Hogyan válasszuk ki a zseblámpát: gyakorlati útmutató

Egy elítélt személy úgy gondolja, hogy nincs semmi bonyolult a zseblámpa kiválasztásában. Valóban, mi a választás? Izzó, akkumulátor és ház.

A valóságban azonban nem minden egyszerű. Az izzók helyett a modern fénykibocsátó diódákat már régóta használják, a különféle elemek és akkumulátorok pedig a fejét forgathatják, és a modern lámpákban használt technológiák és anyagok közvetlenül a külső térből mozogtak. Ezért a megfelelő eszköz kiválasztásakor figyelembe kell venni számos különböző tényezőt és jellemzőt.

A vásárlás célja

Először is el kell dönteni, hogy a zseblámpának miként kell működnie. Talán csak a sötét bejáratnál kell megvilágítania magát. Ezután a modellnek rendkívül kompakt és gazdaságosnak kell lennie.

Sokkal inkább számít, ha természetesen vagy egy kerékpáron esti lovagolni akarsz. Az első esetben a fejmodell a legalkalmasabb, ami a kezét szabadon hagyja. A kerékpárosoknak figyelniük kell egy erős gerenda, vészvillogók és a kormánykerékhez való csatlakozás lehetőségére is.

Minden egyes lámpát különleges helyzetekben való használatra terveztek, ezért vásárlás előtt meg kell fontolnia. Például a népszerű Convoy C8 lámpa nem túl kompakt méretű, így alig alkalmas a napi viselésre.

hogyan válasszunk egy zseblámpát: a Convoy C8

De ez a modell tartós alumínium testet tartalmaz, nedvességvédelemmel. A zseblámpa egy erős, keskeny sugárral rendelkezik, amely akár 200 méteres távolságig is ragyoghat. Ezért a Convoy C8 ideális a természetben, házban vagy bármilyen olyan helyzetben, ahol nagyon távoli tárgyakat kell megvilágítani.

hogyan válasszuk ki a zseblámpát: Convoy C8: gerenda

A lámpában számos fényerő-mód van. Ezenkívül létezik egy SOS jelzési mód, amely rendkívül hasznos lehet.

Alapvető paraméterek

A cél meghatározása után folytassa a technikai jellemzők alapos elemzését. By the way, nem kevés. Ahhoz, hogy megértsük néhányat, meg kell frissítenünk a fizika tanfolyamának ismeretét.

A jellemzők rövid felsorolása:

  • A fényerő meghatározza a kimenő fény mennyiségét.
  • A fényáram intenzitása jelzi, mennyire hatékony a fényerő. Az optikai rendszer minőségét jellemzi: LED, reflektor, fókuszáló rendszer, elektronikus vezérlő áramkör.
  • A távolság méterben van mérve, és rögzíti azt a távolságot, amelyen a megvilágítást 0,25 lux értéken tartják.
  • Az üzemidőt az a időintervallum határozza meg, amely alatt a fényerő legfeljebb 10% -os értékről esik le.
  • A külső körülmények elleni védelmet az IEC 60529 nemzetközi szabvány határozza meg, és alfanumerikus kóddal van ellátva. A védelmi szintekkel kapcsolatos további információk ebben a cikkben találhatók.

Mit keresel először?

Először is érdekelnünk kell az eszköz fényerejét, amelyre más paraméterek is függenek. Azonban figyelembe kell venni, hogy a különböző gyártók különböző módszereket használhatnak a lámpák fényáramának meghatározására. Néhányan mérik a fényáramot közvetlenül a lámpából vagy diódából, anélkül, hogy figyelembe vesszük az optika veszteségét, ami lehetővé teszi, hogy némileg felfújt értékeket kapjon.

Más gyártók a lámpa kimenetén a fényáramot jelzik, figyelembe véve a reflektoron, az üvegen vagy a lencséken bekövetkező veszteségeket. Ez a mérési módszer objektívebb, de a kimeneti számok kevesebbek, mint az első esetben.

A rendezés érdekében 2009-ben egy speciális ANSI / NEMA FL-1 szabványt fogadtak el, amely lehetővé teszi az eszközparaméterek megbízhatóbb összehasonlítását. A legtöbb népszerű LED-es elemlámpa most használja.

hogyan válasszunk egy zseblámpát: a JETBeam E10R

Jó példa erre a JETBeam E10R zseblámpa. A miniatűr mérete lehetővé teszi, hogy szabadon viselje a zsebében, pénztárcájában vagy akár a pénztárcájában. Ugyanakkor a fénysugár fényereje 650 lumen, ami városi körülmények között több mint elegendő.

hogyan válasszunk egy zseblámpát: JETBeam E10R: gerenda

Az öt üzemmód JETBeam E10R jelenléte jelentősen bővíti alkalmazásának hatókörét. Tehát a minimális szint lehetővé teszi, hogy egyszerűen csak néhány métert világítson előtted. De a maximális fényerő-módban a gerendely eléri a szemet, hogy védelmet nyújtson a támadás ellen.

hogyan válasszunk egy zseblámpát: JETBeam E10R: nézet

Az eloxált lámpatest megbízhatóan védett a vízbevezetésektől, és túlélheti a legfeljebb egy méter magas magasságot. A beépített mikroUSB-töltés jelenléte az AA méretű akkumulátor számára lehetővé teszi, hogy ne aggódjon az elemek vásárlásától.

Tápellátás

A modern lámpákban különféle elemek és akkumulátorok használhatók energiaforrásként. A teljesítmény típusa függ a sugár fényességétől, az üzemidőtől és az eszköz végső költségétől, ezért ezt a kérdést komolyan kell kezelni.

Ha a zseblámpa időről időre szüksége van, akkor rendszeresen AA vagy AAA elemeket használhat. Ezek olcsóak és minden kiskereskedelmi üzletben kerülnek értékesítésre.

Az akkumulátorok ára sokkal magasabb, ráadásul különleges akkumulátort kell vigyázni. Azonban ezek a beruházások gyorsan meg fognak fizetni, ha rendszeresen használják a lámpát.

A jó LED-es elemlámpákban leggyakrabban 18650 elemet használnak, amelyek megbízhatóságuk, biztonságuk és hosszú élettartamuk miatt népszerűek. Ezek az elemek nagy energiasűrűséget biztosítanak, kiválóak a nagy kisülési áramok kezelésében, és széles hőmérsékleti tartományon belül működhetnek.

hogyan válasszunk egy zseblámpát: EagleEye X2R

A hasonló elemű elemlámpa tipikus példája az EagleEye X2R. A közepes méretű, szilárd alumínium tokban gyémánt alakú bemélyedés található, melynek köszönhetően biztonságosan a tenyerében található. A készülék IP65 por és víz ellen védett.

hogyan válasszunk egy zseblámpát: EagleEye X2R: gerenda

Az EagleEye X2R 100 mm-es fénnyel semleges fehér fényt sugároz. Három fényerő-mód van, a köztük lévő kapcsoló a végén található gomb segítségével történik.

hogyan válasszunk egy zseblámpát: EagleEye X2R: töltés

A zseblámpa egyetlen 18650-es akkumulátort használ, az EagleEye X2R fő jellemzője a beépített töltő jelenléte. Az esetre egy sűrű csatlakozódugóval ellátott microUSB csatlakozó található, mellette pedig egy színes töltésjelző. A zseblámpa tulajdonosai külön töltőt takaríthatnak meg, és tölthetik fel újra az akkumulátort a lámpában.

Loading...