Nabokovin suositukset: mitkä kirjat lukevat ja mitkä kirjat lukevat

Nabokovin töiden fanit laati luettelon eri kirjoittajien arvosteluista “vahvan mielipiteen” kokoelman perusteella. Hän puhui joistakin suurella innostuksella, jotkut tuntevat välinpitämättömyyttä ja jopa inhoa. Lifkhaker valitsi tästä luettelosta kirjat, jotka vakavasti koukuttivat Nabokovia – sekä hyvillä että pahimmillaan.

10 kirjaa, jotka Nabokov piti

1. “Molloy”, Samuel Beckett

Hänen suosikki teoksia Beckett Nabokov eri aikoina nimeltään romaaneja “Molloy”, “Malone kuolee” ja “Unspeakable”. Kirjoittaja itse sai erittäin epäilyttävän kohteliaisuuden: Nabokov kutsui Beckettin “viehättävien romaanien ja hyödyttömien näytelmien kirjoittajaksi”.

Osta Litres.ru

2. “Petersburg”, Andrei Bely

Nabokov arvosteli Belyä “erinomaisesta mielikuvastaan”. Hänen päätehtävänsä oli koko XX vuosisadan kolmanneksi merkittävin romaani.

Lataa ilmaiseksi Litres.ru

3. “Suburban aviomies”, John Cheever

Cheever kirjoitti tarinoita amerikkalaisten keskiluokasta, jonka kautta hän osoitti koko maan elämäntapaa ja ansaitsi Nabokovin kiitosta “vakuuttavasta johdonmukaisuudesta”. Hän katsoi Cheveran olevan yksi “rakastetuimmista” kirjoittajista.

Osta Litres.ru

4. “Ulysses”, James Joyce

Joyce on Nabokovin suosikki kirjailija 20-40-vuotiaana. Pidin häntä todelliseksi neroeksi. Kun joku verrattuna häntä ilmaisukeinot Joyce, Nabokov aina nöyrästi myönsi, että hänen Englanti verrattuna otsikko peli Joyce – on lasten leikkiä, “” Ulysses “- jumalallinen taideteoksen. 1900-luvun proosan suurin mestariteos. Nousee ennen kaikkia muita Joyce-teoksia. Erinomainen omaperäisyys, ainutlaatuinen ajattelun ja tyylin selkeys. “

Osta Litres.ru

5. “Transformation”, Franz Kafka

Nabokovin henkilökohtainen luokitus, tämä surrealistinen filosofinen tarina on kunniallinen toiseksi sijalle 1900-luvun suurista mestariteoksista.

Osta Litres.ru

6. Anna Karenina, Leo Tolstoy

Nabokov kutsui Tolstojia neroa, vaikka hän huomasi, ettei kukaan ollut vakavasta aktiivisesta moraalisuudestaan. Hän ylisti Anna Kareninaa “vertaansa vailla olevaan pronssi taiteellisuuteen” ja piti sitä 1800-luvun päämestarina. Tolstojin teoksissa hän myös erotti “Ivan Ilyichin kuoleman”. Mutta “sota ja rauha” päinvastoin ei pitänyt eikä pitänyt liian pitkää, nuorille kirjoitettua työtä opetustarkoituksiin.

Lataa ilmaiseksi Litres.ru

7. “Maailman 80 päivässä”, Jules Verne

Kirjailija, joka Nabokovin mukaan on lukemisen arvoinen nuoruudessaan. Tarina epäkeskisesta Lontoon keksijöistä Phileas Fogg, joka teki panoksen ja kävi kiertueella ympäri maailmaa, oli hänen suosikki kirjansa 10-15 vuotta. Mutta ei enää.

Osta Litres.ru

8. “Maailmojen sota”, Herbert Wells

Toinen kirjailija, jonka Nabokov rakasti lapsuudessaan ja nuoruutensa ajan. Mutta jopa aikuisuuteen hän aina puhui lämpimästi Wellsistä, kutsuen häntä “kirjailijaksi, jolle minulla on syvin ihailu”. Kirjat “Intohimoinen ystävyys”, “Anna Veronica” ja “Time Machine” pidettiin parhaiten verrattuna Wellsin aikalaisten aikomuksiin. Ja romaanit “Näkymätön mies”, “Maailmojen sota” ja “Ensimmäiset miehet kuuhun” arvioitiin “erityisen hyväksi”.

Osta Litres.ru

9. “Kiitos pimeydestä”, Jorge Luis Borges

Nabokov kirjoitti Borgesista: “Kuinka vapaasti hän hengittää hänen käsittämättömiin labyrinteihin!” Ajatuksen selkeys, runouden puhtaus. Äärettömän lahjakas mies. ” Parempi ja ei sano.

Osta Litres.ru

10. “Kadonneen ajan etsimiseksi”, Marcel Proust

Nabokov piti tätä uutta Proustta neljäs tärkein mestariteos kahdennenkymmenennen vuosisadan ajan. Totta, ja varauksen: vain hänen alkupuoliskolla.

Osta Litres.ru

10 kirjaa, joita Nabokov vihasi

1. Kahdentoista, Alexander Blok

Nabokov puhui erittäin lämpimästi Blokin sanoituksista, ja hänen nuoruutensa katsoi hänen suosikki runoilijansa, mutta samalla huomasi hänen pitkän työnsä heikkouden. Ja runo “Kaksitoista” sai yleensä tuhoisan arvostelun: “Painajainen. Hän epäilemättä seisoi alussa väärällä “alkukantaisella” sävyllä ja pahvilaatikon vaaleanpunainen Jeesus juuttui loppuun. “

Lataa ilmaiseksi Litres.ru

2. Don Quijote, Miguel de Cervantes

Cervantesin kirja, ilmeisesti, ei todellakaan pitänyt Nabokovista. Vaikka hän oli lukenut sen kurssin luentoja opiskelijoille Harvardin, jossa puretaan kaikki työt vain luku – mutta aina silloin tällöin toimittaa tarinan syövyttävä huomautuksia. Yhteenveto romaanin Nabokov antoi yksiselitteinen: “julma ja raakaöljyn vanha kirja.”

Osta Litres.ru

3. “Rikollisuus ja rangaistus”, Fyodor Dostojevski

Nabokov ei vain ei pidä Dostojevski, mutta palkinto on vuori unflattering määreillä “rakastaja halpoja sensationalism”, “mautonta”, “kömpelö”, “halpa toimittaja”, “huolimaton koomikko.” Ja jos “Brothers Karamazov” ansainnut vaatimaton arvio “vahvasti pidä” ja “Rikos ja rangaistus” sai yli “kauhea tyagomotina”.

Lataa ilmaiseksi Litres.ru

4. “Kenelle Bell soittaa”, Ernest Hemingway

Omalla otteellaan Nabokov vihasi tätä Hemingway-romaania. Kyllä, ja kirjailija itse ei pitänyt sanoa, että erittäin korkea: “Kirjoittaja kirjoja pojille. Conrad on tietysti parempi. Ainakin sillä on oma äänensä. En kuitenkaan kirjoittanut mitään, jonka halusin kirjoittaa itse. Mielenterveyden ja emotionaalisuuden – toivottoman epäkypsä “. Vaikka samaan aikaan Nabokov piti hänen tarinansa “Murhattajat” ja tarina “Vanha mies ja meri” ihastuttava.

Osta Litres.ru

5. “Kuolema Venetsiassa”, Thomas Mann

Nabokov määritteli Mannin “toisen luokan, efekteettisten ja paisutettujen kirjailijoiden”. Hän vilpitteli vilpittömästi, että “Venetsian kuolema” joku voi kutsua mestariteoksen: Nabokov piti tätä “järjetöntä hämmennystä”.

6. Tohtori Zhivago, Boris Pasternak

Erinomainen runoilija ja huono kirjailija – tällainen ominaisuus sai Pasternakin. Jota romaanin “Tohtori Zhivago” Nabokov inhosi, koska sen mielestä liian melodramaattisessa ja inhottavaa se on kirjoitettu: “pro-bolshevikkien historiallisesti väärä, triviaali kohtauksia kömpelö ja banaali yhteensattumia.”

Osta Litres.ru

7. “Dikanan lähellä sijaitsevalla maatilalla”, Nikolay Gogol

Nabokov suhtautuminen Gogol epäselvä ja ristiriitainen: “vakavasti mystinen saarnat kukaan saa. Pahin työpaikat Ukrainan hänen hölynpölyä, hän – arvoton, parhaalla – vertaansa vailla ja ainutlaatuinen. ” Mutta varhaiset teokset Gogol, hän antaa varsin selkeän arvion: “Kun haluan olin painajainen, uskoisin Gogol strochaschego Pikku Venäjän tilavuus jälkeen tilavuus” Dikanka “ja” Mirgorod “: aaveita vaeltaa pankit Dnepr, Vaudeville Juutalaisia ​​ja ahneita holokaaleja “.

Lataa ilmaiseksi Litres.ru

8. “Stranger”, Albert Camus

Existentialists Nabokov ei ole erityisen kiinnostunut. Mutta siitä huolimatta, että hän kutsui Camus’ tyhjää tilaa, se ei tarkoita mitään minulle “sanamuodosta tekee epäilystäkään. Nabokov on toistuvasti sanonut hän ei pidä työtä Camus, ja antoi hänelle saman vasteen kuin mannaa “toisen luokan, hetkellistä, paisunut. Se on kauheaa. “

Osta Litres.ru

9. “pahoinvointi”, Jean Paul Sartre

Sartreilta saatu palaute on lupaavaa: “Se on vielä pahempaa kuin Camus”. “Pahoinvointi” ei varsinkaan pidä “näennäisesti jännittynyt, mutta itse asiassa erittäin heikko kirjoitusstyyli”.

Osta Litres.ru

10. “Amerikan tragedia”, Theodore Dreiser

“En pidä siitä. Pelottava keskinkertaisuus “- niin sanottu Nabokov kuvasi klassisen amerikkalaisen kirjallisuuden työtä.

Osta Litres.ru