Hogyan kell tanítani egy gyermeket az olvasás gyors olvasásához és megértéséhez?

Ami a gyermek sebességét olvasja

A gyors leolvasás fontos képesség, amelynek mestere lehetővé teszi, hogy a gyerek sikeres legyen az iskolában. A tanítás kb. Hét év lehet, pontosabban, attól a korból, amikor a baba legalább 30 szó / perc sebességgel leolvasható.

Az ötödik évfolyamtól kezdve a hallgatónak szokatlanul nagy mennyiségű információt kell feldolgoznia. A legtöbb tantárgy, például a történelem, a természettörténet, az irodalom és így tovább, gyors beolvást, memorizálást és a kapott információk további felidézését igényli. Ezért ez a képesség egyszerűen szükséges minden olyan diák számára, aki folytatni fogja az intellektuális munkát.

Hogyan tanulhatok gyorsan olvasni?

Bármely összetett készség, amely a sebesség-olvasás, számos kisebb al-képességet tartalmaz. A gyermek számára, hogy megtanulja gyorsabban olvasni, meg kell tanulnia őket.

Az önkéntes figyelem fejlesztése

Az olvasási folyamat egyik fontos eleme a gyermek képes arra, hogy sokáig koncentrálja a figyelmét. Ezt a képességet egyszerű gyakorlatokkal, például labirintussal lehet kiképezni. A gyermeknek csak a kinézetre van szüksége, hogy megtalálja a kiutat.

Hogyan kell tanítani egy gyermeket az olvasás gyors olvasásához és megértéséhez?

A nézetmező bővítése

A gyermek egyszerre több szót is észlelhet és olvashat, mivel az olvasási folyamat képeken alapul.

Például, a “Masha sült zabkása” kifejezés szekvenciális elolvasásával, a gyermeknek először egy lányt ábrázol a fejében. Aztán elképzeli, hogy mit eszik, és utána eszik zabkását. E kép következetes összetétele sokáig tart.

A másik dolog az, ha a gyermek egyszerre három szót lát. A fejben azonnal megjelenik egy lány képe, aki kenyeret eszik. Ez azonnal megtörténik, és jelentősen felgyorsítja az olvasási folyamatot.

Annak érdekében, hogy a gyermek egyszerre 2-3 szóval találkozhasson és észleljen, meg kell nyitnia látómezőjét. Van egy egyszerű gyakorlat, amely lehetővé teszi, hogy ezt megtehesse. Ezt “ék alakú asztaloknak” hívják. A gyermeknek a központi oszlopra kell koncentrálnia, és lassan le kell néznie, miközben hangosan kimondja az oldalszámokat. A cél az, hogy a legalsó részre menjen, és egyidejűleg a központi oszlop jobb és bal oldalán található számokat.

Hogyan kell tanítani egy gyermeket az olvasás gyors olvasásához és megértéséhez?
Csökkentse a kiejtést

A szöveg kiejtése jelentősen lassítja az olvasási folyamatot, és hátrányosan befolyásolja a megértést és a memorizálást. Ennek elkerülése érdekében a gyermeknek szorosan tömörítenie kell az ajkát, és el kell harapnia a nyelvét olvasás közben. Így lehet elkerülni az artikulációt – a szöveg értelmezésének folyamata az olvasás során.

Távolítsa el a szemmozgásokat

A gyermek gyakran olvas a szöveg már olvasott részeként olvasás közben, újra olvassa a bekezdés teljes bekezdését. Egy ilyen eljárás egyrészt a negatív hatást gyakorol a szövegértés, másrészt csökkenti a olvasási sebesség annak a ténynek köszönhető, hogy a gyermek, hogy olvassa újra ugyanazt a dolgot többször is.

A probléma megoldása egyszerű: a gyermeknek az olvasás során egy vonal mentén kell ujját töltenie. És ha elég gyorsan csinálja, akkor az olvasási sebesség minden bizonnyal növekedni fog, és a megértés minőségének elvesztése nélkül.

Képes kiemelni a szöveg legfontosabb dolgát

Az egyik legfontosabb készség az, hogy kiemeljük a szöveg legfontosabb elemét. Számos edzés rögzíti. Például megadja a gyermeknek egy szövegkiemelőt (jelzőt), kérje meg tőle, hogy jelölje meg a fontos pontokat a szövegben, és csak 10 szóban írja le. A gyermek gondosan kiválasztja a szavakat, hogy illeszkedjen a szöveg teljes jelentésébe.


Ha segít a gyermek tanulni legalább néhány technikát, pozitív eredmények formájában megnövekedett olvasási sebességet, és ennek megfelelően, és a megnövekedett teljesítmény nem mindig várt. Siker a tanításban és a gyermekeidben!