7 nykyaikaista venäläistä kirjoittajaa, joihin kannattaa kiinnittää huomiota

1. Lyudmila Ulitskaya

Lyudmila Ulitskaya

Geenitekijä koulutuksen ja kirjailijan mukaan. Tein paljon teatterissa, kirjoitin skriptejä. Kirjallisuus tuli myöhään: ensimmäinen kirja julkaistiin vuonna 1993, jolloin hän oli 50-vuotias. Olen onnistunut keräämään useita palkintoja: ranskalainen Medici-palkinto, italialainen palkinto Giuseppe Acherby, venäläinen Booker ja Big Book. Hänen teoksensa on käännetty yli 30 kielelle.

Ulitskaya pidetään menestyneimpänä ja luettavana venäläisenä kirjailijana. Hänen romaaniensa sankarit ovat useimmiten naisia, jotka perustuvat juoniin – rakkaussuhteisiin. Jotkut arvostelijat pitävät hänen tekonsa synkkänä, koska he tutkivat kaikessa elämän ja kuoleman teemoja, ihmisen kohtaloa.

Mitä lukea: “Medea ja hänen lapsensa”, “Kukotskin tapaus”, “Daniel Stein, kääntäjä”, “Jacobin tikapuita”.

2. Lyudmila Petrushevskaya

Lyudmila Petrushevskaya

Kirjailija ja näytelmäkirjailija, toimittaja koulutuksesta ja kielitieteilijä. Kirjoitin kuuluisan trilogian Pietarista, josta tuli myöhemmin memeksi, ja näytelmä “Fuscia Bitya” fiktiivisellä kielellä, joka muistuttaa venäjää. Hän teki debyyttinsä 34-vuotiaana tarinan “Through the Fields” kautta.

Kirjailijalla on useita palkintoja: Alfred Topfer -säätiön Pushkin-palkinto, Venäjän federaation valtionpalkinto, Triumph-palkinto ja Stanislavskyn teatteripalkinto. Kirjallisuuden lisäksi Petrushevskaya soittaa omassa teatterissansa, piirtää sarjakuvia, tekee pahvilaukkoja ja lukee rapia. Hänen käsikirjoitustensa mukaan elokuvia ja sarjakuvia on julkaistu. Petrushevskin teokset on käännetty 20 kielelle.

Petrushevskajan teosten erityispiirteet ovat kielen, fantastisten ja satumaisten aiheiden kokeiluja.

Mitä lukea: “Sumeat kirjat”, “Prinsessan kirja”, “Numero yksi, tai muiden mahdollisuuksien puutarhoissa”, “Piglet Peter”.

3. Guzel Yahin

Guzel Yahina
Lada Vesna / rfi.fr

Erinomainen kirjailija ja toistaiseksi vain yksi valmis myyjä. Hänen romaaninsa “Zuleikha avaa silmänsä” julkaistiin vuonna 2015 ja voitti arvostetun “Big Book” -palkinnon. Yakhina on jo aloittanut toisen, myös historiallisen ja Neuvostoliiton aikakauden kirjoittamisen. Omien sanojensa mukaan hän on enimmäkseen kiinnostunut kaudesta 1917-1957.

Yakhinan proosa tunkeutuu ja minimalistinen: lyhyet lauseet ja pienet yksityiskohdat antavat hänelle mahdollisuuden tavoittaa tarkasti.

Mitä lukea: “Zuleika avaa silmänsä.”

4. Polina Zherebtsova

Polina Zherebtsova
unic.edu.ru

Zherebtsova syntyi Grozniin 1980-luvun puolivälissä, joten jokainen hänen teoksistaan ​​on osoitus näistä kolmesta tšetšeenilaisesta sodasta. Tutkimukset, ensimmäinen rakkaus, riidat vanhempien kanssa ovat naapureita hänen päiväkirjoissaan pommittamalla, nälällä ja köyhyydellä. Zherebtsovan dokumentaarinen proosaa, joka on kirjoitettu kasvavan tytön Polinan puolesta, paljastaa ihmisen haavoittuvuuden järjestelmään, haavoittuvuuteen ja haavoittuvuuteen. Kuitenkin, toisin kuin muut tämän tyylilajin kirjoittajat, Zherebtsova kirjoittaa helposti, usein huumoria.

Kirjallisuuden lisäksi kirjailija käsittelee ihmisoikeusaktiviteetteja. Vuodesta 2013 hän asuu Suomessa.

Mitä lukea: “Aasirotu”, “Polina Zherebtsovan päiväkirja”, “Ant in a glass jar”.

5. Margarita Hemlin

Margarita Hemlin
ntv.ru

Finalist-palkinnot “Big Book”, “Russian Booker” ja “FNL”, Hemlin esitteli kirjallisuudessa myöhään. Ensimmäinen keräys tarina “Farewell Jewess” hän julkaisi vuonna 2005, joka on jo toimittaja ja teatteri kriitikko. Hänen teoksistaan ​​ovat historiallisia etsivä romaaneja, joissa on arvaamaton juoni ja hieno huumori. Kuten monet kirjoittajat, hän tulkitsee menneisyyttä ja siirtää hahmojaan vuosina 1917-1950.

Hemlinin kutsuminen moderni kirjailija voi olla venytys: vuonna 2015 hän kuoli ja kirjailija “The Seeker” viimeinen kirja julkaistiin posthumasti.

Mitä lukea: “Klotsvg”, “Ultimate”, “Tutkija”, “Seeker”.

6. Maria Stepanova

Maria Stepanova

Openpanen online-painoksen ja Colta.ru: n nykyisen päätoimittajan entinen päätoimittaja Stepanova tunnetaan enemmän runostaan ​​kuin proosaa. Kaikki saadut palkinnot ovat runollisia: Pasternak-palkinto, Andrei Bely -palkinto, Hubert Burda -säätiöpalkinto, Moskovan tili, Lerici Pea Mosca -palkinto, Anthologia -palkinto.

Kuitenkin julkaisemalla tutkimushistoriaa “Memory of Memory” vuonna 2017, voidaan puhua siitä alkuperäisenä dokumenttikappaleena kirjoittajana. Tämä kirja on yritys kirjoittaa oma perheen tarina, vastaus kysymykseen siitä, onko mahdollista säilyttää menneisyyden muisto. Teos koostuu pääasiassa kirjailijoiden esi-isien kirjaimista ja postikortista, vuorotellen tekijän pohdintoihin.

Mitä lukea: “Muistiin.”

7. Olga Breininger

Olga Breininger

Braininger johtaa saraketta kirjallisuuslehdessä Kirjallisuus ja opettaa Harvardissa. On onnistunut kirjoittamaan tähän mennessä vain yhden romaanin – “Neuvostoliitossa ei ollut adderolia”. Hänet huomasi monet arvostelijat, hän tuli lyhyen ja pitkän luettelon useista palkinnoista. Kriitikko Galina Yuzefovichin mukaan kirjailija toivoi Venäjän kirjallisuutta. Voimme tarkistaa tämän vasta Braningerin toisen työn julkaisemisen jälkeen.

Mitä lukea: “Neuvostoliitossa ei ollut lisäystä.”