GPD Win áttekintése – a legkisebb játékos laptop Windows alatt

A GPD cég ismert a kézi játékkonzolokról, amelyek bármely mobiltelefon-áruházban megvásárolhatók. A közelmúltban a legfontosabb platform az Android operációs rendszer volt, de a fejlesztők úgy döntöttek, hogy nem állnak meg ott.

Volt tehát egy GPD Win tömeggyártó projekt – egy hordozható eszköz QWERTY billentyűzettel és beépített játékmappával, amelyet az Intel processzor alapján fejlesztettek ki. A Windows 10 operációs rendszert kezeli és a Nintendo konzolok formátumában hajtja végre.

A készülék 2016-ban a Kickstarter egyik legnépszerűbb projektévé vált, és megígérte, hogy minden hordozható eszközt cserél.

Műszaki adatok

kijelző 5,5 hüvelykes IPS-kijelző, felbontása 1 280 × 720, 10 pontos érintőképernyő
feldolgozó Intel Atom X7 Z8750 (4 mag, 1,6-2,6 GHz)
Videokártya Intel HD Graphics 405
Operatív memória 4 GB
Felhasználói memória 64 GB + microSD slot 256 GB-os kártyák támogatásával
billentyűzet QWERTY (67 fő gomb és 10 kiegészítő kulcs), hangerőszabályzó gombok, bekapcsológomb
gamepad Két analóg bot; A, B, X, Y; L1 és L2, R1 és R2, további L3 és R3; Indítás és kiválasztás
Vezetékes interfészek USB 3.0, USB C típusú, mini HDMI, 3,5 mm-es jack a fejhallgatóhoz
Vezeték nélküli interfészek Kétsávos Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac, Bluetooth 4.1
Operációs rendszer Windows 10 (frissíthető)
akkumulátor Javítva, 6 700 mAh
méretek 155 × 96 × 20 mm
súly 365 gramm

tervezés

Amint az a jellemzőkből is látható, a készüléket széles körben használják: a processzor hagyományos architektúrája lehetővé teszi számos alkalmazási területen történő felhasználását. A fejlesztőknek meg kellett próbálniuk a lehető legegyszerűbben megvalósítani a rendelkezésre álló funkciókat.

A GPD Win valamivel nagyobb, mint egy hagyományos okostelefon diagonálisan, de hatalmas vastagsággal – ugyanakkor kommunikátorok (köztük a Win SE) és az UMPC is nézett.

A zsebében van elhelyezve, de 365 g-ot kellően késleltetni. És ez annak ellenére, hogy csak a felső fedél fémből készült. A fő test műanyagból készült.

A hurkok meglehetősen gyengék, különösen akkor, ha a készüléket legfeljebb 180 fokban nyitják meg, de hosszú teszt mutatta megbízhatóságát. A modult kvalitatív módon gyűjtik össze: nincs squeaks, nincs visszaszorítás.

Az összes fémes házból a fejlesztők elutasították a magas hőelvezetést, és számos szellőzőnyílás nem segítette: a GPD Win-t aktív hűtőrendszerrel kellett felszerelni.

A szellőztetés háromirányú kapcsolója gyorsítja a fejlesztőket az alsó felületre. Lehetővé teszi, hogy kikapcsolja a hűtést, vagy válasszon az átlagos és maximális forgási sebesség között. Középtelen sebességnél a rendszer nagyon csendesen működik, de nagy sebességnél a beépített hangszóró maximális hangerején is jól hallható.

A hangszóró a jobb oldalon található. Nem a legjobb helyen, hanem a bal oldalon, az alsó felületen és a hátsó végnél a szellőzőnyílások és perifériák vannak.

Billentyűzet blokk

A GPD Win méretei arra késztették a fejlesztőket, hogy hagyják abba a szokásos billentyűzetet és az érintőpadot. Van két darabból álló QWERTY-billentyűzet Nokia E72 stílusban teljes csere játékpad: két analóg stick, 4-utas joystick, négy gomb (A, B, X, Y) és két pár clickers (L1, L2, R1, R2).

A billentyűzet fő funkciója egy kiegészítő: belépési jelszó beírása. A kulcsok konvexek, de szorosan egymáshoz közel helyezkednek el, a nagy ujjak tulajdonosainak keménynek kell lenniük. A vakkészletet teljesen el kell felejteni: az elrendezés nem szabványos. Nincs lokalizáció, és nem feltételezhető, de a lézeres gravírozás mindig segít. Másrészről, a kód írása vagy a parancssor használatával végzett munka nem akadályozza meg a cirill ábécé futását.

A kiegészítő egység szabványos billentyűket tartalmaz kompakt szettekhez és egy tápfeszültséggombhoz (lapos, a véletlen lenyomás elkerülése érdekében).

Játék manipulátor

Játék manipulátorok használják a minőségi töltelék a japán cég Omron. Mivel a gamepad GPD Win nagyon kényelmes: magas érzékenység, könnyű sajtolás, az elemek helyes elrendezése.

A botok között van az üzemmódkapcsoló.

  1. Közvetlen bemenet régi manipulátorok emulálására.
  2. Egér emuláció. Ebben a módban a bal oldali egér mozgatja a kurzort, a jobb oldali görgetésért felelős, és az L és R billentyűket egérgombként használják.
  3. Az Xbox gamepad klasszikus elrendezéssel és teljes mértékben kompatibilis a modern alkalmazásokkal.

Két hasonló működési mód létezése a szoftver-kompatibilitással magyarázható. A régi és modern játékok gamepadjaihoz különböző illesztőprogramokat használnak. A kapcsoló eltávolítja a kompatibilitási problémákat a hardver szintjén, így a GPD képes együttműködni mind a játékipar innovációival, mind a NES emulátorokkal.

kijelző

A GPD Win 5,5 hüvelykes IPS-mátrix HD felbontással (1 280 × 720) van felszerelve. A képernyő nagyon jó: a színvisszaadás helyes, a visszajelzések sarkai tökéletesek, az egyértelműség elegendő, és a zászlóshajó okostelefonok irigyelnek.

Az érintőképernyőt Gorilla Glass 3 üveg borítja, hogy megvédje a karcolásoktól. Az érzékenység nagyon jó, így néha sokkal könnyebb az ujját megpördíteni, mint a manipulátorokat használni.

Hardverplatform

Amikor a processzor fejlesztők GPD Win használt Intel Atom x7-8700 (Cherry Trail) és annak változata x7-8750 fokozott akár 2,6 GHz-es frekvenciát Turbo Boost üzemmód (alap frekvencia – 1.6 GHz). Az integrált videó mag az Intel HD 405, 16 shader blokk és a frekvencia 200-600 MHz.

Ezenkívül a készülék 4 GB RAM-mal és 64 GB állandó merevlemez-meghajtóval rendelkezik. Növelheti a hangerőt a microSD slot, ami támogatja a 256 GB-os memóriakártyák használatát.

Perifériás kommunikáció

A modul modern interfészekből áll. A vezeték nélküli kommunikációs módokat kétsávos Wi-Fi (a / b / g / n / ac) és Bluetooth 4.1.

A kapcsolat problémái nem, az előtag tökéletesen működik minden vezeték nélküli perifériával: az útválasztóról a fejhallgatókra és a vezeték nélküli joystickokra.

Bár nincs SIM-kártyahely, mint egy fényképezőgép, az eszköz mikrofonnal van felszerelve és hang kommunikációval működik (például a Skype használatával).

A beépített mini jack 4 érintkezővel rendelkezik, így vezetékes fülhallgatót csatlakoztathat a GPD Win-hoz. A fizikai csatlakozáshoz USB 3.0, USB-C (beleértve a töltést is) és mini-HDMI-C (a hagyományosabb adaptert a készlet nem tartalmazza).

Autonóm munka

A készüléket 5 V / 2,5 A-os csomag USB-C kimenettel töltik fel. Teljesen 6 700 mAh-s akkumulátor 4 órán belül feltöltődik.

Az energiatartalék 4-5 órányi aktív lejátszást és legfeljebb 8 órányi videofelvételt tart önálló üzemmódban minimális fényerő mellett. A jó eredmények jó eredményt mutatnak a processzor gyászossága miatt.

szoftver

A GPD Win a legelterjedtebb Windows 10 alatt fut, ami bizonyos előnyökkel jár, mint más hordozható játékplatformokkal, mint például a Nintendo és a PSP Vita.

Ennek köszönhetően bármilyen szoftver használható a GPD Win-n: a Microsoft Office-ról az AutoCAD-re. Természetesen a képernyő átlója és a billentyűzet súlyosan korlátozza az eszköz lehetőségeit. De még akkor sem zavarják a modul használatát a kódok írásához, a távoli kiszolgálókkal való munkához vagy a hálózati eszközök konfigurálásához. Ezekben az alkalmazásokban a Win helyettesítheti a netbookot.

Mint játékplatform, a GPD Win teljesítménye elégséges a legtöbb játékhoz néhány évvel ezelőtt. Az új játékiparban, mint például a Doom vagy a “The Witcher 3”, el kell felejteni. De a kis régi játékokat tökéletesen működik: Half-Life 2 a legmagasabb fokozaton stabilitását mutatja 30-80 képkocka másodpercenként (fps), S.T.A.L.K.E.R. és TES 4: Oblivion – 50, Doom 3, Left For Dead Dead Space és Bioshock 2 – nem kevesebb, mint 30 olyan stratégiák, mint a Heroes of Might and Magic 5 és még dinamikus NFC Carbon működnek 30-50 fps.

A fejlesztők aggodalmukat fejezték ki a konzol minden összetevőjével kapcsolatos minőségi meghajtókkal kapcsolatban. Ez kiváló teljesítményt nyújt a népszerű DosBox és Dolphin emulátorok számára.

megállapítások

A GPD egy érdekes rést kapott, és az értékesítés sikeres kezdete lehetővé tette a vállalat számára, hogy egy még eredeti, Pocket nevű eszközt indítson el. A készülék 355 dolláros költség ellenére megtalálta a vevőt.

A GPD Win nyereményei:

  • az eredeti formanyomtató;
  • kényelmes kezelés;
  • kiegyensúlyozott jellemzők;
  • a játékok és egyéb programok széles választéka;
  • minőségi szoftver.

Hátrányok GPD Win:

  • átlagos autonómia;
  • nincs lokalizált billentyűzet.

A versenytársakkal ellentétben a GPD Win nemcsak a hordozható játékkonzol szerepét képes elvégezni, hanem “netbookként” is “keresni”. A teljesítmény elegendő egy külső monitor csatlakoztatásához (legfeljebb 4 K felbontással) – egy kényelmes működő számítógépet szabadít fel. És mivel a Win előtagja sokkal érdekesebb, mint a Nintendo eszközök, a végtelen számú támogatott játék miatt.