ви помогне, трябва да направите следното:

1. Проверете устройството в “Disk Utility”. Отворете вградения инструмент за работа с дискове (“Програми” → “Помощни програми” → “Disk Utility”) и проверете дали проблемът се показва там. Ако устройството все още е видимо, опитайте да го преформатирате, като натиснете бутона “Изтриване” и отново се свържете. Имайте предвид, че всички данни от флаш устройството ще бъдат безвъзвратно изтрити.

Какво да направите, ако Mac не вижда USB флаш устройството: Проверете устройството в

2. Проверете устройството в “Системна информация”. Специалната диагностична програма за Mac предоставя подробна информация за всички софтуерни и хардуерни компоненти на компютъра, включително USB устройства. Отворете менюто на Apple, след това задръжте клавиша Опции, кликнете върху “Системна информация” и отворете секцията USB в менюто, което се показва.

Какво да направите, ако Mac не вижда USB флаш устройството: Проверете устройството в

Ако има флаш устройство, проблемът е в софтуера и можете да опитате да възстановите диска, като се позовавате на препоръките на производителя. Ако няма информация за флаш устройството, това е физическа неизправност и трябва да се свържете с магазина или сервизния център, ако ремонтът има смисъл.