Как да оцелеете след развода: съвети за жени

Стъпка 1: Преживейте първите 90 дни

Първите 90 дни след развода могат да бъдат наречени най-трудните. За пръв път в продължение на много години останахте сами със себе си и с твърди мисли за причините за раздора в семейството. Това условие Tamsin Fedal сравнява със загубата. Вие сте изгубени и не знаете къде да отидете по-нататък, към кого да се обърнете и как да започнете отново да се наслаждавате на живота. Авторът на книгата One and Happiness състави подробен план за действие за читателите през първите 90 дни след развода.

1. Започнете с рестартиране в собствения си дом

Освободете се от мебелите, които ви напомнят за бивш съпруг. Не е необходимо да изхвърляте или подреждате парещ ритуал. Ненужните неща могат да бъдат продадени, а за парите, които печелят, купуват нещо, за което винаги са мечтали. Това нелепо османско или луксозно легло с балдахин.

2. Организирайте домашното си пространство

Отърви се от хаоса и ненужните неща.Използвайте правилата на “Всяко нещо – неговото място”, “подобно на това” и “Едно нещо в къщата – един от къщата”. Докато правите почистване, поставете таймер (за един час, два или три часа) и се уверете, че почивате след сигнала. Не правете мързеливи да правите снимки преди и след това, така че можете да видите, че дори почистването на място работи ефективно.

3. Внимавайте за себе си

Направете нова прическа или поне просто опреснете прическата, отидете на маникюр, отидете за спорт. Можете да започнете със сутрешната йога – онлайн милиони видеоклипове с прости упражнения. С течение на времето ще опитате и най-вероятно в някакъв момент ще се окажете в салона с тежки тежести.

4. Проверете ревизията на хладилника

В контейнера всичко е мазно и безполезно: майонеза, сосове с натриев глутамат и нестандартен шоколад. Новият живот е ново меню. Вашият избор – зеленчуци, плодове, полезни зърнени храни, постно месо и тъмен шоколад. Пийте чиста вода и яжте на малки порции, когато се чувствате гладни.

5. Планирайте класове за всеки ден

През първите месеци след развода, не искате да правите нищо, така че се насилвайте. Регистрирайте се за курсове, отидете в библиотеката или в изложбите. Намирате ли сътресения на копнеж в събота сутрин? Стани рано и отиди на разходка. Променете навиците си и разработете нови.

Психолозите твърдят, че комуникацията, социалното взаимодействие е един от ключовите начини да продължите след почивката.

Изолирането причинява мрачни чувства, начални мисли, думи и дела, които ще съжаляваме по-късно.

6. Спри да крещя.

Управлявайте емоциите си – кой контролира кого, в края на краищата? Вие сте любовта на живота си. И вие сте основната награда. За да намалите нивото на стреса, използвайте приема на “Благодаря ви банка”. Поставете красив буркан на нощното шкафче и поставете бележка всяка вечер, която определя най-позитивния момент на деня. В края на годината извадете и прочетете бележките.

Етап 2: научете как да общувате с бивш съпруг

Комуникацията с бившия съпруг е един от най-трудните моменти в живота на всяка втора разведена жена. Трудно е да се съпротивляваме на обсебващите мисли, за да разговаряме с бившия сърце-сърце и все още да откриваме причините за раздора в семейството. Неприятни мисли непрекъснато обикалят в главата ми: “Бях прекалено студена, дебела, грозна, ненатрапчива или не сексуална”. Тамзин Федал съветва да не споделяте околните мисли за бившия съпруг (особено отрицателни) и да се придържате към няколко прости правила.

1. Не търсете срещи

Една добра причина за личната комуникация е съдбата на децата. Всички останали решават чрез посредници, познати или адвокати.

2. Не съхранявайте нещата му

Всичко, от което се нуждае, вече е взел. Всички останали не го интересуват сега и със сигурност няма да го интересуват за една година. Желателно е да се отървете от нещата.

3. Не го следвайте в социалните мрежи

Премахнете го от приятелите си и не боли душата си. Правете това веднага след развода.

4. Не извличайте фалшив образ на бивш съпруг

Човек може само да си спомня добри неща. Освободете спомените най-малко за един период. По-късно, когато раните са удължени, ще получите тези снимки и писма, спомнете си прекрасните семейни вечери.

5. Не използвайте децата като щит

Или като вратичка за информация. Не утешавайте децата срещу баща си. Емоциите ви ще изчезнат, а отношението на децата към баща им ще остане.

6. Не говорете за предишните зле

Това може би е един от най-трудните съвети. Авторът на книгата честно признава, че сама съгреши така. Често си мислеше, че с радост ще си спомни бившия си съпруг със силна дума. Не правете това обаче, особено в присъствието на потенциални партньори.

Етап 3: научете се отново да отидете на дати

След развода много жени се изкушават да се отправят към всички, които трудно могат да се докажат на себе си (“и този расал!”), Че те запазват сексуално привличане за противоположния пол.

Как да започнете да срещнете мъжете отново след десетилетия на свободна пейка? Тамзин Федал съветва да се придържат към две правила.

1. Не търсете съвършения човек

Потърсете някой, който уважава вас точно сега, някой, който не отлага чувството за по-късно. Онзи, за когото искате да станете сутрин, а вечер се гмурнете в него в леглото и се прегърнете под одеялото.

2. Оценявайте принципите си

Не забравяйте – дори и в името на шик човек – за това, което е важно за вас. Не се заблуждавайте, като мислите за вашите нужди и желания. Остани си. Ако отговаряте на човек само при определени условия: друг цвят на косата, тегло, навици и пристрастености – нищо добро няма да дойде от тази връзка.

Стъпка 4: Научете как да изградите нова връзка

Често след развода, жените копнеят да заемат нови отношения и са готови буквално да се разтварят в нов мъж. Авторът на книгата Един и щастливо честно признава, че самата тя направи някои от описаните грешки. Тамзин Федал имаше сили да се събере. Непосредственото преживяване й помогна да разработи няколко съвета, които ще спасят жените от разочарование.

1. Бъдете самодостатъчни

Не се унижавайте. Ако не ви се обади, не го интересувате. Няма други опции.

2. Спазвайте разстоянието

Не правете най-добрата приятелка от мъж и особено от жилетка за сълзи.

3. Не ставайте мумия

Ако ви е грижа за бившия съпруг, му донесете чехли и чай в леглото, не бързайте да направите същото с новия човек. Хвани ли се така? Вземи кучето и остави мъжа сам.

4. Предавайте се на навиците си

Безполезно е да се опитаме да пробием и да променим друг човек. И двамата сте утвърдени личности и ако сте натискате шампиона си на масата, си струва да мислите, преди да тръгнете. Или да вземе човек заедно със своите навици, дори тези, които са до вас, или част.

5. Потърсете свободен човек

Това наистина е много важно и тук не може да има опции “почти в развода”, “утре да подадем документи”, “живеем в името на децата”. В противен случай рискувате да попаднете в капан и да се превърнете в банален любовник.

Бонус: Как да организираме личен живот с деца

Децата не са изречение за неприкосновеност. Основното нещо е да организирате свободното си време и да разговаряте с детето си. Не забравяйте, че детето е дете, свикнал да се смята за център на вселената и е малко вероятно да иска да споделя с вас в движение с някой друг. Тамзин Федъл е събрал най-ценния съвет за това как да отидете на дати, ако имате деца.

1. Говорете с децата си за чувствата си.

Не мислете, че те са малки и не разбират нищо. Децата са много по-проницателни, отколкото изглеждат, и лесно могат да предположат, че се обличаш с някаква причина.

2. Не лежи за личния си живот

С течение на времето децата ще научат истината, но фактът, че сте ги излъгали, ще остане в паметта ви дълго време. И след това, как можете да ги помолите да бъдат честни с вас?

Без значение колко години са вашите деца, осем или тридесет и осем, те все още трябва да потвърдят безусловната ви любов. Покажете ги недвусмислено, че никой няма да ги замени.

3. Никога не поставяйте себе си пред избора на “деца или личен живот”

Особено не обвинявайте детето, че му е посветил живота, и той е израснал и ще живее отделно.

4. Поискайте помощ

Ако имате нужда от помощта на приятели или роднини, не се колебайте да помолите да седите с деца или да си направите домашна работа. Дали майките са запознати в развода? Обединяват се и си помагат.


Книгата Тамзин Федал “Едно и щастие” е наръчник за онези, които не се възстановяват от развода. Авторът дава съвети и препоръки въз основа на собствения си опит, както и споделянето на тайните на стила и самооценката. Ако в живота си сте дошли трудни времена и не знаете как да се сглобите след развода, ви препоръчваме да обърнете внимание на книгата на Тамзин Федал.

Купете на Litres.ru

Contents