8 очарователни книги за вселената и пространството

1. “Кратка история на времето”, Стивън Хокинг

Известният физик Стивън Хокинг говори за доста сложни физически теории: появата на вселената, пространството и времето, суперстори и математически пъзели. Но това е толкова вълнуващо, че дори неподготвеният читател ще ги разбере без затруднения.

Купете на Litres.ru

2. “Knockin ‘on Heaven”, Лиза Рандал

Професор по физика в Харвард обяснява същността на последните експерименти във физиката и космологията. Ако нямате представа кои бозони, неутрони, мезони и фермиони са тук. Освен това ще научите защо учените от цял ​​свят са създали Large Hadron Collider и как най-малките частици във Вселената помагат да се разбере структурата на Вселената.

Купете на Litres.ru

3. “Пътеводител на астронавтите за живота на Земята”, Крис Хадфийлд

Крис Хадфилд от 9 години мечтаеше да влезе в космоса и той успя. Днес Крис е един от най-опитните астронавти в света, който прекара 4000 часа в открито пространство.

В книгата си обръща голямо внимание на любопитни въпроси, свързани с домакинствата: как астронавтите се подготвят за полета, какво ядат, как се изсипват зъбите си и отиват в тоалетната. Най-важното е, че под заглавната част на тази публикация получавате две книги в една: интересна история за живота в орбита и такса за мотивация, която ще ви насърчи да не изоставяте усилията си наполовина.

Купете на Litres.ru

4. “От космоса границите не се виждат”, Рон Гаран

Но пътуването на астронавта Гаран до звездите направи сериозно преразглеждане на неговите възгледи за живота. Той е работил с руските космонавти, след като считат врагове, и се зачуди дали 15-те страни могат да оставят настрана споровете за изключително сложни проекти за изследване на космоса, защо да не прилага същия подход към решаването на глобалните проблеми?

Купете на Litres.ru

5. “Как ще живеем на Марс”, Стивън Петренек

Няма значение дали има живот на Марс или не. Важното е, че ще бъде там със сигурност. Според прогнозите, след около 20 години на Марс ще живее колония от 40-50 хиляди души, които ще пътуват от Земята към Червената планета по един начин. Лектор ТЕД Стивън Перанк говори за проблемите, които земните хора трябва да разрешат на място, и технологиите, които ще направят овладяването на нови планети възможно.

Купете на Litres.ru

6. “Космосът на Айнщайн”, от Митио Каку

Айнщайн почина няколко години преди първия полет в космоса. Но без него това събитие би било невъзможно. Физикът Мито Каку описва периода на дейност на учения, който преди това бил практически неизвестен за широката общественост. Но днес постиженията на Айнщайн придобиват популярност и помагат на съвременните физици да правят нови открития.

Купете на Litres.ru

7. “Космос”, Дмитрий Костюков и Зина Сурова

Много красиво издание за децата за космонавтиката. Авторите провеждат интервюта с космонавти и събират интересни отговори на въпроса: unbanal какви са костюмите от астронавтите, които участват в МКС като първите ракети са били предназначени … Ще научите за постиженията на съветските и съвременните астронавти, инженери и учени.

8. “Каране на ракета”, Майк Мъллийн

Книгата за полетите на програмата “Космическа совалка” – най-опасната сред всички хора в историята на изследването на космоса. Две от петте започват от инциденти. Майк Мъллин ни разказва защо хората са загинали поради бюрократични грешки, как астронавтите се готвят за полети и колко значима е тази космическа програма за науката.

Купете на Litres.ru