7 érdekes tény a pénzről

– 1 –

Az “érme” szó ránk jött az ókori Rómából. Juno római istennője volt a Coin címe, amely latinul “figyelmeztető” vagy “tanácsadó”. Az istennő templomához közel álltak a műhelyek, ahol fém pénzeket vetettek. Ezeknek a műhelyeknek a termékeit érméknek hívták, és angolul ebből a szóból származik a pénz – pénz általános neve.

A pénz története: érmékSingkham / Shutterstock.com

– 2 –

Annak ellenére, hogy az ókori Görögországban volt Államok „normális” pénzt Sparta szándékosan felhasznált pénz nehézkes és kivitelezhetetlen vasrács. Ez azért történt, hogy a spártaiak nem törekedtek a jólét és kevesebb lopás és így kenőpénzt.

– 3 –

A dollár világhírű jele ($) létezett az amerikai valuta és általában az Egyesült Államok megjelenése előtt. Kezdetben arra használták, hogy Mexikói pesókat említsenek, amelyeket az Egyesült Államokban széles körben terjesztettek, mielőtt saját érméiket vetették. A kor dokumentációjának tanulmányozása azt mutatta, hogy a jel a P és a S betű egyesítésével jött létre, a Pó rövidítésében.

– 4 –

A világ legnehezebb érme a Perth (Ausztrália) pénzverde által készített aranyérme. A súlya pontosan 1 tonna. A 999-es teszt aranyból készült, 80 cm átmérőjű és 12 cm vastagságú, az óriás névleges értéke 1 millió dollár, de a szakértők szerint az aranyrúd eladó körülbelül 55 millióra.

– 5 –

Isaac Newton neve sokunknak kapcsolódó mitikus alma és egyetemes tömegvonzás törvénye. Azonban az emberiség hálás a nagy tudós, nem csak ezt. Kevesen tudják, hogy ő volt az, mint vezetője a brit Királyi Pénzverde, az érme jött hullámok a széleit érméket. Ez nagyban akadályozta a hamis varrással, és ez volt a valódi probléma azokban a napokban, amikor az érméket nemesfémből készült.

– 6 –

Általában a pénz csak annyit jelent, hogy mekkora a névértékük. Ez azonban nem vonatkozik a körforgalomra, az ajándéktárgyakra és a gyűjteményekre. Eddig a legdrágább érme az úgynevezett dollár “Loose Hair”, amelyet az Amerikai Egyesült Államokban 1794-ben vívtak. Egy árverésen értékesítették 7 850 000 dollárt.

– 7 –

A papír pénz, a neve ellenére, nem nyomtatott papírra. Különlegesen kialakított kopásálló anyagból készülnek, amely pamutból és vászonból áll. Ezenkívül sok országban kísérleteznek a bankjegyekkel kapcsolatos új anyagokkal, amelyek tovább növelik erejüket. Tehát Ausztráliából, Kínából, Brazíliából, Észak-Írországból, Romániából és néhány más országból származó pénz már speciális vékony műanyagból készült.

Egyéb érdekes tényeket a körülöttünk lévő világról itt találhat.