5 Strugatsky-veljesten kirjoja, jotka ovat lukemisen arvoisia kaikille

Muutama vuosi sitten Strugatsky-veljen kirjat julkaistiin jo sähköisessä muodossa ja vapaasti jakautuivat RuNetiin. Sitten kirjailijoiden perilliset sulkivat kirjaston protestina piratismia vastaan. Ja nyt he muuttivat mielensä ja palauttivat tekstin vapaaseen pääsyyn virallisilla verkkosivuilla.

Arkady ja Boris Strugatsky, tai ABS, kirjoittivat erinomaisen yhteiskuntatieteellistä fiktiota – rehellistä, suoraviivaista. Niiden teoksia on pitkään analysoitu lainauksiksi. Kun olet lukenut ABS: n, voit pudota sohvalle teatterisesti, huutaen: “Noble Don iskee kantapäässä!”

Lyhenne ABS aloitti perinteen leikkausten tekemiseen jokaiselle scifi-kirjoittajalle. Niinpä PNC – “Maanantai alkaa lauantaina”, TBB – “On vaikea olla jumala”.

Monet kirjalliset kriitikot ja vain innokkaat ihmiset neuvovat lukemaan Strugatskyn kronologisessa järjestyksessä. Lifehacker suosittelee aloitta- malla mistä tahansa tässä luettelossa olevasta kirjasta.

1 ja 2. NIICHAVOn kierros

ostaa“target =” _ blank “rel =” nofollow noopener “> kirjat veljekset tukkeutuu: sykli Nichichovo

 • Fantasia, satiiri.
 • Julkaisuvuosi: 1965-1967.
 • Paikka ja toiminta-aika: Venäjä, 1900-luku.
 • Lukijan ikä: kaikki.

Sorcerin ja sorvin tutkimuslaitoksen henkilökunnan arjessa on vain yksi haitta: se koostuu vain kahdesta kirjasta. Mutta heidän kanssaan monet ihmiset löytävät Strugatskyn.

Suosittelemme myös, että aloitat keuhkojen kanssa – tarinasta “Maanantai alkaa lauantaina” ja “Kolmannen tarinan”. Tieteellinen fiktio voi olla satiirista. Ja tutkijoiden arki on kiehtovaa (vaikka loppujen lopuksi heidän on taisteltava tiedettä, mutta byrokratiaa vastaan).

Lue “Maanantai alkaa lauantaina” →

Lue “Kolmannen tarinan” →

3. On vaikea olla jumala

 • Yhteiskuntatieteellinen fiktio.
 • Paikka ja toiminta-aika: Maapallon ulkopuolella, kaukaisessa tulevaisuudessa.
 • Julkaisuvuosi: 1964.
 • Lukijan ikä: kaikki.

Ei ole naurettavaa. Tarina “On vaikeaa olla jumala” pidetään yhtenä Strugatskyn ikonimäisimmistä teoksista – sosiaalisen tieteiskirjallisuuden erittäin toteutusmuodosta. Kuvittele etäinen planeetta, joka on juuttunut keskiajalla. Nyt lähetä tälle planeetalle historioitsijoille aikamme ja ajattele, miten he auttavat tätä yhteiskuntaa saavuttamaan kirkas tulevaisuus.

Kuvittele, että olette tehokkain planeetalla ja selviävät, kun koko maailma romahtaa. Mutta kaikesta voimastasi, voimasta ja tiedosta huolimatta et ole saanut pelastaa kaikki. Jopa kaikkein rakkaimmat. Mitä vallitsisi sinussa – ihminen tai sosiaalinen?

… me tiedämme ja ymmärrämme miehiä (…), mutta kukaan meistä ei uskalla sanoa, että hän tuntee ja ymmärtää naisia. Ja lapset, jos se tulee siihen! Loppujen lopuksi lapset – tämä on varmasti kolmas erityinen älykkäämpi olento, joka elää maapallolla.

Boris Strugatsky

Muuten tämä on yksi harvoista kirjoista Strugatskesta, jolla on johtava naarasmerkki – harvinaisuus kirjoille ABS.

Lue “On vaikeaa olla jumala” →

4. Picnic sivussa

 • Seikkailu fantasia.
 • Julkaisuvuosi: 1972.
 • Paikka ja toiminta-aika: Maa, 2000-luku.
 • Lukijan ikä: kaikki.

Raskas, synkkä, pessimistinen kirja. Näyttämö on Maa kun ulkomaalaisten hyökkäys. Ihmiset elävät elämää, jossa päivittäin kuolettava vaara törmää niiden päälle, mutta jokainen on jo niin tottunut hyväksymään hänet rutiiniksi.

Entä jos ulkomaalaiset eivät ole ystävällisiä humanoideja ja jättiläisiä torakoita, jotka haluavat tuhota Orionin vyön? Mitä jos paikkakunnallasi on epänormaaleja alueita, joihin kaikki ovat repeytyneet? Se on vaarallista. Se on pelottavaa. Tappava. Mutta voit tuntea elävää vain välttäen kuolemaa.

Kaikki on oikein: ihmiset tarvitsevat rahaa koskaan ajattelemaan niitä.

“Picnic tiellä”

Tämän tarinan mukaan Andrei Tarkovsky tuotti elokuvan “Stalker”. Sitä perustaneet kehittäjät julkaisivat myöhemmin sarjan videopelejä S.T.A.L.K.E.R. Ja nyt amerikkalaiset elokuvateollisuuden edustajat tekevät tarinaan perustuvan sarjan.

Kirja ei ylitä 180 sivua. Lue se ennen sarjan julkaisemista ymmärtämään, mikä lahti erottaa nykyaikaiset kaupalliset hankkeet kokonaan muusta kuin kaupallisesta Strugatskista.

luettu “Picnic on tien varrella” →

5. tuomittu kaupunki

 • Yhteiskuntatieteellinen fiktio.
 • Paikka ja toiminta-aika: toinen maailma, määrittelemätön aika.
 • Julkaisuvuosi: 1989.
 • Lukijan ikä: aikuisille.

Se on tuomittu, ei tuomittu. ABS kutsui romaani Nicholas Roerichin maalauksen kunniaksi, joka iski heidät “sen synkän kauneuden ja toivottomuuden tunteen vuoksi, joka siitä tuli”.

roerich-museum.org

Hyväksyt kokeilun ja mene keinotekoisesti luotuun maailmaan. Tällä kertaa tulokas olet sinä. Teidän ympärillänne on Babylon, täynnä samoja ihmisiä, joilla on huonoja, tietoisia ja piilotettuja motiiveja. Maailma muistuttaa mäyräkoiraa, jossa silloin tällöin suuri mies pudottaa sauvansa liikkeelle. Mitä tapahtuu, kun kokeilu pääsee käsiksi? Ja jos tämä ei ole ensimmäinen kokeilu?

Strugatsky veljet ovat erittäin hyviä yhdistelemällä monimutkaisia ​​sosiaalipsykologisia motiiveja ja dynaamista toimintaa yhdessä työssä. Siksi he ovat yhtä mielenkiintoisia lukemaan, ja koululaiset ja sosiaalipsykologian professori. Mutta jos haluat ymmärtää, mitä kirja todella on, kasvaa. Ja sitten tartu “Doom kaupungin”.

Lue “Doom kaupungin” →

Loading...