Защо устните крекират и какво да правят с тях

В устата има много кръвоносни съдове и нервни окончания, а кожата е тънка, няма мастни жлези и мазна облицовка. Ето защо устните са толкова чувствителни. За някои цели това е много добро, но гладко, докато нежната кожа се напука и устните се превръщат в пустинен пейзаж.

Ще разберем защо се случва това.

Защо устните крекират

студ

Когато улицата е много студена, незащитените устни веднага я усещат. Съдовете в устните се свиват и престават да подхранват повърхността на устните. И ако не се защити (не се затвори устата си и не се използва специален грим), студът влияе влагата в горните слоеве на кожата на устните. Тънката кожа, която е загубила течност, става суха и крехка.

топлина

Топлината, макар и да не стеснява кръвоносните съдове (точно обратно), но допринася за общото обезводняване на тялото. Усещането за сухота се появява на езика, в гърлото и, разбира се, на устните. Липсата на влага увеличава крехкостта на деликатната кожа, следователно пукнатините.

Навикът за облизване на устните

Заеда в ъглите на устата от навика на облизване устни

Когато слюнката изсъхне, устните губят влагата и естественото смазване, така че те пляскат повече. Ако имате навик да ближете или да хапнете устните си, вижте кога се проявява най-много. Като правило банален стрес е виновен за това.

алергия

Забелязали ли сте, че понякога ядете продукт, но всичко от него гори в устата ви? Може би това е проява на синдрома на перорална алергия, от който устните също могат да се влошат.

Опасна храна

Някои храни не причиняват алергии, но без това да разваля външния вид. Например, храни с голямо количество оцет (салати или консервирани) плодове, някои с високо съдържание на киселина (цитрусови плодове, киви), остри подправки, солени закуски и изсушава, за да раздразни кожата, което веднага покрити с мрежа от пукнатини.

Лоша козметика

Просрочена или просто некачествена козметика, разбира се, никой не е по-добре.

Но понякога дори средствата за доказани марки причиняват устните да се счупят. Освен това се появява и сухота, дори ако вземем хигиенично червило, специално направено за предотвратяване на такива проблеми. Така че, това червило просто не ви е удобно.

Пукнатините на устните се появяват поради лошия грим

Погледнете внимателно как устните се чувстват след червилото. Трябва ли да прилагате продукта три пъти на ден, в противен случай кожата се стяга от сухота? Купете още червило, което ще ви помогне. Може би ще отнеме много време за търсене.

Агресивен пилинг

Ако постоянно използвайте разяждащи ексфолианти и четки за устни по време на миенето може да увреди нежната кожа и да направи грозни пукнатини. Така че внимавайте с гладкостта.

инфекция

Най-честата инфекция, която засяга устните, е вирусът на херпес симплекс, т.нар. Студ на устните. Екзабарбациите са без проблеми, освен ако не е прикрепена бактериална инфекция.

В някои случаи устните крекират, особено в ъглите, поради гъбична инфекция – кандидозаВъзпалени или сухи устни . Това е обща млечница, която се развива в устата. Често се случва при децата.

Необходимо е да отидете на лекар, ако възпалението се произнася, устните му червени и възпалени, сухи устни не минава от само себе си или, ако има пукнатини около бяла плака.

След като лекувате инфекцията, ще има пукнатини. Освен това, какво точно трябва да лекувате в такива случаи, дерматологът ще ви каже, защото лечението зависи от това при вас за инфекция.

Откъде идват вицове в ъглите на устата?

Пукнатини в ъглите на устните, така наречените perleches – най-подъл, защото много боли, не позволявайте да отвори уста и не премине.

Основните причини за появата им са същите като при обичайната сухота на устните, но има и допълнителни фактори.

 1. Хронични заболявания. Например, захарен диабет или кожно заболяване.
 2. Липса на витамини А или В2, вероятно – липса на желязо. Но това е състояние, което се случва само при небалансирана диета. Така че отидете за здравословна диета и пълна диета, така че да не страдат от кожни проблеми. За да разберете дали имате достатъчно желязо, дайте обичайния кръвен тест.
 3. Влажност. Ако ъглите на устните винаги са намокрени от слюнката, може да бъде виновна грешката. Консултирайте се със зъболекар. Вероятно ще се оправи.

Как да излекуваме ухапаните устни у дома

Когато устните вече са износени и станат груби, трябва да положат усилия, за да направят неприятните симптоми да изчезнат.

Първо, не можете да хапнете устните си или да разкъсате твърди кожни люспи, дори ако наистина искате. Така че ние само рани кожата повече и удължаване на пилинг.

На второ място, хидратирайте устните си със специални балсами или червила. По-добре да не купуват пари в буркани, а не да се докосне до тях с пръсти, и не се прилага по отношение на устните с балсам и пакет от повече микроби.

Не купувайте пари в буркани, за да предотвратите натрупването на микроби

Трето, опитайте естествени и максимално прости средства на базата на восък, вазелин. Колкото повече примеси в състава, толкова по-голяма е вероятността този балсам да не ви харесва.

Какво друго да сложиш на пукнати устни

Ако сте отчаяни да намерите в магазините същия балсам за устни, който ще ви помогне, използвайте прости средства.

Нормално натурален пчелен мед – един добър овлажнител. Приложете го по-добре преди лягане, за да не се поддават на изкушението да оближе сладките устните.

Ако медът е алергичен, опитайте какао, кокос, бадем, морски зърнастец, куче роза, масло от невен. Те задържат влагата, омекотяват кожата и помагат на пукнатините да се лекуват по-бързо.

Какво да направите, за да предпазите устните си от напукване

Основната превенция е проста:

 1. Пийте веднага щом почувствате сухота в устата си.
 2. Използвайте овлажнители в стаите.
 3. Защитете устните от слънце с крем с UV филтър или същото червило.
 4. Защитете устните от замръзване с хигиенично мазно червило или вазелинСчупени устни .
 5. През зимата и есента покрийте устата си с шал от сняг, дъжд и вятър.
 6. Използвайте само висококачествена козметика.
 7. Не се притеснявайте с дразнещи храни.
 8. Научете се да останете спокойни и да не сте нервни.
Loading...